Nederland telt meerdere selfmade horecaondernemers - overwegend mannen - met meerdere zaken op hun naam. Food Inspiration zet er negen op een rij die bouwen aan een eigen horeca-imperium. We vroegen hen om hun gouden ondernemerstips.

De horecaondernemers

  • Laurens Meyer van Meyer Horeca Groep, meer dan 50 horecazaken

  • Ramez Ramzy van Ramzy Group: meer dan 30 horecazaken

  • Khalid Oubaha van Khalid Oubaha Company: meer dan 15 horecazaken (plus pop-ups en 3 zaken ‘onder constructie’ )

  • Herman Hell van Hell’s Kitchen Horeca Groep: 13 horecazaken

  • Rene Bogaart van Big Horeca, 9 horecazaken

  • Robèr Willemsen van RW Horeca Groep: 9 horecazaken

  • Eveline Wu: 8 horecazaken

  • Won Yip van Yip Group: 6 horecazaken, 2 voor opening gepland

  • Bjorn van Dijl van Willaerts Group, 6 horecazaken

Laurens Meyer van de Meyer Horeca Groep, meer dan 50 horecazaken

Laurens Meyer wordt ook wel omschreven als Nederlands grootste cafébaas. Maar naast cafés heeft hij ook restaurants en diverse fastfoodzaken - waaronder een aantal Burger Kings - en hotellocaties in zijn portfolio. Meyer Horeca Groep is een onderneming die zich al meer dan 35 jaar bezighoudt met horecabedrijven en vastgoed door heel Nederland. Door het zelf ontwikkelen van nieuwe horecaformules is Meyer Horeca Groep, met meer dan 2.500 medewerkers, uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de horeca. Alle bedrijven binnen Meyer Horeca Groep hebben hun eigen identiteit. Toch zijn al deze bedrijven herkenbaar aan hun uitstraling, gastgerichtheid, veiligheid en continuïteit. De tip van Laurens Meyer? “De groei in omzet zit op dit moment eigenlijk alleen in prijsstijgingen. Daardoor wordt groeien in volume steeds moeilijker. Belangrijkste nu is het handhaven van je kwaliteit en toch je kosten onder controle houden.”

Laurens Meyer

Ramez Ramzy, eigenaar Ramzy Group, meer dan 30 horecazaken

De Amsterdamse horeca- en vastgoedondernemer Ramez Ramzy komt uit een horecafamilie. Al meer dan dertig jaar wordt door de familie gebouwd aan een imperium met meerdere horecazaken en vastgoedinvesteringen. Inmiddels staat de teller van Ramzy zelf al op ruim dertig horecazaken. Het nieuwste project van de Ramzy Group is skylounge VENTUNO, gevestigd op de 21ste verdieping van het Ruby Emma Hotel in Amsterdam. Het belangrijkste onderdeel van een succesvolle onderneming noemt Ramzy het team. Zijn gouden tip is dan ook: “Investeer zowel tijd als geld in je mensen. Zij zullen je bedrijf gezond laten functioneren en helpen groeien.” 

Khalid Oubaha van Khalid Oubaha Company, meer dan 15 horecazaken 

Zijn ouders kwamen als gastarbeiders vanuit Marokko naar Nederland. De jonge Khalid Oubaha zag in Nederland aanvankelijk een carrière als betaald voetballer, maar door zware blessures viel die droom in duigen. Dat was de aanleiding om zijn leven een andere wending te geven. Hij rondde het Atheneum af en begon aan een studie bedrijfskunde. Geld verdiende hij als student met een bijbaan in de horeca. Dat vond hij zo leuk, dat hij de branche nooit meer verliet en al snel na het afronden van zijn studie zijn eerste zaak opende. Op zijn 25e gaf de Groningse tycoon Sjoerd Kooistra hem de kans om de Nijmeegse vestiging van De Drie Gezusters te pachten. Vandaag de dag telt zijn portefeuille cafés, restaurants en clubs in Arnhem, Nijmegen en Enschede. In eerdere interviews zegt hij het belangrijk te vinden om scherp te zijn op de cijfers, omdat de marges in de horeca klein zijn. 

