De gezondheidsbalans van onze planeet slaat al jarenlang negatief uit. Het klimaatprobleem wordt met de dag groter, zo stelt 97% van de wetenschappers. En de voedingsindustrie speelt daar een grote rol in. Gelukkig zijn er foodbedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Zij streven naar een positief resultaat onderaan de streep van mens, dier en milieu. Wie zijn die bedrijven en wat is hun missie?

Foodbedrijven met een missie

Een selectie van bedrijven in food die een positieve balans op het gebied van ecologie net zo belangrijk vinden als een positieve balans op economisch vlak:

 • Boerenbedrijf Kipster werkt volledig klimaatneutraal. Het bedrijf produceert, als eerste ter wereld, CO2-neutrale eieren. Lees hier meer over Kipster »

 • Cateraar Hutten streeft er naar in 2024 klimaatneutraal te opereren, en vanaf 2030 zelfs klimaatpositief. Directeur Drees Peter van den Bosch wil binnen alle facetten van het bedrijf duurzame stappen zetten. Het is volgens hem aan leiders in foodservice en foodretail om grote en radicale beslissingen te nemen op weg naar een klimaatneutraal voedselsysteem. 

 • Ook eventcateraar The Food Line-up heeft duurzame ambities, die vertaald zijn in concrete cijfers. Aanvragen die niet bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen worden – hoe lucratief ook – niet aangenomen. Directeur Willem Treep: “Aan de hand van deze doelstellingen kunnen we op korte termijn keuzes maken die op lange termijn onze impact bepalen.” Voor 2022 werden de volgende doelen gesteld:

  • 70% van alle gerechten is plantaardig

  • 80% van alle gerechten is vegetarisch 

  • 70% van alle overgebleven gerechten wordt gered van de afvalbak 

  • 10% van alle gerechten wordt gemaakt van waste 

  • 40% van alle gerechten komt uit een straal van 40 kilometer rondom het event

 • Bierbrouwer Heineken heeft een flinke duurzaamheidsambitie uitgesproken: in 2030 wil het bedrijf klimaatneutraal brouwen. En in 2040 willen ze de hele keten klimaatneutraal hebben georganiseerd. Hoe Heineken dat gaat bewerkstelligen? Door kritisch te kijken naar de hele keten: van verpakking tot brouwproces, van vervoer tot consumptie.

 • Bierbrouwer Gulpener is overigens al langer op die duurzame weg. De brouwerij is het duurzaamste speciaalbier brouwhuis van Europa. Gerst, tarwe, rogge, spelt en hop worden door Gulpener – in tegenstelling tot vele andere grote brouwers – niet ingekocht op de wereldmarkt, maar in de regio. De boeren worden door het bedrijf begeleid bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Van akkers waarvan de grond uitgeput is worden wandelgebieden gemaakt. Gulpener gebruikt alleen duurzaam opgewekte energie en heeft twee eigen waterbronnen. Het water dat na productie overblijft, wordt gereinigd en opnieuw ingezet.

 • Zuivelproducent Arla wil in 2050 klimaatneutraal zijn. In de komende tien jaar willen ze de CO2-uitstoot per liter melk met 30% verminderen. In 2050 moet die uitstoot teruggebracht zijn tot nul. 

 • Kaasmakers CONO wil ik 2030 klimaatpositief zijn. In de komende jaren willen ze 10% meer CO2 uit de lucht halen en vastleggen dan dat ze uitstoten. Lees hier hoe ze dat willen bereiken. Als dit doel behaald wordt, is CONO de eerste zuivelorganisatie in Nederland met klimaatpositieve kaas. 

 • Nestlé’s koffiemerk Nescafé streeft ernaar dat alle koffie in 2030 CO2-neutraal geproduceerd wordt. Om dat doel te bereiken, wil Nescafé samen met koffieboeren werken aan de bevordering van regeneratieve landbouw, een teeltwijze die gericht is op de verbetering van de bodem, het vasthouden van water en het aanjagen van de biodiversiteit.

 • Ook IKEA food heeft ambitieuze plannen. Het bedrijf heeft gesteld dat in 2025 80% van alle verpakte foodproducten plantaardig moet zijn. En dat 50% van alle gerechten die in de restaurants geserveerd worden plant-based moeten zijn, en 80% non red meat. De CO2-uitstoot van alle producten wordt gemeten, en jaarlijks wordt gekeken hoe er kan worden verbeterd. Lees hier meer over de duurzaamheidsamities van IKEA food »

 • Supermarktketen Lidl laat vanaf 2022 als eerste wereldwijde foodspeler geen fruit en groenten meer transporteren per vliegtuig, om de klimaatimpact te verminderen.

 • In de horeca zijn er talloze voorbeelden van bedrijven die klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief opereren: de in 2022 op de Zuidas geopende gastrobar GREEN, die gerund wordt door botanische chef Peter Lute, is volledig klimaatneutraal. Het menu is 100% plant-based. Alle horecalocaties van yoghurtketen YB zijn zelfs klimaatpositief. Bekijk hier hoe YB dat voor elkaar kreeg »

Meer weten over deze en andere trends voor 2023? Je vindt het in ons nieuwste Trendreport. Benieuwd? Klik hier