De horeca is weer open! We kunnen weer op reis! Dat betekent dat we ook – eindelijk – in binnen- en buitenland weer kunnen ontdekken wat de chefs doen, welke concepten er nieuw zijn en wat de trends en ontwikkelingen zijn in onze branche. Maar hoe gaat dat in z'n werk, dat trendwatchen? Er is geen omkaderde werkbeschrijving, maar vanuit Food Inspiration hanteren we tijdens onze foodtours altijd wel vier basisregels. 

Trendwatchen is niet uit een boekje te leren. Het is een verfijnde manier van observeren en luisteren, gecombineerd met heel veel kilometers maken. In ons geval betekent dat: veel reizen, lezen, proeven, kijken en praten met ontelbaar veel ondernemers en chef-koks. Trendwatchen is in ieder geval geen 9-tot-5-baan: je staat 24/7 aan. Werk en privé lopen volledig in elkaar over. Iedere hospitality- of eetervaring is relevant. De optelsom van alle ervaringen is nodig om uiteindelijk samenhang te kunnen zien. Want observeren is een, maar patronen ontdekken, verbanden leggen en trends signaleren is twee. En zoals voor zoveel vaardigheden geldt: oefening baart kunst.

Op foodtour: vier basisregels

Reizen is een belangrijke bron van informatie en inspiratie voor ons als trendwatchers. Wie wil weten wat er speelt, moet de deur uit, op pad gaan. Met dank aan internet kan iedereen tegenwoordig een eigen foodtour organiseren. Met een gedegen aanpak en een open mind kom je gegarandeerd met een heleboel frisse ideeën terug. Zelf hanteren wij de volgende vier basisregels, om zoveel mogelijk uit onze foodtours te halen:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Vaak heb je ter plaatse maar weinig tijd en dus moet je die tijd zo efficiënt mogelijk benutten. Bereid je trip dus goed voor, zodat je precies weet waar je heen wilt. Zoek via bevriende professionals en vakmedia uit wat de meest relevante concepten zijn en maak daarvan een lijst. Onderscheid de absolute need to visits (maak dit lijstje niet te lang) van de nice to visits. Maak een selectie van zowel de nieuwste hotspots, als de populaire evergreens.

2. Kijk, ruik, voel, hoor en proef
Een horecaconcept is opgebouwd uit verschillende onderdelen: het product of het menu, het interieur, de signing, de service, de sfeer, het prijsniveau. Neem de zaak helemaal in je op en probeer oog te hebben voor al die verschillende onderdelen die samen het concept maken. Noteer en fotografeer wat opvalt. Door aantekeningen en foto’s te maken onthoud je beter wat je ziet. Bovendien dwing je jezelf zo om je observaties concreet te benoemen.

3. Schakel persoonlijke voorkeuren uit
Kijk niet (alleen) door je eigen bril – vind ik het leuk? lekker? mooi? – maar door de bril van de doelgroep. Ook al ben je een doorgewinterde vleeseter, dan nog moet je een objectief oordeel kunnen vormen over een rawfood-bar. Vraag je bij alles wat je waarneemt af: Wat gebeurt hier? Op welke behoefte wordt ingespeeld? Slaagt het concept daarin? Op welke niche of doelgroep richt dit concept zich? Is het origineel of heb ik het al eerder gezien?

4. Wees de gast die je jezelf toewenst
Heb respect voor de ondernemers die je spreekt en de medewerkers die je bedienen. Maak oogcontact, leg desgevraagd uit wat je aan het doen bent. Vraag toestemming om foto's te nemen en accepteer het ook als dit niet op prijs wordt gesteld. Betaal je rekening na afloop en geef een goede fooi, zeker als je er foto’s hebt gemaakt.

Check ook onze 20 praktische tips voor de (beginnende) trendwatcher.