Plantaardig eten zit al jaren in de lift. Volgens de Vereniging van Veganisten kozen in 2019 - vergeleken met 1996 - 8 x zoveel Nederlanders voor een vegan levensstijl.

Tekst: Stéphanie van Bolderen
Beeld: Grand Catering

Voor 2020 werd geschat dat deze groep wederom met 34.000 nieuwe veganisten zou groeien naar 170.000: 1% van de Nederlandse bevolking. Het percentage van mensen in Nederland dat geen vlees eet komt daarmee op 5% (2% vegetariër, 2% pescotariër, 1% veganist). Dit zijn echter cijfers van vóór de komst van de coronacrisis...

Vlees als boosdoener

Het coronavirus triggert niet alleen een behoefte aan gezonder en veiliger eten, ook wordt steeds vaker de link gelegd met het eten van vlees. De vermeende start op een vismarkt in Wuhan, het feit dat veel ernstige infectieziekten via dieren worden overgedragen en de besmettingshaarden in de vleesverwerkende industrie, doen een flinke extra duit in het zakje van de veganistische lobby. Dit wordt versterkt door diverse experts die een vegan levensstijl promoten om toekomstige pandemieën te vermijden.

Universele groei

De argwaan om vlees te eten, heeft direct effect op het consumentenvertrouwen. Waar GlobalData voor de crisis voorspelde dat de wereldwijde vleesindustrie met 2,6% zou groeien, voorspelt het adviesbureau nu een daling van 5,3%. Dit komt flink ten voordele van plantaardig voedsel, want sinds de uitbraak groeit de consumptie hiervan gestaag. Een universele trend, zo lijkt het: in China bestormen plantaardige alternatieven succesvol de markt en in de VS zegt 23% van de bevolking meer plantaardige maaltijden te eten door de pandemie. Daarmee lijkt de vegan trend there to stay en een nog verdere vlucht te nemen. 

Voor meer over de plantbased keuken check het digitale Food Inspiration magazine.