Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Estée Strooker stopt met ‘t Amusement

Restaurant ‘t Amusement in Arnhem sluit per 1 januari na elf jaar de deuren, zo kondigt chef en eigenaar Estée Strooker aan in een bericht op sociale media. “Mijn medewerkers en ik hebben met ‘t Amusement elf fantastische jaren gehad, maar ik vind het nu tijd dit hoofdstuk in mijn leven af te sluiten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Met pijn in het hart, want ik wil niet stoppen met koken en loop over van plannen op dit gebied. Maar het is tijd om mijzelf culinair opnieuw uit te vinden en ik vind het onmogelijk dit te doen zonder mij los te maken van 't Amusement.”

De komende maanden zullen Strooker en haar team er alles aan doen om gasten die nog voor de laatste keer willen komen eten, een mooie avond te bezorgen. In november en december serveren ze daarom  een 7-gangen hommage menu en op 23 & 24 december zelfs een ultiem 11-gangen menu, geheel in Kerststijl. Strooker: “Zo kunnen we knallend de feestdagen in-, en het Amusement tijdperk uitluiden.”

Estée Strooker sprak met Food Inspiration over haar passie en creativiteit, lees hier het interview »

Joris Bijdendijk maakt boek over heilzame planten

Dat veel in de natuur zijn en gezond eten belangrijk is, wordt aangenomen als feit. Maar dat bepaalde planten, paddenstoelen, wortels en bloemen zeer specifiek je lichaam en geest kunnen ondersteunen, doen we meestal af als bakerpraatjes. Zonde, vinden chef Joris Bijdendijk en zijn broer Wouter, want planten worden wereldwijd al duizenden jaren gebruikt als (ondersteunend) medicijn. Daarom maakten ze samen het boek Plantkracht.

Wouter werkt bij de botanische tuinen in Amsterdam, is museoloog en cultureel antropoloog. In Plantkracht beschrijft hij zo'n dertig, veelal lokale planten en paddenstoelen die het immuunsysteem, de algehele gezondheid, het uithoudingsvermogen, de spijsvertering, de vitaliteit en het brein ondersteunen. Elk van deze heilzame planten is door sterrenchef Joris voorzien van twee vegetarische recepten. Daarnaast behandelt Wouter ook een aantal rituele en geestverruimende planten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens.

Dabiz Muñoz wint Best Chef Award 2022

De Spaanse chef Dabiz Muñoz van restaurant DiverXO*** in Madrid is opnieuw verkozen tot beste chef-kok ter wereld tijdens The Best Chef Awards die op 20 september werden uitgereikt in Madrid.  Het doel van de organisatie is om wereldwijde connecties te bevorderen tussen de beste denkers en leiders binnen de wereld van gastronomie. De focus van de ligt daarbij niet op restaurants maar op de chefs zelf, en hun benadering van koken. Naast een top-100 van beste chefs zijn er ook nog twaalf speciale onderscheidingen uitgereikt op het gebied van verschillende skills, zoals de meest innovatieve chef, de beste  patissier en het grootste aanstormend talent.