Herman Hell, eigenaar Hell’s Kitchen Horeca Groep, 13 horecazaken

Hell’s Kitchen Horeca Groep van Herman Hell is een horecabedrijf dat bestaat uit dertien restaurants, clubs en cafés in regio Rotterdam. De groep werd in 2001 door Hell opgericht. De dertien zaken die onder de vlag van HKHG vallen zijn: NRC, Café van Zanten, Het Hart, Het Wapen, Sijf, Zalmhuis, Wester, Paviljoen, Ayla Loos, SUGO, The Grit, Grace en Restaurant Bellevue. Hell ziet als ondernemer ‘groei als een oplossing’. “Door te groeien, behoud je waarde. Met meerdere zaken heb je een betere onderhandelingspositie en kan je personeel meer carrièrekansen bieden, waardoor je als ondernemer interessant bent om voor te werken.” Als er een toplocatie voorbij komt die voldoet aan alle eisen van horecagroep HKHG, wordt er gekeken welk format op die locatie past. Essentieel zijn onder meer een gunstige terrasligging en dat het een locatie betreft met veel passanten. Hell denkt vanuit een locatie en niet vanuit een merk en dat leidt tot het juiste concept op de juiste plek. Zijn persoonlijke tip: "Neem nooit de makkelijkste weg, maar zet je gast centraal bij alles wat je doet. Denk bij iedere beslissing die je neemt vanuit de gast. Want die heeft namelijk altijd gelijk."

Lees ook: Herman Hell biedt medewerkers gratis knipbeurt en schoonmaker aan huis »

Rene Bogaart van BIG horeca, 9 horecazaken 

Rene Bogaart is onder meer eigenaar van de Pavarotti restaurants in Zoetermeer, Delft, Leiden, Kijkduin en Leidschendam. De opmars van BIG Horeca tot een regionale horecagrootmacht begon op 28 juni 1995 met de opening van feestcafé Het Biggetje, dat al snel uitgroeide tot een hotspot in Leidschendam. Bogaart zag daarnaast kansen in horecazaken in winkelcentra. Zo exploiteerde BIG Horeca Lunchroom Napoleon in het Zoetermeerse Stadshart, Lunchroom Bij Oma.nl en Grand Café Carpe Diem in het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard. Eind 2019 opende Pavarotti Leiden, met naast een restaurant, ook een wijn- en ijsbar en vijf gethematiseerde karaoke-kamers. Begin 2022 opende Pavarotti Kijkduin en Pavarotti Dolce Kijkduin haar deuren. Ook hier omvat het concept een restaurant, een ijszaak en karaoke-kamers, maar tevens een Shark Tank van 24m3 als eyecatcher. Het aquarium is gevuld met echte haaien en tropische vissen. Een groot deel van het investeringsbedrag voor deze zaken haalde Bogaart binnen met crowdfundingsacties. Tot twee keer toe had hij binnen vijf minuten het gewenste investeringsbedrag opgehaald. De tip van horecaondernemer Rene Bogaart is om bij jezelf te blijven als ondernemer. “Ondernemen in 2024 is niet eenvoudig. Dus doe vooral waar je goed in bent. Succes zit vooral tussen je eigen oren. Dus ga ervoor!”

Robèr Willemsen, eigenaar RW Horeca Groep, 9 horecazaken

Hij werkte bijna 15 jaar bij Heineken, schopte het er zelfs tot regiodirecteur van Zuid-Holland. Willemsen had het naar zijn zin, maar zijn liefde voor de andere kant van de horeca maakte dat hij het roer omgooide. Hij nam café Melief Bender over in Rotterdam. Inmiddels heeft deze bevlogen horecaondernemer negen horecazaken in Rotterdam en omstreken op zijn naam staan. Van 2016 tot en met begin 2023 was Willemsen voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Zijn gouden tip: “Investeer vooral in je mensen die jou kunnen laten groeien en daar zelf door participatie ook hun voordeel mee hebben. Als je kan delen, kan je vermenigvuldigen.”

