Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: bezorgkeukens van Casper in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht. Verder: ‘graadmeter’ Sligro veert flink op én Just Eat Takeaway verwerkt minder bestellingen.

CASPER KOMT NAAR NEDERLAND

De Belgische deliveryformule Casper opent komend najaar bezorgkeukens in Nederland. Casper zal om te beginnen neerstrijken in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht. Daarnaast wil de uitbater van bezorgmerken ook zijn eerste keuken openen in Frankrijk. Die moet in Lille komen.

Onlangs haalde Casper de eerste investeringsgelden op voor zijn expansie naar ons land. Onder leiding van Slingshot Ventures in Amsterdam werd vijf miljoen euro bijeen gebracht. Matthias Laga, medeoprichter en ceo van Casper, werkte tijdens deze investeringsronde samen met ondernemers Zhong Xu & Jan Hollez van Deliverect en Jürgen Ingels van Smartfin.

Casper wordt weliswaar vaak geschaard onder de noemer ‘dark kitchens’ maar opereert wel met herkenbare merkkeukens, waar ook maaltijden kunnen worden afgehaald. Casper is momenteel actief in Gent, Antwerpen, Leuven, Brussel, Luik en Brugge. Het bedrijf werkt samen met Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Vorig jaar boekte Casper een omzetgroei van 210%. Er werden in totaal meer dan 230 duizend gerechten afgeleverd bij consumenten.

Klanten kunnen bij Casper kiezen uit de gerechten van tien virtuele restaurantmerken. Die zijn allemaal gespecialiseerd in hun eigen kernproducten. Casper werkt met appmerken als Gloria’s (pasta), Barney’s (burgers en en salades) en De Vegetarische Slager. De consument krijgt al zijn bestellingen in één levering thuisbezorgd.

Casper heeft een zero-waste beleid en streeft ernaar om zoveel mogelijk met lokale leveranciers te werken. Binnen 30 minuten worden de maaltijden tot aan de deur bezorgd of zijn ze klaar om af te halen. De productiekeukens zijn procesgestuurd. In 2024 wil Casper vijftig bezorgkeukens hebben.

OMZET SLIGRO VEERT FLINK OP

Met een marktaandeel van 25 tot 30% zijn de cijfers van Sligro Food Group altijd een mooie graadmeter voor de stand van zaken in de horeca en de rest van de foodservice. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het groothandelsconcern bijna 43% meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam in januari, februari en maart uit op 468 miljoen euro. Ter vergelijking: in het pre-coronajaar 2019 boekte Sligro Food Group in het eerste kwartaal 528 miljoen euro omzet.

Over het eerste kwartaal van dít jaar schrijft het concern: “Sligro Food Group kende een sterk herstel van de omzet. In januari speelde de lockdown nog parten, in februari was er week na week herstel. Tegen het einde van maart lag de omzet in vrijwel alle klantsegmenten weer op het niveau van voor covid. Ook de segmenten catering en zorg lieten herstel zien, maar daar wordt op dit moment nog niet het omzetniveau van voor covid gehaald. De grootste omzetsprong was in het bezorgkanaal zichtbaar, waar de omzet bijna verdubbelde. De samenwerking met Heineken werpt zijn vruchten af. Ook nieuw verworven klanten geven een extra impuls aan de omzet. De omzettoename wordt daarnaast ook gedreven door inflatie.”

Sligro wist tijdens corona zijn marktaandeel te vergroten. Over het eerste coronajaar 2020 rapporteerde het bedrijf in Veghel: “In Nederland hebben we, als gevolg van ons klantenbestand dat goed is verdeeld over de verschillende segmenten van de foodservicemarkt, de zelfbediening in combinatie met bezorging en de kracht van de formule, ons marktaandeel met 2,4% weten te verhogen naar 26,6%.”

JUST EAT: MINDER BESTELLINGEN

Just Eat Takeaway.com (JET) beleefde, nu de coronalockdowns voorbij zijn, in het eerste kwartaal van dit jaar een kleine terugval. Wereldwijd verwerkte het Nederlandse bedrijf 264 miljoen bestellingen. Dat zijn er ruim één procent minder dan in het eerste kwartaal van 2021. Wel was de gemiddelde besteding per bestelling hoger: de totale transactiewaarde van de bestellingen kwam hierdoor uit op 7,2 miljard euro.

Just Eat Takeaway.com zag tijdens de coronajaren 2020 en 2021 zowel het aantal bezorgrestaurants als het aantal consumenten op zijn websites wereldwijd snel groeien. Omdat klanten nu weer volop andere alternatieven hebben, verwacht het bedrijf dat ook groei van het aantal bestellingen in het tweede kwartaal van dit jaar ‘een uitdaging zal blijven’. Wel voorziet het bedrijf van Jitse Groen dat het aantal herhaalbestellingen van trouwe consumenten blijft toenemen.

In het eerste coronajaar groeide het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl niet alleen autonoom. Ook nam het, naast kleinere spelers, grote concurrenten als Just Eat in Engeland over en de Amerikaanse branchegenoot Grubhub. Hierdoor werd JET één van de grootste spelers wereldwijd. Activistische aandeelhouders oefenen al enige tijd druk uit: zij willen dat JET zich concentreert op de Europese markt en Grubhub weer verkoopt. Hoewel de JET-top dit niet wenselijk acht, is nu toch een onderzoek gestart naar de verkoop van Grubhub.