Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Guillaume de Beer opent Bar Gui

Chef en ondernemer Guillaume de Beer opent binnenkort een nieuwe zaak. De Beer liet bijna een maand geleden weten dat hij afscheid neemt bij de Breda Group, en dus ook van zijn eigenaarschap en rol als executive chef bij restaurants Breda, Maris Piper en Pita. Wel blijft hij mede-eigenaar van Paindemie, een zaak die ook onderdeel is van restaurantgroep. Paindemie opende als delivery-pop-up in coronatijd. Sindsdien heeft de burgerzaak en sandwichshop een vaste locatie, waar ook natuurwijnen worden geserveerd. 

Deze week maakte De Beer via Instagram bekend dat hij bezig is met de voorbereidingen voor een nieuwe zaak: Bar Gui, in het oude pand van Bistro de Fles op de Prinsengracht in Amsterdam. Met Bar Gui wil de Beer terug naar de basis. De locatie op de Prinsengracht doet hem denken aan zijn tijd als chef bij restaurant Daalder, zo laat hij weten via sociale media. De opening van Bar Gui staat gepland voor begin april. 

Nieuwe namen in de Michelingids

Iedere maand neemt Michelin nieuwe namen op in hun befaamde gids. Ook eind december werden er weer nieuwe restaurants toegevoegd. Als eerste krijgt Bistro Refter in Winsum een plek in de gids. Michelin prijst de bistro om hun Franse klassiekers bereid door de ervaren chef Roelfien Steen. Zo vind je op de kaart gerechten als bouillabaisse met verse vis, geserveerd met toast, rouille en gruyère. Ook restaurant Hendrik van Maurick in Vught krijgt een vermelding in de Michelingids. Op het menu van het restaurant, dat is gevestigd in een middeleeuws kasteel, staan gerechten een Franse insteek maar bereid met producten van Nederlandse bodem.

Minder Frans en klassiek is het Rotterdamse Yama, dat sinds kort ook te vinden is in de gids van Michelin. In het Japanse restaurant in Rotterdam bestiert chef Hiroaki Yamamoto de keuken. Op zijn kaart vind je gerechten als sushi, tempura en vleesbereidingen op een Japanse konro grill met binchotan houtskool. Een leuk detail; de gerechten worden vaak geserveerd op zelfgemaakt keramiek. 

Restaurant Fred** opent op nieuwe locatie

Restaurant Fred** in Rotterdam opent in deze eerste week van januari eindelijk de deuren op hun nieuwe locatie. Al in mei 2022 kondigden eigenaren Fred Mustert en Mirjam van Ast aan dat ze met hun zaak gingen verhuizen. Inmiddels heeft de tweesterrenzaak een nieuw thuis gevonden in de plint van de gloednieuwe Terraced Tower aan de voet van de Willemsbrug in Rotterdam. Gasten hebben hierdoor uitzicht over zowel de Maasboulevard, als op de pittoreske haven aan de Hertekade. Mustert benadrukt dat het menu op de nieuwe locatie vooral om herkenbaarheid draait en dat er niet ver wordt afgeweken van de smaken die werden geserveerd op de oude locatie.