Van sober stoofvlees met vodka tot luxe kaviaar en champagne. Het is moeilijk om van één Russische keuken te spreken. Dat komt omdat het gebied van de voormalige Sovjet-Unie reikte van West-Europa tot aan China. 

De Sovjet-Unie bestond uit vijftien republieken waarin meer dan honderd nationaliteiten leefden. Ieder had zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. Ook heeft Rusland in de loop der eeuwen veel invloed van buitenaf ondergaan. Dat begon al in de dertiende eeuw met overheersing van de Tartaren, die onder andere specerijen, deegwaren en thee naar Rusland brachten. De contacten die Tsaar Peter in de achttiende eeuw had met West-Europa, introduceerden verschillende kazen en haring in de nationale keuken, en ook Centraal-Aziatische landen hebben invloed gehad op de Russische keuken.

 • Boekweit en granen, zoals tarwe, rogge en gierst zijn oorspronkelijk gemakkelijk te verbouwen in de meeste gebieden van Rusland. Vandaag de dag worden nog veel gerechten gemaakt van deze producten; denk bijvoorbeeld aan de boekweitpannenkoekjes: blini’s, pasteien en verschillende kasja's; een soort pap van boekweit of gierst.
   
 • Pelmeni is een van de oudste traditionele Russische gerechten; het zijn een soort dumplings gemaakt van dun deeg met een hartige vulling van vlees, vis of groente. Over de exacte plaats van herkomst van pelmeni’s is nog steeds discussie. Sommigen claimen dat het gerecht oorspronkelijk uit de Oeral-regio komt. Anderen zeggen Siberië. Het concept van pelmeni is echter waarschijnlijk niet inheems Russisch. Het is aannemelijk dat de vroege Mongolen het gerecht hebben afgekeken van hun Chinese buren die dumplings maakten. 

   
 • Soepen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de Russische keuken. Zo is shchi (koolsoep) al meer dan duizend jaar het meest voorkomende voorgerecht in de Russische keuken. De unieke smaak van deze koolsoep ontstaat omdat de soep gekookt wordt in een stoofpot om extra lang te trekken. 

   
 • Een groot deel van de kaviaar die we wereldwijd consumeren komt uit Rusland. 's Werelds beste kaviaar wordt gemaakt van de onbevruchte eieren – of 'bessen' zoals ze soms worden genoemd – van de vrouwelijke beluga-steur uit de Kaspische Zee. In Rusland eet men graag kaviaar tijdens feestelijkheden. De visseneitjes worden geserveerd met brood en boter of op een blini (een soort dun poffertje) met een klodder zure room. Gewoon puur op een lepel gevolgd door een shotje wodka of een slok ijskoude champagne, is ook gebruikelijk. Er wordt gezegd dat de Russische tsaren en tsarina's kaviaar populair maakte als delicatesse in Europa.

   
 • De beroemdste Russische maaltijd is misschien wel boeuf Stroganoff. Het gerecht bestaat uit stukjes rundvlees met een saus van onder andere tomaat, ui, paddenstoelen, paprika en wodka. Boeuf Stroganoff is genoemd naar de invloedrijke familie Stroganov. In 1891 diende de Franse chef Charles Brière, die in Sint-Petersburg werkte, een recept voor Boeuf Stroganoff in voor een wedstrijd die werd gesponsord door het Franse tijdschrift L'Art culinaire. Hierdoor werd lang gedacht dat de Fransman de uitvinder was van het gerecht, maar zowel het recept als de naam bestonden al voor die tijd.