Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag

Alcoholvrije wijnkaart bij Ron Gastrobar* 

Ron Gastrobar* van Ron Blaauw, heeft als eerste restaurant in Nederland een aparte, compleet alcoholvrije (wijn)kaart. Op deze kaart staan twintig alternatieven zonder alcohol, waaronder rode, witte en rosé wijnen, maar ook  kombucha’s en sparkling tea’.

Reden voor de uitgebreide nieuwe kaart is de groeiende populariteit van een aantal alcoholvrije alternatieven die al op de ‘gewone’ wijnkaart stonden. De nieuwe kaart biedt gasten nog meer keuze in alcoholvrije pairings voor bij de gerechten. NIX & NIX, expert in Nederland op het gebied van alcoholvrije dranken, werkte voor deze kaart nauw samen met sommelier Jacob van Benthem van Ron Gastrobar.

Lees hier meer over de trends in alcoholvrij » 

De Nederlandse Jet Loos bereikt de top van beste jonge chefs ter wereld

De 24-jarige Jet Loos mag zich een van de beste jonge chefs ter wereld noemen, na de finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition afgelopen week. De Nederlandse jonge chef selecteerde zichsamen met 14 anderen uit  4.000 aanmeldingen en 15 regionale finales. Grote winnaar van de competitie was de jonge chef van Fifty Seconds in Lissabon, Nelson Freitas uit Portugal die samen met mentor Filipe Carvalho zijn ‘krokante rode mul, zee-egel en zwarte knoflook’ serveerde. 

Tijdens de finales kookte Loos onder begeleiding van haar mentor, Dick Middelweerd, haar signature gerecht: ‘Flavour of the Sea’. Het persoonlijke verhaal over hoe ze haar twee werelden - Noorwegen en Nederland - met het gerecht bij elkaar bracht, kreeg een staande ovatie van een ontroerde jury.

Loos deed als leerling en chef al ervaring op in meerdere sterrenkeukens. Zo kookte ze bij onder andereDe Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Na het afronden van haar studies, vertrok ze richting Noorwegen om daar nog meer kennis op te doen én haar grote droom uit te laten komen: stage lopen in Scandinavië. bij RE-NAA**. Ze startte er als stagiair, maar wist zich binnen vijf maanden op te werken als veranderde binnen vijf chef de partie patisserie. Na de regionale finales van de S.Pellegrino Young Chef Academy keerde Loos terug naar Nederland om zich voor te bereiden op de competitie en zich verder te ontwikkelen als chef bij restaurant De Treeswijkhoeve**.

Nieuwe onderscheiding van Michelin voor hotels

Michelin heeft een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen, vanaf 2024 kunnen hotels een Michelinsleutel op hun naam krijgen. Net zoals de Michelinsterren, lichten de sleutels hotels uit die op de top van hun kunnen zijn. “De Michelinsleutel beloont de meest uitzonderlijke hotels ter wereld. Deze onderscheiding erkent ook het werk van toegewijde en gepassioneerde hotelprofessionals," aldus Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingidsen. 

De sleutels worden toegekend aan hotels uit een bredere selectie die ook in de gids worden opgenomen. Bij deze selectie van hotels wordt gelet op de volgende punten:

  1. Een bestemming op zich: het hotel draagt bij aan de lokale ervaring ;
  2. Uitmuntendheid op vlak van architectuur en interieurontwerp ;
  3. Kwaliteit en consistentie van service, comfort en onderhoud ;
  4. Eigenheid die de persoonlijkheid en unieke karakter van het etablissement weerspiegelt ;
  5. Coherentie tussen de kwaliteit van de ervaring en de betaalde prijs.