Steeds meer drankmerken lanceren producten die de smaak van gin, vermout, rum, wodka of whisky imiteren. Alleen dan zónder het ingrediënt dat deze dranken tot spirits maakt: alcohol. Het is het ideale alternatief voor wie geen alcohol mag of wil drinken. Mark Livings, oprichter van het Australische alcoholvrije drankmerk Lyre’s, dat sinds kort ook in Nederland actief is, geeft zijn visie op deze dynamische groeimarkt.


Foto's: Lyre's Spirits


Mindful drinking is in opmars. Even geen alcohol. Omdat je op je calorieën wilt letten, zwanger bent of gewoon fris wilt blijven voor de volgende morgen. En het blijft niet langer beperkt tot alcoholvrij bier, wijn of populaire gefermenteerde hipsterdrankjes zoals kombucha. Een van de allersnelst groeiende segmenten in het drankenschap zijn de alcoholvrije gedistilleerde dranken. Deze dranken hebben een vergelijkbare smaak en gelaagdheid als sterke drank, maar bevatten tot maximaal 0,5% of zelfs helemaal geen alcohol.

Lyre's Spirits

Een van de veelbelovende nieuwkomers op deze internationale groeimarkt is het Australische merk Lyre’s Spirits. Het merk is wereldwijd in bijna twintig landen actief en sinds deze maand ook in Nederland verkrijgbaar. Veel makers van alcoholvrije sterke drank richten zich op één type drank. Denk aan het Italiaanse aperitief Crodino of de alcholvrije gin van Seedlip. Maar Lyre’s pakt het groter aan: het merk heeft een complete range van alle mogelijke gedistilleerde dranken en likeuren in een alcoholvrije variant ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld ‘amaretti’ (amaretto), ‘american malt’ (whisky), ‘italian orange’ (Campari), ‘dry london spirit’ (gin), ‘italian spritz’ (aperol), ‘white cane spirit’ (witte rum) en ‘aperitif dry’ (droge vermout). De drank en likeuren worden vooral gebruikt als mixer in cocktails en mocktails.

Niet origineel, wel innovatief

“Onze ambitie is niet om originele, nieuwe smaken te creëren, maar juist om zo dicht mogelijk bij originele dranken te blijven,” vertelt Mark Livings, CEO en oprichter van Lyre’s Spirits. “Dat is wat consumenten kennen en willen, denken wij.” Livings was jarenlang eigenaar van een reclamebureau in Sydney en werkte voor de grootse drankmerken van de wereld voor hij ruim vier jaar geleden Lyre’s begon. Van dichtbij zag hij hoe lastig het was voor de grote drankmultinationals om in eigen huis goede alcoholvrije alternatieven te ontwikkelen en hij besloot in dat gat te springen. De markt voor alcoholvrij gedistilleerd staat nog pas aan de vooravond, stelt hij. “Het is vergelijkbaar met de grote vlucht die veganistisch en vegetarisch eten heeft doorgemaakt. Tien jaar geleden had je als veganist of vegetariër nauwelijks wat te kiezen. Kijk eens wat je nu voor keuze hebt. In restaurants, in de winkel en in kwaliteit.” De namen, verpakking en uitstraling van de flessen zijn bewust dicht bij het origineel gehouden. Naam en het logo van Lyre’s is geïnspireerd op de Australische ‘Lyrebird’, een vogel die bekend staat als ‘s werelds grootste imitator.

"Zelfs in blinde proeverijen met industrie-experts en professionele proevers kon het merk de vergelijking glansrijk doorstaan"

Productonwikkeling

Livings: “Wij hebben veel tijd geïnvesteerd in productontwikkeling. Het duurde ruim drie jaar voordat we tevreden waren over de kwaliteit. We zijn pas sinds vorig jaar voor het eerst verkrijgbaar in Australië. De laatste jaren zijn er internationaal meerdere partijen actief in dit segment. Maar wij hebben bewust gewacht om in één keer een complete range te kunnen bieden. Smaak is de belangrijkste drempel voor mensen, zo hebben wij geleerd.” Opvallend is dat de dranken van Lyre’s in korte tijd veel prijzen in de wacht hebben gesleept op grote festivals en competities. Zelfs in blinde proeverijen met industrie-experts en professionele proevers kon het merk de vergelijking glansrijk doorstaan. Een van de recente mijlpalen was de deelname aan de prestigieuze San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) waar een jury van 52 experts honderden spirits beoordeelde en Lyre’s met verschillende dranken in de prijzen viel. 

Nederlands potentieel

Na de introductie in Australië en de VS is nu Europa aan beurt. De verwachtingen zijn hoog gespannen, vooral ook in Nederland. Livings: “Nederland loopt voorop als het gaat om het omarmen van alcoholvrije alternatieven. Meer dan Zuid-Europese landen die vaker gehecht zijn aan hun traditionele sterke drank. Uit onderzoek weten we dat twintig procent van de Nederlanders geen of nauwelijks alcohol drinkt. Ruim zestig procent geeft aan maximaal een of twee alcoholische dranken op een avond te drinken.”

Wat is alcoholvrij gedistilleerd?

Juridisch gezien mag je eigenlijk niet van alcoholvrije gedistilleerde drank spreken. Gedistilleerde dranken worden binnen de Europese Unie gedefinieerd als dranken die minimaal 15% alcohol bevatten. Maar omdat alcoholvrije spirits qua uiterlijk, smaak en de manier waarop ze gedronken worden sterk overeenkomen met hun alcoholhoudende equivalent, spreken de meeste mensen gewoon van alcoholvrij gedistilleerd.