Er zijn vele wedstrijden waar foodstart-ups aan mee kunnen doen. Van de Horecava Food Innovation Award tot de Amsterdam Food Pitch. Alsook de vele jaarprijzen van start-up accelerator programma’s. Een van de meest prestigieuze is misschien wel die van de ASN Bank. Déze drie duurzame foodstart-ups kwamen dit jaar in de finale met concepten die helemaal on trend zijn.

Foto: Falafval

Al dertien jaar organiseert de bank, die zich graag profileert als ‘duurzame bankier’, de ASN Bank Wereldprijs, dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Niet alleen bedoeld voor veelbelovende duurzame bedrijven op het gebied van food, maar ook voor andere bedrijven die een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dit jaar waren er 135 inzendingen en maar liefst drie finalisten uit de foodsector. Het winnen van de prijs betekende in het verleden onder meer de doorbraak van innovatieve concepten zoals Yoni, Seepje en vorig jaar Ptthee (spreek uit: PTT), makers van kruidenthee van Nederlandse bodem. Onlangs werden de winnaars van de editie 2020 bekend gemaakt door juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely.

Kumasi Drinks

Kumasi maakt een drankje van het sap van de cacaovrucht. Geperst uit het witte vruchtvlees van de cacaovrucht om precies te zijn. Omdat zij ook het sap gebruiken kunnen cacaoboeren – naast de verkoop van cacoabonen voor chocolade – extra inkomsten realiseren. Opvallend genoeg worden doorgaans alleen de cacaobonen uit de vrucht benut. Kumasi bestaat uit sap en water, dus puur en zonder toevoegingen. Er zijn twee varianten op de markt. Sappi is een sapje zonder prik en Gassi is de variant mét prik. De smaakt lijkt een beetje op mango en lychee. Het idee voor Kumasi is ontstaan toen Lars Gierveld en Jochem Pinxteren voor RTL een documentaire maakten over de cacao-industrie in West-Afrika. Samen met een aantal Ghanese boeren ontstond het idee voor een eigen duurzame onderneming. Inmiddels is al zo’n vier ton aan subsidie opgehaald om het idee verder te ontwikkelen, zo laat Gierveld weten: “Sinds we twee jaar geleden zijn gestart, zijn we met heel veel partijen in de cacaoindustrie in gesprek gegaan. Binnenkort spreken we ook met Tony’s Chocolony. De uitdaging is om het proces schaalbaar te maken. Het proces is erg arbeidsintensief, dus je hebt grote volumes nodig om het rendabel te maken.” Het drankje wordt nu op kleine schaal in Nederland verkocht, onder andere via chocoladespeciaalzaken en een enkele horecadistributeur. Kumasi is ook verkrijgbaar via de webshop. In de ASN-finale won Kumasi de tweede prijs. 

Falafval

Falafval maakt falafel van groente- en fruitafval. De start-up (briljante naam!) koopt groentereststromen op bij lokale producenten die anders in de prullenbak zouden belanden. Minimale verspilling en maximale smaak, zo bedachten de oprichters Ayuk Bakia en Scifo Minnaard. De start-up is opgericht in 2019 en timmert al flink aan de weg. Onder meer met een eigen pop-upwinkel in Rotterdam-Noord waar (kant-en-klare) falafelgerechten kunnen worden afgehaald tijdens de lockdown. Het bedrijf won al eerder de Aardig Onderweg Award 2019 van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET en kreeg 25.000 euro subsidie van de gemeente Rotterdam. Het geld wordt nu geïnvesteerd in een nieuwe productielocatie waar Falafval binnenkort naartoe verhuist, zo laat Bakia weten. Falafel werd dit jaar winnaar van de ASN-publieksprijs.

Natulatte

De doorbraak van plantaardige zuivel is misschien wel een van de belangrijkste foodtrends van de laatste jaren. En dat is precies de trend waar Natulatte op inspeelt. De starter levert veganistisch melk- en chocolademelkpoeder voor in de zakelijke koffieautomaat. Een plantaardig alternatief voor koemelk in de kantoorkoffie en koffie voor onderweg. Ideaal voor een diervrije en duurzame koffiebreak in de koffiecorners op kantoren. De koffiecreamers van Natulatte zijn gemaakt van haver. Oprichter Astrid van Santen, voorheen werkzaam als sales manager in de IT: “Eerst wilde ik losse sachets met melkpoeder op de markt brengen. Maar toen ik mij verdiepte in de markt bleek dat koffiepoeder in automaten verreweg het grootste segment is. Mensen willen toch gemak.” Het melk- en chocolademelkpoeder wordt aan automatenleveranciers geleverd die zorgen voor distributie naar de werkplek. Veel koffieautomaten hebben maar één reservoir voor één soort melkpoeder, maar volgens Van Santen is dat geen bezwaar. Kantoren richten hun verschillende koffieautomaten zo in, dat de een met koemelkpoeder is uitgerust en ander met veganistisch melkpoeder. De eerste productie van 10.000 kilo is binnenkort gereed voor verkoop. Een lastige timing vanwege corona en de lege kantoren? Van Santen: “De consumptie van automaatkoffie is sinds corona met zo’n dertig procent gedaald. Vooral doordat grote bedrijven werknemers thuis laten werken. Maar veel MKB-bedrijven werken gewoon door op kantoor. En er zijn ook veel bedrijven in de logistiek, productie en zorg waar werknemers nog volop aan het werk zijn op locatie.” Natulatte wist in de finale geen prijs te behalen.