De Indiaas-Britse chef Asma Khan heeft de Nederlandse Johannes van Damprijs 2024 gewonnen. Khan is de eigenaresse van Darjeeling Express, een Indiaas restaurant in Londen met een volledig vrouwelijke keuken. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Darjeeling Express scoort hoge ogen in Londen en ver daarbuiten. In dit restaurant kun je als gast kiezen uit een heel arsenaal van traditionele Indiase gerechten uit alle delen van India. De Indiaas-Britse chef opende het restaurant in 2017. Het bijzondere aan Darjeeling Express is dat hier alleen maar vrouwen in de keuken werken. Mede vanwege die reden riep de jury van de Johannes van Damprijs Khan uit tot winnaar van 2024. Juryvoorzitter Louise O. Fresco: “Asma Khan geeft een nieuwe dimensie aan de culinaire cultuur door te werken met een bicultureel team van uitsluitend vrouwen die als gelijken op de werkvloer optreden. Zij is een voorvechtster van sociale rechtvaardigheid in en buiten de keuken.” 

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 16 februari om 15.00 uur in de Singelkerk te Amsterdam. 

Over de Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. De prijs is een initiatief van het Allard Pierson en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Eerdere winnnaars zijn onder andere Yotam Ottolenghi, Alain Passard en Alice Waters. De jury van Johannes van Damprijs 2024 bestaat uit juryvoorzitter prof. dr. ir. Louise O. Fresco (schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC), Joris Bijdendijk (chef restaurants RIJKS en WILS), Hassnae Bouazza (journalist voor NRC), Jonah Freud (schrijver en culinair journalist) en Hiske Versprille (restaurantrecensent voor de Volkskrant).

Over Asma Khan

Khan werd als Indiase vrouw op jonge leeftijd vanuit India uitgehuwelijkt aan een Indiase man die in Londen woonde. Ze verhuisde naar de Britse hoofdstad. Haar man werkte fulltime, zij werkte niet en was vaak alleen thuis. Khan miste de keuken en cultuur van haar thuisland. Dus sloeg ze aan het koken en bereidde gerechten die ze kende van thuis. Op lokale markten leerden ze andere Indiase vrouwen kennen, die ze uitnodigde om bij haar te komen eten. Van het een kwam het ander en voor ze het wist organiseerde ze meerdere keren per week een pop-up diner bij haar thuis. Toen haar huis daarvoor te klein werd, opende ze haar eigen restaurant: Darjeeling Express. Via mond-tot-mondreclame werd het restaurant onder stadsgenoten bekend en groeide de populariteit. Maar de echte bekendheid kwam toen de populaire Netflix-serie Chef’s Table het restaurant en de oprichtster in een van hun afleveringen in beeld bracht. Inmiddels is Khan ook bekend van diverse kookboeken en reist ze de hele wereld over om haar visie op de gastronomie te delen met wie het maar wil horen. 

Video Darjeeling Express

In 2023 maakte Food Inspiration een video-item bij Darjeeling Express, bekijk die hier: 

---

Meer lezen over Darjeeling Express? Check dit artikel, waarin we beschrijven hoe het komt dat het restaurant geen last heeft van een personeelstekort »