Alain Coumont, voorman van bakkerij en lunchhuis Le Pain Quotidien blijft verbazen.
 

Na wereldwijd meer dan 200 vestigingen te hebben neergepoot, ging deze pionier niet op zijn lauweren rusten, wel integendeel. Vanuit Gent streeft hij – tegenwoordig samen met vennoot Gregory Verellen – naar een bewustere productie, distributie en consumptie van voeding. Het fast casual restaurantconcept waarin beide heren hun plantaardige visie kwijt kunnen, heet Le Botaniste.

 

BOTANISCH LABORATOTRUM
Volgens Wikipedia is een botanicus “een wetenschapper die plantkunde beoefent”. Met een vergelijkbare precisie heeft Alain Coumont drie jaar gesleuteld aan de lancering van Le Botaniste. Naast een hoogstpersoonlijke speeltuin is het een meatfree testruimte waarin hij met nieuwe recepten experimenteert en combinaties aanpast naargelang de feedback van gasten.  

 

OP VOORSCHRIFT
Hier beredeneren gasten hun keuze, simpelweg omdat de meeste smaken (denk aan tartaar van zeewier of kaviaar van rode biet) hen onbekend in de oren klinken. Terwijl de medewerkers van Le Botaniste hen wegwijs maken door het menu dat op een krijtbord tegen een apothekerswand is bevestigd, wennen ze aan het idee van clean food en het bijkomende gezondheidsaspect. In een mooie marmeren toog vind je kommen met verschillende ingrediënten die volgens de voorkeur van de gast in een bowl worden geschept. Geen verzadigde vetten, toegevoegde suikers noch bewaarmiddelen. De bedoeling is dat je een aantal gerechten (die schommelen tussen de 5 à 10 euro) met je gezelschap deelt of enkele porties voor thuis afhaalt. 

 

GROENTEQUERRILLA
Terwijl de meeste ceo’s verstrikt raken in regelgeving en afspraken, excelleert Alain in operationaliteit. Hem kan je geen groter plezier schenken dan hem laten spitten in zijn moestuin. Gebaseerd op het idee van ‘goede’ groenten wil hij in Le Botaniste 100 procent plantaardige voeding selecteren, een principe waarmee hij reeds een begin maakte bij Le Pain Quotidien.