De Duitse online boodschappendienst Gorillas startte vorige week met bezorgen in Rotterdam. Hun belofte: binnen tien minuten je boodschappen op de stoep. Na Amsterdam is dit de tweede stad in Nederland waar het bedrijf actief is. 

Coverfoto: Karolina Grabowska

De start-up met absurd snelle bezorgtijden werd in mei 2020 opgericht door Kağan Sümer en Jörg Kattner en startte in Berlijn en Keulen. In december breidde het bedrijf uit naar de Pijp in Amsterdam en vanaf heden wordt ook bezorgd in het Oude Noorden van Rotterdam. Dat het bedrijf snel kan groeien wordt mede mogelijk gemaakt door de enorme hoeveelheid aan binnengehaald groeikapitaal. Zo investeerde het Amerikaanse Coatue 36 miljoen euro. 

Dark supermarket

Binnen tien minuten boodschappen aan huis, hoe werkt dat dan? Consumenten bestellen via een app hun boodschappen. Deze worden vervolgens opgehaald in hyperlokale magazijnen van het bedrijf zelf. Per e-bike worden de producten binnen de wijk waar besteld is, bezorgt. Gorillas koopt zijn assortiment in bulk aan, waardoor de prijzen vergelijkbaar zijn met die van reguliere supermarkten. Het model van de start-up wordt door sommigen dan ook wel een dark convenience store genoemd, wat refereert aan dark kitchens die nu een opmars maken binnen de markt van maaltijdbezorging. Anders dan bij andere grote maaltijd bezorgplatforms, waar koeriers vaak als ZZP’er aan de slag zijn, staan de fietsbezorgers van Gorillas gewoon op de loonlijst. Hierdoor zijn eerlijke salarissen, arbeidsvoorwaarden en een pensioen gegarandeerd. 

Online boodschappen

Dat een bedrijf als Gorillas nu op het toneel verschijnt, heeft alles te maken met de grote doorbraak van online boodschappen doen. In 2020 steeg dit segment, door de gevolgen van COVID-19, met maar liefst 31 procent ten opzichte van 2019. Conventionele supermarkten richten zich door de veranderende behoefte van de consument daarom steeds meer op online, maar krijgen concurrentie van start-ups als Gorillas. Het vinden van een onderscheidend vermogen is daarom belangrijk. 

Factoren om rekening mee te houden bij het creëren van een bezorgaanbod: 

  • Een goed product. Een assortiment met kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs is het belangrijkste. Zorg dat je met je assortiment jouw klant zo compleet mogelijk kan bedienen, zodat men niet alsnog naar een fysieke winkel hoeft om de boodschappenlijst verder af te vinken. 

  • Digitaal gebruiksgemak. De digitale en fysieke wereld hebben steeds meer raakvlakken, en elke offline interactie heeft een online kant. Een naadloze digitale gebruikerservaring is vanzelfsprekend geworden. Bestellen moet snel zijn, betalen gemakkelijk, en mogelijk via iedere device

  • Duurzaamheid. We zijn de klimaatcrisis niet uit het oog verloren door corona. De klant is op zoek naar bedrijven die hun verantwoordelijk nemen en dit ook uitdragen. Een kwaliteitsproduct tegen een goede prijs moet hand in hand gaan met duurzaamheidsidealen. Duurzame verpakkingen zijn in de komende jaren geen nice to have meer, maar een must have

Bovenstaande tips komen deels uit het Food Inspiration Trendreport 2021. Meer weten over de veranderende markt en ontwikkelingen binnen de branche? Klik hier.