Op het grote ‘Wanneer mogen we open?’ volgen een hoop andere vragen. Wat wil de gast? Is er personeel? En ook: zijn alle ingrediënten beschikbaar? Groothandels hebben met hun netwerk goed kijk op de situatie. Food Inspiration blikt met Paulo Peereboom, CEO van Makro, en Mark Pieters, Head of Horeca van Makro, vooruit op de heropening.

Op de foto: Paulo Peereboom (l) en Mark Pieters (r), voor de coronapandemie

Beiden zijn allerminst bang voor tekorten in de productieketen. Pieters: “We hebben bij de heropening in juni 2020 al eens snel moeten opschalen. Die oefening stelt ons gerust. Alle houdbare producten hebben we sowieso op voorraad. Ook vlees wordt geen probleem, omdat we altijd kunnen terugvallen op de diepvriesvoorraad. Alleen de versketen wordt een uitdaging. Het zal zo’n twee weken duren voordat alles normaal verloopt, maar dat wil niet zeggen dat er niets geleverd kan worden. Leveringen zullen hooguit verlaat binnenkomen.”

Peereboom: “Het grootste gevaar is als veel klanten gaan denken dat er tekorten ontstaan, en daarom ongebruikelijk veel inkopen. Er zal wat disruptie zijn, maar die zal beheersbaar zijn." 

Trends

Peereboom en Pieters spreken nu veel met afnemers; hen begint al een aantal trends op te vallen. Pieters: “We zien dat veel ondernemers zich al voorbereiden op een tekort aan personeel. Sommigen gaan hun menu enigszins beperken om de keuken te ontlasten. Daarnaast zien we de rol van convenience groeien. De interesse in maaltijdcomponenten, half gegaarde en voorgegaarde producten wordt steeds groter." 

Peereboom: “Daarnaast zien wij nu natuurlijk een opleving van bezorging en dark kitchens. Daar hebben wij ons assortiment ook snel bij kunnen aanpassen. Bezorging zal enigszins afnemen, maar bij de heropening zullen we vooral de disruptie van dark kitchens gaan zien. Er zijn ondernemers met veel slagkracht actief in de branche, en na de heropening gaat er echt  iets nieuws ontstaan.”

Tot slot verwacht Peereboom dat de grens tussen retail en horeca blijft vervagen. Terugblikkend op een tijd dat het andersom was, zegt Peereboom: “Restaurants worden de concurrenten van supermarkten.”

Makro en corona

Peereboom en Pieters vertellen dat Makro de crisis relatief goed is doorgekomen: “We wisten aan het begin van de crisis dat we 18-24 maanden konden overbruggen. We hebben vooral veel aandacht besteed aan de veiligheid van onze medewerkers.” Daarnaast nam de groothandel een faciliterende rol aan. Makro stelde tijdens de feestdagen bijvoorbeeld het bestelplatform Bestelkerst.nl gratis beschikbaar voor alle ondernemers. Peereboom: “Daar verdienden wij niets aan, maar het was een groot succes. Wij willen horecaondernemers in de toekomst meer gaan helpen bij randzaken die nu veel tijd en geld kosten.”