Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Wakker Dier rijkt ‘Liegebeest 2022’ uit voor campagne ‘Boeren houden van koeien’. Ten tweede: Haarlem eerste gemeente ter wereld met verbod op vleesreclame in openbare ruimte. Ten derde: Flitsbezorgdienst Gorillas lanceert assortiment van eigen merk.

Campagne Boeren houden van koeien ‘wint’ De Liegbeest 2022

De campagne ‘Boeren houden van koeien’ heeft de Liegebeest van 2022 'gewonnen'. De campagne kreeg 63% van de 21.000 stemmen in de verkiezing van Wakker Dier. De campagne zou een te rooskleurig beeld schetsen van het leven van een melkkoe. De campagne is een initiatief Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een samenwerking van jonge boeren. NAJK zegt teleurgesteld te zijn met de uitverkiezing. Vooral omdat het doel van de campagne juist was om – als reactie op de vele negatieve mediaberichtgeving over boeren – vanuit de sector nu eens een positief geluid naar buiten te brengen.” 

De tweede plaats gaat dit jaar ook naar de veehouderijsector: de campagne ‘Ontdek de geit’. Deze ontving 20 procent van de stemmen. In de campagne wordt gesteld dat geiten in Nederland ‘optimaal welzijn’ genieten. Volgens Wakker Dier overlijden in de praktijk veel babygeitjes binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en hebben geen plek om te klimmen; een basisbehoefte voor geiten.

Het is de veertiende keer de Liegebeestverkiezing is gehouden. Stichting Wakker Dier is blij met het effect van de verkiezing. Aanvankelijk waren er vijf bedrijven genomineerd, maar drie van de genomineerden beloofden al snel na hun nominatie aanpassingen te doen in productsamenstelling, claims of communicatie. Snackproducent Van Dobben belooft te stoppen met plofkip. Supermarkt Plus spreekt niet meer over ‘vrij rondlopende’ kalfjes, en Jumbo verwijdert een claim over ‘natuurlijk gedrag’ van tilapia van zijn website. Hierdoor kon uiteindelijk alleen nog op de overgebleven twee genomineerden gestemd worden. 

Haarlem eerste stad ter wereld met verbod op vleesreclames

Binnenkort zijn reclames voor vleesproducten verleden tijd in de binnenstad van Haarlem. De gemeenteraad heeft daartoe een motie aangenomen, zo bevestigt GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes aan RTL Nieuws. Voor zover bekend is Haarlem de eerste gemeente ter wereld die een dergelijk verbod invoert. Het past in de ontwikkeling waarbij gemeenten 'fossiele reclames' aan banden leggen. In Amsterdam, Den Haag en Leiden zijn reclames voor vliegreizen en benzineauto’s bijvoorbeeld verboden in het openbaar vervoer. 

Raadslid Klazes licht het beleid in de media toe: "Wij nemen dit heel serieus. Wij willen doen wat lokaal binnen onze macht ligt, om mensen niet te verleiden tot het maken van keuzes die slecht zijn voor het milieu." Het gaat GroenLinks vooral om de reclames voor producten als kiloknallers. "Een kilo varkensvlees voor een paar euro, kan in deze tijd wat ons betreft echt niet meer. Het is een te zware belasting voor het milieu." Gezien alle lopende contracten met exploitanten van onder meer bushokjes en schermen in de openbare ruimte is de verwachting dat het verbod op zijn vroegst in 2024 wordt ingevoerd.

Flitsbezorgdienst Gorillas lanceert eigen merk

Naast een eigen bierlijn en een eigen koffiemerk, breidt flitsbezorgservice Gorillas hun assortiment uit met twee nieuwe eigen merklijnen: Gorillas Premium en Gorillas Daily. Gorillas werd opgericht in mei 2020 en is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met collega-flitsbezorgdiensten. Gorillas is momenteel actief meer dan 200 vestigingen in zeven landen en levert meer dan 2.000 artikelen.

Met Gorillas Daily biedt het bedrijf naar eigen zeggen ‘dagelijkse boodschappen tegen betaalbare prijzen’. Denk aan broodbeleg, vleeswaren, kaas, zoete en hartige snacks en vruchtensappen. Ook zijn er Italiaanse specialiteiten te bestellen, zoals mortadella, rauwe ham, buffelmozzarella en pastasauzen verkrijgbaar via de Gorillaz-bestelapp. Onder Gorillas Premium is onder meer een assortiment luxe hapjes en snacks verkrijgbaar.