Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Anne&Max streeft naar miljoen euro groeigeld. 2. Virtuele restaurants van Taster debuteren in Amsterdam. 3. Reserveerdienst Formitable fuseert met Zenchef. 4. The Banana Factory maakt puree van geredde bananen.

1. Anne&Max streeft naar miljoen euro groeigeld

Koffie- en lunchketen Anne&Max wil via sharefunding een miljoen euro ophalen bij medewerkers, fans en investeerders. De keten wil hiermee groei realiseren: zo streeft het concept ernaar met koffie en nevenproducten ook marktaandeel te verwerven in de catering en op stations. Ook wil de formule graag voet aan de grond krijgen in Duitsland.

Anne&Max opende achttien jaar geleden zijn eerste vestiging in Haarlem. Het is een koffie- en lunchconcept dat zich presenteert als 'huiskamer voor gasten'. De kernwaarden van het bedrijf zijn: open, eerlijk, zorgzaam, betrokken en respectvol. Veel producten bij Anne&Max zijn bio, fairtrade en verantwoord, en er wordt gestreefd naar een plantaardige toekomst.

Anne&Max heeft 27 franchisevestigingen en één lunchroom in eigen beheer met een gemiddelde omzet van zes ton. Gestreefd wordt naar een aantal van 65 huiskamers in 2033.

Via het platform Share Council zijn digitale certificaten te krijgen vanaf ruim 250 euro voor 38 certificaten. Driekwart van de digitale aandelen zijn al vooraf gereserveerd, aldus oprichter Wobbe van Zoelen. Wie certificaten bemachtigt, wordt economisch mede-eigenaar van Anne & Max. Hierdoor bestaat het recht op winstuitkeringen, tenzij de de aandeelhouders besluiten de winst terug te investeren in het bedrijf. Stemrecht hebben alleen aandeelhouders die minimaal een belang hebben van 1%. 

Anne&Max is niet het enige bedrijf dat opzoek gaat naar financiering middels sharefunding. Het is in de horeca een populaire manier van kapitaal aantrekken. Lees hier meer »

2. Virtuele restaurants van Taster debuteren in Amsterdam

Het Franse techconcern Taster is gestart met maaltijddelivery in Amsterdam. Vanuit de Amsterdamse bezorgkeuken Urban Kitchen rolt het Franse bedrijf zijn merk Out Fry uit op de hoofdstedelijke bezorgmarkt. De virtuele restaurants wil Taster ook uitrollen in Apeldoorn, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Taster is zes jaar geleden opgericht door Anton Soulier, een voormalige manager van Deliveroo. Het Franse bedrijf is met 120 partnerkeukens actief in 80 grote Europese steden.

Taster ontwikkelde zes eigen virtuele restaurants, merken die alleen bestaan op de bezorgmarkt. Het gaat naast Out Fry om A Burgers, Mission Saigon, Saucy Buns, Pepe Chicken en Pasta Dreams by Jamie Oliver. Out Fry is het frituurmerk van Taster. Kernproduct is op Koreaanse wijze gebakken kip.

Hoewel Taster direct samenwerkt met keukens geeft het bedrijf voornamelijk zijn platform- en besteltechnologie én virtuele merken in franchise aan derden, zoals fysieke restaurants die capaciteit over hebben in hun keuken. De Amsterdamse partner Urban Kitchen heeft een dark kitchen in het centrum en verschillende eigen virtuele merken. Uber Eats bezorgt de maaltijden van Tasters Out Fry.

3. Reserveerdienst Formitable fuseert met Zenchef 

Reserveerdienst Formitable fuseert met branchegenoot Zenchef. Het Amsterdamse bedrijf met ruim 50 medewerkers, bekend van onder meer de app Table, streeft ernaar de grootste reserveerdienst in de Europese restaurantwereld te worden.

Momenteel verzorgen de systemen van Formitable de reserveringen voor zo'n 3.500 restaurants, vooral in ons land maar ook in veertien andere landen. Dit gebeurt niet alleen via de eigen app, maar ook via Google en Instagram. Fusiepartner Zenchef heeft circa 7.500 restaurants als klant. Over twee jaar willen de samengevoegde bedrijven 35.000 restaurants in portefeuille hebben. Formitable haalde nog vrij recent miljoenen euro’s op bij investeerders om te kunnen uitbreiden. Een Franse partner van Zenchef krijgt een meerderheidsbelang in het fusiebedrijf.

Formitable levert ook nevenproducten en -diensten om de dagelijkse operatie in restaurants te stroomlijnen. Naast reservering gaat het om onder meer om tafelmanagement en beheer van reviews, maar ook bijvoorbeeld cadeaubonnen en betaalsytemen.

4. The Banana Factory maakt puree van geredde bananen

Onder de naam The Banana Factory opende Sunt Food in Geldermalsen enkele dagen geleden ’s werelds eerste fabriek die puree van bananen gaat maken. Het bedrijf verwerkt bananen die zijn afgekeurd voor verkoop. Sunt Food maakt er puree van voor onder meer bananenbrood en donuts. De 32-jarige founder Laura Hoogland haalt de bananen uit de havens van Antwerpen en (binnenkort) Rotterdam.

Alleen al in de Europese Unie wordt elk jaar 120 miljoen kilo banen om cosmetische redenen vernietigd. Door importtarieven wordt het bemoeilijkt om van deze geredde bananenpuree te maken. Er geldt voor ingevoerde bananenpuree namelijk een importtarief van 0%. Terwijl voor de verwerking van afgekeurde bananen hetzelfde belastingtarief geldt als voor verse bananen. “Die regels werken verspilling in de hand”, aldus Hoogland. Dankzij haar inzet is in de Tweede Kamer onlangs een motie aangenomen: zodoende moet er een aparte productcode komen voor afgekeurde bananen.

Het blijft overigens niet bij The Banana Factory in Geldermalsen. Sunt Food wil ook in onder meer Duitsland en Engeland pureefabrieken openen.