Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag. 

Chef Edwin Muns brengt Frankrijk naar de Betuwe met Brasserie Poelzicht 

Patron-cuisinier Edwin Muns heeft de exploitatie overgenomen van restaurant Poelzicht in Kapel-Avezaath bij Tiel. Per 1 september 2021 heropende hij de deuren van de landelijke hofstede onder de naam Brasserie Poelzicht. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven kan de zaak eindelijk weer volledig open gaan. 

In het restaurant combineert de chef de Franse bistrokeuken met uitsluitend Franse wijnen. Muns werkte eerder bij restaurants als de Gravin van Buren in Buren, Lodewijk XIII in Maurik en Van Balveren in Echteld. Na zeven jaar lang mede-eigenaar te zijn geweest van de succesvolle Bistro Formidable in Breda, is hij teruggekeerd naar de Betuwe. In Brasserie Poelzicht komen zijn Betuwse afkomst en de liefde voor de klassiek Franse keuken samen.

Den Gouden Harynck* sluit, chef Serruys blikt terug in boek

In december 2022 stopt Den Gouden Harynck* uit Brugge er officieel mee. Dat kondigen sterrenchef Philippe Serruys en zijn vrouw Maryke Van Damme zelf aan. Na bijna 45 jaar vakmanschap is het tijd om een bladzijde om te slaan. Om het hoofdstuk op een mooie manier af te sluiten werkt het echtpaar aan een boek over hun restaurant. Daarin worden de geheimen van bepaalde recepten prijsgegeven en de geschiedenis van het restaurant beschreven. Ook bekende gasten vertellen in het boek over hun persoonlijke Harynck-ervaring.

Tafelbereidingen herontdekt

Gastvrijheidscoach Clemens Schalkwijk lanceert op 1 maart Tafelbereidingen.nl. Daarmee wil hij het klassieke vakmanschap van het bereiden van gerechten aan tafel letterlijk weer op de kaart zetten. “Tafelbereidingen zijn een mooie manier om extra aandacht aan je gasten te schenken. Het is in restaurants een ideaal verkoopmoment. Bovendien kun je als gastheer of -vrouw je vakmanschap tonen”, stelt Schalkwijk in een persbericht.

Bij tafelbereidingen kun je denken aan het trancheren van gerookte zalm of het bereiden van een stroganoffsaus. “Daarmee stalen gastheren en -vrouwen in de jaren ’80 van de vorige eeuw echt de show, maar tegenwoordig zie je het bijna nergens meer. Het is verdwenen omdat het vaak te arbeidsintensief en te kostbaar wordt gevonden. Ik deel die opvatting niet en zie wel vooral mogelijkheden”, zo stelt de gastvrijheidscoach. 

Gault&Millau wil naamsbekendheid vergroten

Na een jaar afwezigheid kondigde Gault&Millau aan hun gids van 2022 op 14 maart in Utrecht te presenteren. Naast het uitbrengen van hun gids wil de organisatie het komende jaar meer naamsbekendheid genereren door het organiseren van een nieuw evenement; 100 Chefs by Gault&Millau. Consumenten kunnen gedurende twee dagen losse gerechtjes proeven van 50 chefs uit de gids. Het gaat om de top van de lijst, alle chefs die deelnemen scoren minimaal 14 of hoger punten.

Het idee is geïnspireerd op een vergelijkbaar evenement bij de Gault&Millau in Oostenrijk. "Die organiseren dat al jaren in Wenen en toen ik daar was leek me dat een hele mooie propositie voor ons in Nederland," vertelt directeur Godfried van der Lugt aan Misset Horeca. “Er is hier voldoende moois op culinair gebied, maar dat blijft wel op een bepaald niveau en vooral ook lokaal. Ik denk dat een culinair evenement met chefs uit het hogere segment, met landelijke dekking, echt kan aanslaan.”