Crisp is een online supermarkt. Daar zijn er al veel van, maar Crisp doet het net even anders. Sander Spinder is verantwoordelijk voor het assortiment en legt aan Food Inspiration uit op welke manier de boodschappendienst haar eigen pad kiest. 

Als we Sander Spinder spreken, komt hij net uit een inspiratiesessie met een drievoudig wereldkampioen jiujitsu. Niet echt alledaagse kost in de wereld van retail, maar Crisp vindt het belangrijk dat de medewerkers op veel manieren geïnspireerd en gemotiveerd blijven. “We hebben regelmatig dit soort activiteiten”, vertelt Sander. “Natuurlijk niet iedere keer met een topsporter, we geven bijvoorbeeld zelf ook presentaties over ons eigen werk. Ik heb een keer een sessie verzorgd over de herkomst van ons vlees en de complexiteit van de keten. Crisp vindt het belangrijk om te investeren in onze kennis en het teamgevoel met die online inspiratie. Dat is een van de manieren waarop het bedrijf echt uniek is.” 

Want dát Crisp het anders doet is zeker. Spinder is al jaren werkzaam in de foodservice en retail en is in de positie om zijn werkzaamheden bij Crisp af te zetten tegen de aanpak van collega’s in de markt. En wat Crisp doet, sluit aan bij hoe hij graag werkt. “Wij focussen hier echt op andere zaken dan alleen inkoop en continuïteit. Van al onze producten kennen wij de producenten erachter en we werken zoveel mogelijk lokaal. Wij willen weten waar een product vandaan komt en wie het heeft gemaakt. Dat is eigenlijk een slow benadering van het aanbod in de snelle wereld van retail. Tegelijkertijd zien we dat aan de vraagzijde, de klant online snelheid en gemak wil. Die werelden brengen we met elkaar in contact via Crisp.” 

Selectie van leveranciers 

Boeren, vissers en telers komen niet zomaar binnen bij Crisp. Spinder zoekt naar authentieke en gewetensvolle producenten die een verhaal hebben dat aansluit bij de filosofie van de supermarkt. “Ik probeer er tijdens een eerste gesprek achter te komen waarom iemand doet wat hij doet. Uit welke bron komt jouw werkwijze voort, wat is je verhaal en motivatie? Ik ben altijd op zoek naar een dieper contact met onze leveranciers dan alleen prijs en product. Ik wil weten hoe ze werken en waarom ze dat doen. Alleen als ze mij kunnen laten zien dat ze zorgvuldig omgaan met hun dieren, gewassen, producten en technieken kunnen we het erover hebben om aan te sluiten bij Crisp. Het moet kwaliteit hebben voor mens, dier en natuur. Alleen dan hebben we een match. Als je je in elkaar verdiept, krijg je vervolgens een andere band. En dat leidt tot vertrouwen en een uiteindelijk een beter product.” 

"Wij bieden een slow benadering van het aanbod in de snelle wereld van retail."

“Dat vertrouwen is belangrijk. Het is altijd lastig te bepalen wat nou echt een goede prijs is. De enige oplossing is om samen een band op te bouwen en eerlijk te zijn. Ik weet inmiddels hoe de hazen lopen in de retail en heb bij een eerste gesprek wel door of een leverancier een mooi marketingpraatje heeft of echt handelt, werkt en denkt vanuit een diepe overtuiging. Dat ik die authenticiteit en integere producten mag opnemen in ons assortiment is heel gaaf. Ook voor de klanten, want die krijgen niet alleen een goed verhaal, onze aanpak leidt tot heel goede producten. De kwaliteit die normaal gesproken naar de betere horeca gaat, komt binnen bereik van de klanten thuis. Daar onderscheiden wij ons absoluut mee: die koppeling maken tussen topproducent en de klant, zonder dat het veel duurder wordt. En als een bijzonder product een keer wel duurder is, dan kunnen we dat uitleggen omdat we weten hoe het zit. Wij verkopen bijvoorbeeld rundvlees van een bepaalde boer en die belt of appt mij wel drie keer in de week. Niet alleen om het over zaken te hebben, maar gewoon puur om te laten zien hoe trots hij is op zijn bedrijf en hoe hij met zijn dieren omgaat. Die trots deel ik vervolgens weer met ons team zodat we weten waarvoor we het doen en wij de vragen van onze klanten beter kunnen beantwoorden. De betrokkenheid door de hele keten maakt ons verhaal alleen maar sterker.”

Supertransparant

Die aanpak zorgt ervoor dat Crisp goede producten heeft, maar wel een andere prijs dan de kiloknallers en tilapiaduwers. “We maken natuurlijk goede prijsafspraken, want het moet economisch allemaal ook kloppen. We bouwen een rendabel bedrijf met een lange horizon. Maar het gaat ook altijd om de inhoud achter het product. Dat betekent dat er een eerlijke prijs moet komen die niet de pijn neerlegt bij de boer of de dieren om de consument te verleiden. Of een retailer die heftig verliesmakend is. Dat gebeurt in een traditioneel retailsysteem vaak wel. Het is onze uitdaging dat in balans te brengen. En dat doen we onder meer door supertransparant te werken. Onze klanten kunnen op veel verpakkingen de naam terug vinden van de boer of visser die het product heeft geleverd. Die kunnen ze zelf googlen en opbellen en dan krijgen ze die boer echt aan de lijn. Ik ben er heel blij mee dat er daadwerkelijk klanten zijn die dat doen, want de boer zal ze exact het verhaal vertellen dat wij met de consumenten delen. Dat verhoogt de betrouwbaarheid en het begrip voor onze aanpak en prijs. Het is voor mij heel fijn dat het niet alleen om de centen hoeft te gaan. Maar het moet ook gaan over de inhoud, de werkwijze, de omgang met dieren.” 

"Wij hebben een belangrijke scharnierrol te vervullen tussen stad en platteland."

Schakel tussen producent en consument 

Spinder is blij dat hij een goed product kan voeren waar hij volledig achter staat, maar ook dat hij partner kan zijn van gewetensvolle leveranciers. “Tijdens corona waren wij een reddingsboei. Alles viel weg, maar bij ons konden ze wel een stabiele en groeiende afzetpartner vinden. En het helpt hen ook dat wij hun verhaal vertellen via onze app. Lokaal betekent vooral: verser en van betere kwaliteit. Die rol om met onze klanten in gesprek te blijven is essentieel. Daarbij moeten we niet beleren, maar wel goed informeren. De klanten weten steeds meer van eten en ze kunnen veel uitzoeken via internet. Die moet je van de goede informatie voorzien en dan vinden ze vanzelf hun weg in ons assortiment.” 

“Soms vergeet ik wel eens hoe bijzonder deze aanpak is omdat het zo logisch aanvoelt. Ik zie dit niet meer als iets unieks, terwijl mensen op een verjaardag achterover vallen als ik over mijn werk vertel. Hoeveel wij weten tot aan de bron en hoe ver ons begrip voor de boer en de visser reikt, maar ook voor de klant en hoe lastig het is om de juiste keuzes te maken in duurzaamheid, prijs en kwaliteit. We hebben een belangrijke scharnierrol te vervullen tussen producent en consument, tussen platteland en stad. Het voedselsysteem is zo complex en heeft zoveel kanten. Die verhalen moeten wij vertellen, dan wordt de rest vanzelf logisch.”