Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: IJslandse Ísey Skyr Bar geopend in Amersfoort. Ten tweede: Deliveroo verlaat in november Nederland. Ten derde: Jumbo-topman over ongezond aanbod.

1. IJslands concept uit startblokken

In Amersfoort is de eerste Nederlandse vestiging geopend van de IJslandse formule Ísey Skyr Bar. Ondernemers Ivan en Kim Hrabinsky, die het geld voor de outlet bijeenbrachten via crowdfunding, hebben tevens de masterfranchise voor ons land. Ze hopen voldoende franchisenemers te vinden om binnen tien jaar in ons land dertig vestigingen te openen. Het merk is al bekend van verkoop via supermarkten.

Het kernproduct is het IJslandse skyr, een romige kwark-achtige zuivelvariant met veel proteïnes en weinig vet, terwijl het product vrij is van suiker en lactose. Ísey Skyr Bar verkoopt skyr als bowls met toppings van fruit, granola en zoetigheden. Daarnaast worden boosters (boozt), sappen, shots en zoete treats verkocht. Volgens de franchisenemers sluit de skyrbar naadloos aan bij trends als healthy lifestyle en superfoods, on the go en de hang naar authenticiteit. De vestiging in Amersfoort is helemaal gericht op afhalen.

Er zijn nog niet veel Ísey Skyr Bars. Afgezien van twaalf zaken in thuisland IJsland, waaronder een drive, zijn er twee outlets in Finland. Retailverkoop vindt echter al plaats in meer Europese landen. De Nederlandse masterfranchisers deden eerder ervaring op als franchisenemers van CasaBarista (winkels voor koffiebenodigdheden) en van formule de Broodbode. Bedoeling is dat ze eerst zelf meer skyrbars openen voordat de formule in franchise wordt gegeven aan derden. In het eerste volledige jaar wordt een omzet van ruim vier ton geprognotiseerd.

2. Deliveroo vertrekt in november

Eind november verlaat de Britse delivery-dienstverlener Deliveroo vrijwel zeker ons land. De beoogde resultaten van het bestelplaform annex bezorgbedrijf blijven in Nederland achter bij de doelstellingen. Deliveroo, actief in elf landen, behaalt in ons land naar eigen zeggen maar één procent van de concernomzet. Via aangesloten restaurants werd vorig jaar volgens het FSIN een omzetwaarde aan orders behaald van bijna €100 miljoen.

Afgezien van Uber Eats, dat ongeveer een vergelijkbare omzet heeft in ons land, en enkele kleinere bestelplatforms, resteert feitelijk na het vertrek van Deliveroo alleen Thuisbezorgd.nl, onderdeel van het Nederlandse moederbedrijf Just Eat Takeaway (JET). Onlangs ontstond nog de nodige onrust binnen de horeca toen Thuisbezorgd.nl bekendmaakte zijn bemiddelingstarief te verhogen van 13% naar 14% per maaltijdbestelling, een prijsverhoging die eind juli is ingegaan. Al vaker ageerden bezorgrestaurants tegen de hoogte van de tarieven.

Deliveroo startte zeven jaar geleden in ons land. Het bedrijf is actief in 21 steden voor ongeveer 3.500 bezorgrestaurants. De laatste jaren had het Britse bedrijf in ons land te maken met rechtzaken, die door vakbond FNV werden aangespannen over de rechtspositie van de koeriers. Die werkten doorgaans als zzp’er, maar volgens de bond was sprake van een schijnconstructie. Rechters bevestigden met hun uitspraken dat Deliveroo de koeriers een regulier arbeidscontract moest aanbieden.

3. Jumbo-topman: “Top 100 ongezond”

”De top 50 of zelfs top 100 artikelen die wij verkopen, heeft weinig met gezondheid te maken. Daar willen we best veel uit schrappen.” Dat zegt Jumbo-topman Frits van Eerd in een podcast van BNR Nieuwsradio. “We willen steeds meer toebewegen naar het promoten van gezonde voeding. Hele goedkope voeding is vaak ongezond.”

Verwijzend naar wat er bij de mensen thuis nu op tafel staat, geeft Van Eerd aan dat dit een moeilijk proces zal zijn. “Maar die noten gaan we zeker kraken", zegt Van Eerd. Retorisch zegt hij in de podcast: "Wat gaat je merk betekenen voor een betere wereld, een duurzame omgeving, een wereld die voor iedereen ook klopt als je kijkt naar gezondheid en levensgeluk?”

Jumbo wil in 2030 CO2-neutraal ondernemen. Dat het bedrijf dit gaat doen, staat voor Van Eerd als een paal boven water, maar hoe is nog de vraag. Hij verwijst naar dingen die al wel zijn bereikt. “Kijk naar de plofkip die nu niet meer bestaat. Daarmee begon het jaren geleden.”