"Er zijn kinderen in Nederland die morgen zonder eten naar school worden gebracht", zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, op 22 september tijdens de algemene beschouwingen van de Tweede Kamer. Als het aan de Tweede Kamer ligt dan maakt het ministerie van Onderwijs daarom 100 miljoen euro vrij voor gratis lunches op scholen in kwetsbare wijken.

Naast honger, is ook ongezonde voeding en overgewicht onder kinderen een groeiend probleem. Zo stelde het RIVM al in 2020 dat een schoollunch in combinatie met meer bewegen op school, ervoor kan zorgen dat het percentage kinderen met overgewicht en obesitas aanzienlijk daalt. Food Inspiration licht drie voorbeelden uit van mensen die zich al jaren inzetten voor een beter dieet voor kinderen. 

Green Bronx Machine, Verenigde Staten

Het kinderlijke enthousiasme en de positieve ondernemersgeest van Stephen Ritz maken dat hij erin slaagde een van de grauwste buurten ter wereld om te toveren tot een groene oase. In het New Yorkse stadsdeel The Bronx ontwikkelde hij een lesprogramma waarmee hij niet alleen gewassen tot bloei laat komen, maar ook de leerlingen in zijn klas. 

Ritz, geboren en getogen in achterstandswijk The Bronx, was basisschooldocent en bevlogen om hen door educatie een betere toekomst te geven. Maar hoe creëer je in een grauw schoolgebouw in een zwarte wijk een groene toekomst? Hij introduceerde planten in zijn klaslokaal en startte er met het kweken van verschillende soorten kruiden, groenten en fruit. Wat begon met kruidenrekjes in de vensterbank groeide al snel uit tot vertical farms en zelfs een keuken in het lokaal waar al die verschillende soorten gewassen verwerkt werden in gezonde gerechten. Gerechten die de kinderen amper kenden.

Het eetbare klaslokaal van Stephen Ritz werd een succes. Bekende (oud-)stadsdeel bewoners zoals zangeres Jennifer Lopez en kledingontwerper Ralph Lauren zijn fan. De New Yorkse burgemeester Eric Adams support het initiatief. Om zijn bereik te vergroten startte Ritz een franchiseformule zonder winstoogmerk waarmee hij de filosofie en werkwijze van Green Bronx Machine kan delen met wie het maar wil horen en proeven. Inmiddels krijgen volgens deze methode dagelijks 50.000 scholieren les, in ruim 500 scholen verspreid over 15 landen. 

Benieuwd naar het inspirerende verhaal van Stephen Ritz? Tijdens de Food Inspiration Days is Stephen Ritz een van de keynote speakers op 17 & 18 oktober. Reserveer hier je ticket »

Spoony, Nederland

“Als je je broccoli niet opeet, dan mag je geen toetje!” Menig ouder herkent deze zin. Het lijkt de makkelijkste manier om je kinderen te verleiden om groente te eten, maar het is niet de beste. De associatie met groente blijft namelijk negatief. Dat moet anders kunnen, dacht Phaedra Mensen. Daarom richtte ze Spoony op; een bedrijf dat producten ontwikkelt met vrolijke verpakkingen, spelelementen en educatie om kinderen te stimuleren om meer groente te eten.

Mensen startte in 2017 met Spoony zonder achtergrond in de wereld van eten en drinken. Als bedrijfseconoom werkte ze bij verschillende commerciële bedrijven en later ook bij organisaties met een maatschappelijk doel, zoals Artsen zonder Grenzen en Oxfam. Mensen vond het bizar om te zien hoe veel voedingsmerken reclame maken voor ongezond eten voor kinderen. “Vanuit mijn marketingachtergrond gingen er belletjes rinkelen. De kennis en wetenschap rondom het verleiden van kinderen is er. Waarom wordt die kennis niet ingezet om groente aantrekkelijk te maken, als bewezen is dat 85% van de kinderen daar veel te weinig van eet.”

Met Spoony ontwikkelt Mensen eetspellen voor kinderen “Denk aan ganzenbord dat is omgevormd met opdrachten waarbij je happen mag nemen. Met de nadruk op ‘mag’. Die spelletjes zorgen ervoor dat een negatief groentemoment een positief groentemoment wordt. Je plant het zaadje; groente is leuk en fijn. Bovendien zijn de meeste kinderen zo competitief dat ze maar al te graag die happen nemen.”

Amass, Denemarken

Restaurant Amass in Kopenhagen staat bekend  om hun duurzame benadering van fine dining. Veel producten voor het menu worden gekweekt in de eigen stadstuin die zich voor de deur van het restaurant bevindt. Maar het is niet alleen de ecologische duurzaamheidsvisie waarom Amass geroemd wordt. Ook op sociaal vlak wil chef Matt Orlando zich met zijn restaurant inzetten voor een betere wereld. “We beseffen dat we veel geluk hebben met onze groene ruimte. Het is echt een luxe, en met luxe komt verantwoordelijkheid. Dus zijn we begonnen met het Amass Green Kids Program, een initiatief waarbij we een seizoen lang groenten en planten telen en oogsten en vervolgens koken met schoolkinderen uit de binnenstad. De kinderen nodigen vervolgens hun familie uit voor een maaltijd met producten die ze zelf hebben verbouwd en gekookt.” De tuin van Amass is overigens openbaar, op deze manier willen Orlando en zijn team een stedelijke oase creëren die niet alleen bedoeld is voor gasten om van te genieten. De tuin moet een leeromgeving vormen voor de hele gemeenschap.