In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Le Bab - een keten met inmiddels zes vestigingen in Londen waarbij high end kebab centraal staat. 

Friet, snacks en hotdogs zijn de laatste jaren steeds vaker op een luxe manier in de markt gezet. Gastronomisch fast food valt onder de trend premiumisation. Hoewel we in Nederland de frietboutiques en luxe burgers kennen, blijft de premiumisation van kebab in ons land nog achter. Le Bab in Londen laat zien dat juist dit product ook uitermate geschikt is voor een upgrade. 

Het concept

Bij Le Bab in Londen ligt de focus op kebabs en andere Midden-Oosterse gerechten met invloeden van verschillende keukens wereldwijd. Het concept werd in 2014 gestart door Stephen Tozer en Ed Brunet. Goed om bij stil te staan is dat we in Nederland bij kebab vaak denken aan Döner kebab, bij Le Bab in Londen gaat het om vlees en groenten die aan spiesen op houtskool worden bereid en vervolgens in flatbread met salade worden geserveerd. 

“We kwamen op het idee om kebabs te ontwikkelen omdat het in de basis al een goed lekker product is, maar er werden nog geen echte interessante gastronomische dingen mee gedaan”, vertelt oprichter Tozer in een interview in Foodism. Een aantal maanden experimenteerde hij samen met zijn mede-oprichter om de receptuur van verschillende kebabs te perfectioneren. De focus bij Le Bab ligt op groenten, denk bijvoorbeeld aan een kebab van geroosterde aubergine, geserveerd met relish, pindapesto en vegan mayo op een huisgemaakt flatbread, of een kebab met gekruide paneer (Indiase kaas) op een bedje van verse biet en kokospuree met ingelegde komkommer, knapperige uien, kerriemayo en koriander. 

De inrichting

Het verschil tussen Le Bab en andere kebabzaken, zijn niet alleen de high end, mooi gepresenteerde gerechten. Ook de zaak zelf heeft een hippe inrichting met felle kleuren, veel planten en meubilair in Franse bistro-stijl. Bovendien is er bij Le Bab ook een uitgebreide cocktail- en wijnkaart en worden er regelmatig evenementen georganiseerd waarbij bekende gastchefs een menu verzorgen. 

Duuurzaamheid

De twee ondernemers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo wordt er voor de kebabs van vlees zo veel mogelijk gebruikgemaakt van lokaal, biologisch scharrelvlees. Voor iedere vegan kebab die er wordt verkocht, laat het bedrijf een boom planten.

Ketenvorming

Inmiddels heeft Le Bab zeven vestigingen in Londen, waarvan het nieuwste vorig jaar opende in de luxe mall in Battersea Power Station. 

Tip van de redactie

In de verschillende vestigingen van Le Bab worden wekelijks evenementen en speciale arrangementen verzorgt, zo is er bij Le Bab in Brixton iedere dag een bottomless brunch te reserveren waarbij je voor 19 pond per persoon onbeperkt prosecco mag bestellen.

Zelf bezoeken?

Le Bab heeft zeven locaties in Londen, in Soho, Covent Garden, Battersea Power Station, Brixton, Spitalfields en Old Street. 

Benieuwd naar meer Cool Concepts? Lees hier die van vorige week: Restaurant Pernikkel in Groningen »