Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Michelinsterren uitgelekt?

De presentatie van Michelingids staat voor de deur. Op 24 april vindt de ceremonie plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam, waar de nieuwe sterren van de befaamde gids worden uitgereikt. Een extra spraakmakende editie nu het gerucht rond gaat dat de sterren zijn uitgelekt.

Sinds dit weekend gaat er beeldmateriaal rond met een lijst met namen van de restaurants die één of meer sterren zouden gaan sterren krijgen. Volgens deze foto krijgt Nederland één nieuw driesterrenrestaurant, drie nieuwe tweesterrenrestaurants, tien restaurants met één ster en 26 zaken met een Bib Gourmand. 

Is Michelin uitgelekt, of gaat het om fake news? Michelin omschrijft het stellig als nepnieuws. Daarbij wijst de woordvoerder ook naar de 26 ‘Bibs’ , terwijl Michelin recent bekend maakte dat Nederland dit jaar acht nieuwe Bib Gourmand-restaurants telt. “De informatie is dus foutief”, aldus de woordvoerder tegenover horecavakblad Misset Horeca.

Dit zijn de 8 nieuwe Bib Gourmand restaurants van Nederland die Michelin al bekend maakte »

Als de informatie op de foto wel zou kloppen, dan krijgt Spectrum in Amsterdam drie Michelinsterren en worden De Leuf in Ubachsberg, Meliefste in Wolphaartsdijk en Merlet in Schoorl bekroond met twee sterren. Hoewel bij geen van de restaurants de vlag nog uit gaat, zorgt het wel voor een boel onrust. 

Aanvankelijk bleef de ‘gelekte printscreen’ onder de radar, maar een regionale krant besloot het gerucht toch naar buiten te brengen met een sneeuwbaleffect als gevolg. Of het gaat om nepnieuws, of dat een niet loyale medewerker een foto maakte van het beeldscherm tijdens een generale repetitie, is afwachten tot maandag. Dan weten we zeker welke restaurants één, twee of drie sterren gaan krijgen. 

Eén ster betekent een keuken van hoge kwaliteit en een stop waard. Twee sterren houdt in dat een restaurant een uitstekende keuken heeft, een omweg waard.  Drie sterren staat voor een uitzonderlijke keuken, een reisbestemming op zich. 

Dit zijn de kanshebbers voor een groene Michelinster »

Friso van Amerongen wordt chef-kok Rijks*

Friso van Amerongen, voormalig chef-kok van restaurant Wils*, start per augustus als chef-kok bij Rijks* in Amsterdam. Samen met de huidige chef-kok Yascha Oosterberg gaat hij het keukenteam van het restaurant leiden. Met executive chef Joris Bijdendijk werken de chefs de komende tijd aan de verdere ontwikkeling van de signatuur van het restaurant. 

Van Amerongen volgt in Rijks, Ivan Beusink op, die na bijna 10 jaar vertrekt om zich te kunnen storten op nieuwe plannen. In Wils neemt de huidige souschef, Thomas Val, het stokje over van Van Amerongen. 

Topchefs wereldwijd gaan terug naar het ambacht van bakken »

De komende maanden ligt bij Rijks de focus op verdieping op het gebied van eten en drinken. Joris Bijdendijk: “We moeten ook op lange termijn de Nederlandse gastronomie verder brengen.” Er staan dan ook verschillende initiatieven op de planning, zoals een Rijks Academy, nieuwe samenwerkingspartners en een Rijks Lab. Ook is het na bijna 10 jaar tijd een grote opknapbeurt: het restaurant sluit deze zomer tijdelijk zijn deuren. Bijdendijk: ”Het nieuwe Rijks is meer dan een opknapbeurt. Hierin wordt duurzaamheid nog belangrijker en dit komt zowel in onze visie op eten en drinken als ook in het vernieuwde interieur terug.”

Executive Chef Joris Bijdendijk & Head Chefs Friso van Amerongen & Yascha Oosterberg

Door Michelin aangeprezen Sukerieje opent deuren in Zwolle

Restaurant Sukerieje verhuisde onlangs van Dalfsen naar het Rodetorenplein 16 in Zwolle, een monumentaal 17e-eeuws Hopmanshuis in de historische binnenstad. Chefs Martijn Kuik en Yannick Roodhof nemen de exploitatie van het restaurant nu over. Het fine dining restaurant is in restaurantgidsen als Gault&Millau, Lekker en Michelin opgenomen.

Sukerieje is het broertje van restaurant Sukade in Meppel. Martijn Kuik (42), die vanaf de start van Sukerieje in 2018 chef is en die daarvoor bij onder meer restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl werkte, is blij en dankbaar voor het vertrouwen dat hij en Yannick Roodhof kregen om de exploitatie over te nemen. Martijn Kuik: “Yannick heeft destijds de eerste twee jaar als souschef restaurant Sukade mee opgebouwd en is nu alweer geruime tijd bij Sukerieje werkzaam. We zien de kans die we kregen om de zaak zelf te gaan runnen als een waardering voor onze inzet.” 

De 29-jarige Yannick Roodhof werkte tijdens en na zijn koksopleiding aan de Cas Spijkers Academie onder meer bij restaurant De Lindenhof in Giethoorn en Niven in Rijswijk. Hij stond in 2017 mede aan de wieg van Sukerieje’s grote broer Sukade.