Eveline Wu, 8 horecazaken

Van een wokrestaurant op haar 22e naar tien restaurants in verschillende steden in Nederland. Eveline Wu kwam pas op haar vijftiende naar Nederland. Haar imperium telt inmiddels acht zaken. Ze opende het eerste wokrestaurant van Nederland in 1999. In de jaren daarna volgden meerdere restaurants waaronder twee MOOD vestigingen in Eindhoven, één in Rotterdam en één in Tilburg. Mood Streetfood zit op twee locaties in Nederland, één vestiging in Eindhoven en één in Leidschendam. Daarnaar heeft Eveline Wu Stadspaviljoen in Eindhoven in haar portefeuille en Chinees paviljoen You Ning. In 2016 won ze een gouden medaille voor haar dessert tijdens het Wereldkampioenschap Asian Cuisine in de categorie Chinese Keuken. “Mijn mensen maken 99% van mijn succes. Daarom wil ik ze nooit kwijt. Als zij graag willen doorgroeien, van medewerker naar manager, van manager misschien naar een grotere locatie of een andere functie, dan moet ik meegroeien en nieuwe bedrijven openen. Dat ik zo blij ben met mijn mensen is één van de belangrijkste drivers voor onze groei.”

Eveline Wu

Lees ook: De onuitputtelijke energie van horeca-ondernemer Eveline Wu »

Won Yip, eigenaar Yip Group, meer dan 6 horecazaken

Horecatycoon Won Yip heeft meerdere restaurants in Amsterdam en in het buitenland. Door zijn deelname aan televisieprogramma Dragons' Den is hij inmiddels een van Nederlands bekendste horecaondernemers. Hij was 20 jaar oud toen hij Café Zwart op de Dam in Amsterdam overnam, zonder dat hij er ook maar een voet had binnen gezet. De deal werd telefonisch gesloten, maar Yip wist dat de locatie op De Dam geografisch gezien top was. Inmiddels bestaat zijn portefeuille uit meerdere cafés op De Dam en staat hij ook wel bekend als ‘Koning van De Dam’. Al enige tijd is hij druk bezig om met Ad Schaap, eigenaar van horecaconcept De Beren, een nieuwe zaak op het Rokin in Amsterdam te openen. Daarnaast vraagt zijn nieuwe project The Diamond Amsterdam - het vroegere Heineken Hoek - zijn aandacht. Overige horecazaken die op zijn naam staan, zijn: Café Zwart, Euro Pub, Majestic, YIP Fellows, Simply Fish en Foodhall Scheveningen. De locatie noemt Yip een van de belangrijkste punten bij het openen van een nieuwe zaak. Zijn gouden tip? “Focus en fysieke aanwezigheid zijn essentiëler dan ooit in deze uitdagende tijd.”

Bjorn van Dijl, eigenaar van de Willaerts Group, 6 horecazaken

Grand Café Willaerts in Papendrecht was de eerste zaak van eigenaar Bjorn van Dijl. Deze horecaondernemer in hart en nieren zag zijn kans schoon en opende daar het Italiaanse restaurant Il Mercato aan de Markt. In 2018 opende Le Barrage de deuren. In 2020 was het de beurt aan Urban Streetfood Bar, met een hoog ‘Instagrammable gehalte’. In 2022 volgden nog twee zaken in Hendrik-Ido-Ambacht; Restaurant Kita en een tweede Il Mercato. De horecagroep wil altijd aan de verwachting van de gast voldoen en deze het liefst overtreffen. “Een bezoek aan de horeca moet een beleving zijn voor onze gasten, waarna ze nog een keer terug willen komen.” Een goede werksfeer omschrijft de Willaerts Group ook als belangrijk. “En een goede dosis humor is een pré.” Persoonlijke toevoeging van Bjorn: "Binnen de Willaerts Group bouwen we met elkaar aan gastvrijheid. We steken veel tijd en energie in trainen en opleiden van ons team. Mede door ons personeel maken we het verschil."

Bjorn van Dijl