Food Inspiration serveert deze week vier zakelijke actualiteiten. Ten eerste: energieplan kabinet verwacht in november. Als tweede: het beursseizoen dendert door. Ten derde: plantaardige groeispurt in de horeca. En tot slot: plantvariant van Chocomel.

1. Energieplan verwacht in november

Op z’n vroegst begin november maakt het kabinet zijn plannen bekend voor eventuele steun aan zogenaamde ‘energie-intensieve’ bedrijven in het midden- en kleinbedrijf, waaronder mogelijk de horeca. Inmiddels heeft bij een deel van de horeca ‘energie’ zich genesteld bij de grootste kostenposten. Bij veel bedrijven is het kostenaandeel gestegen van 2% tot 4% naar 15% tot 30% of zelfs meer.

Brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horeca Alliantie dringen bij de minister van Economische Zaken met klem aan op maatregelen om de hoge energiekosten te dempen. Binnen het kabinet lijken de meningen echter verdeeld: zo circuleert op het ministerie van financiën het advies om hoge energielasten in het mkb te beschouwen als een normaal ondernemersrisico. Hoewel de precieze plannen om de energienood te verlichten nog onduidelijk zijn, lijkt het erop dat hooguit een derde deel van de kostenstijgingen bij ‘energie-intensieve mkb’ zal worden gedempt.

KHN stelt in een brief aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken: “Minister Adriaansens heeft concreet uitgesproken dat er een speciale regeling komt voor energie-intensieve sectoren die in november af moet zijn. Met dat streven zijn we heel blij, maar we hebben in de brief nog eens benadrukt dat het van het allergrootste belang is dat er daadwerkelijk snel een uitvoerbare energieregeling komt voor alle energie-intensieve bedrijven. Zodat niet alleen werken, maar ook ondernemen blijft lonen.” De Horeca Alliantie startte onder de naam Horeca In Nood met een inventarisatie van de ‘energiestress in de horeca’.

Volgens opgave van het CBS gebruiken restaurants en cafetaria’s 20 tot 40 kuub gas per vierkante meter per jaar. Cafés en hotels komen lager uit. Het stroomverbruik van restaurants en cafetaria’s varieert van 170 tot 260 kilowattuur per vierkante meter, overige horecabedrijven 65 tot 145 kWh per meter.

2. Beurs- en eventseizoen in volle gang

Na twee coronajaren is dit jaar het beurs- en evenementenseizoen weer in volle glorie losgebarsten. Vorige week vond in de Ahoy Gastvrij Rotterdam plaats, de jaarlijkse beurs voor horecaprofessionals. Lees hier wat ons opviel op Gastvrij »

Op 17 en 18 oktober organiniseren wij zelf ons jaarlijkse trendevent, de Food Inspiration Days: hét event voor beslissers in foodservice en foodretail. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar, dus reserveer snel je ticket als je dat nog niet hebt gedaan!

In diezelfde periode, van 15 t/m 19 oktober, is er de SIAL Paris, het grootste foodevent ter wereld. Zo'n twee weken daarna vindt in de Gashouder in Amsterdam de tweede editie van The Art of Drinks plaats, een event voor en door professionals in de drankenindustrie. Als je daarna nog dieper wilt duiken in internationale trends en ontwikkelingen in de hospitality kun je in november doorreizen naar Parijs, waar van 6 t/m 10 november EquipHotel plaatsvindt. Via deze link biedt Food Inspiration gratis toegangstickets aan. Ook de Food Inspiration Pioneers brengen een bezoek aan EquipHotel, en combineren dat met een bezoek aan Rungis, de grootste versmarkt ter wereld.

3. Plantaardige groeispurt in horeca

De horeca maakt met het gebruik van plantaardige producten een inhaalslag. “Het marktaandeel van plantaardige producten steeg van 1,4% in 2016 naar 5,4% in Q4 van 2021,” aldus een onderzoek van ProVeg. De horeca is hiermee nu vergelijkbaar met supermarkten en de rest van de foodretail, aldus ProVeg, dat de resultaten presenteerde op Gastvrij Rotterdam.

Met name plantaardige room (kookzuivel) en opschuimmelk zijn in trek bij restaurants en koffietentjes, aldus ProVeg. “In 2021 was het marktaandeel van plantaardige zuivel in de horeca bijna 7% en in de fastservice maar liefst 15%”, schrijft de organisatie. Alternatieven als sojamelk en havermelk zijn volgens ProVeg in het bijzonder uitermate populair in de horeca en de catering. Een woordvoerder: “Eén op de vier koffies wordt tegenwoordig met plantaardige melk in plaats van koemelk gedronken.”

In een toelichting zegt Martine van Haperen, expert voeding en foodservice van ProVeg: “Plantaardige producten in de foodservice staan aan het begin van een enorme groeispurt. Verschillende foodservicebedrijven maken hierin ambitieuze keuzes, zoals cateraar Compass Group, die zich tot doel heeft gesteld om in 2025 80% van hun aanbod plantaardig te maken. Of YB, voorheen Yoghurt Barn, dat deze maand zelfs de omslag maakt naar een 100% plantaardig aanbod.”

4. Plantvariant van Chocomel

FrieslandCampina heeft een plantaardige variant geïntroduceerd van zijn populaire zuiveldrank Chocomel. Naast cacao en suiker, zijn cashewnoten en eiwitten van erwten belangrijke bestanddelen. “We komen graag tegemoet aan de wens van veel consumenten om zuivel en plantaardige producten naast elkaar te gebruiken,” zegt FrieslandCampina in een toelichting.

Voordat Chocomel tot introductie overging, is de plantaardige chocolademelk uitputtend getest. Het streven was namelijk om dicht bij de oorspronkelijke smaak te blijven. Volgens berichten van de producent gaf 97% van de leden van het smaakpanel met consumenten aan dat de nieuwe variant van Chocomel voldoet.

Chocomel is voor FrieslandCampina niet alleen een belangrijk product voor de retail, maar ook succesvol in de foodservice. Veel horecabedrijven voeren het in hun assortiment. Voorlopig is plantaardige Chocomel alleen verkrijgbaar bij Picnic, per half oktober ook bij andere supermarkten. Wanneer de horeca-introductie te verwachten is, heeft FrieslandCampina niet meegedeeld.