Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: champagne breekt records. Ten tweede: De Pizzabakkers wil er twintig restaurants bij. Ten derde: Dunkin’ bezorgt donuts tot aan de vliegtuigdeur.

1. CHAMPAGNE BOERT GOED

Champagne boert goed in Nederland. Vorig jaar zijn door 414 verschillende champagnehuizen en champagneleveranciers totaal bijna vier miljoen flessen naar ons land vervoerd. Dit is een groei van 36,3% ten opzichte van 2020. Dit meldt het Bureau du Champagne Benelux. Ook in 2020 was er trouwens sprake van groei met dubbele cijfers, want dat jaar werd er 14,4% meer afgeleverd dan in 2019.

Het leeuwendeel van de geïmporteerde champagnes (85%), betreft ‘brut sans année’ ofwel ‘droge champagnes zonder jaartal’. Rosé champagnes hebben een aandeel van ruim 5 %, zoete champagnes zijn iets minder populair dan de rosés. Overigens betekent dit dat de animo voor champagnes met een hoger suikergehalte afneemt. Volgens het champagnebureau lag het aandeel in ons land in 2020 nog op circa 10%.

Invoercijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen de champagnetrend. De import in ons land vertegenwoordigde vorig jaar een invoerwaarde van circa 106 miljoen euro (voorlopige cijfers). Dat is ruim twee keer zoveel als tien jaar geleden, toen de invoerwaarde lag op bijna 52 miljoen euro.

Champagnes zijn in ons land uitermate populair bij influencers, zoals bekende Nederlanders en rappers. Maar toch is de groeiende animo geen typisch Nederlands verschijnsel. Volgens de Franse brancheorganisatie is het een internationaal fenomeen. Champagnehandelaren in Frankrijk boekten vorig jaar een recordomzet van 5,5 miljard euro. In 2021 werden totaal ruim 300 miljoen flessen champagne verkocht, het hoogste aantal sinds de millenniumwisseling.

Lees hier meer over de belangrijkste champagnetrend van dit moment »

2. DE PIZZABAKKERS: 50 OUTLETS

De Pizzabakkers wil de komende twee jaar minstens twintig nieuwe vestigingen openen. Het aantal restaurants zou hiermee in 2024 uitkomen op zeker vijftig. Momenteel heeft de formule waar Romeinse, houtoven-bereide pizza’s centraal staan dertig locaties. Daarvan bevinden zich tien in Amsterdam en vijf in Utrecht. In dertien andere steden zijn de overige vijftien Pizzabakkers te vinden.

De Pizzabakkers wil uitbreiden via franchising. In elk geval wil het concept outlets openen in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg: steden waar de formule nog niet present is. Maar daarnaast wordt ook expansie gezocht in markten waar De Pizzabakkers al wel voet aan de grond heeft. Hierbij worden met name nieuwe vestigingen in steden als Apeldoorn, Den Haag en Rotterdam genoemd. In Rotterdam zijn nu al twee restaurants, maar De Pizzabakkers ziet ruimte voor meer.

Met als basis de dunne, krokante Romeinse pizza’s van vers deeg dat 48 uur is gerijpt, werd in 2009 de eerste vestiging van De Pizzabakkers geopend aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Nadat er nog vier vestigingen bijkwamen, startte de formule zes jaar geleden met franchising. “We hebben de afgelopen twee jaar ons bedrijf kunnen optimaliseren. We liggen goed op koers wat betreft het realiseren van onze doelstellingen,” zegt directeur Siang-Lan Go in een mediabericht.

3. DONUT DELIVERY BIJ TRANSAVIA

Dunkin’ Donuts bezorgt sinds vorige week donuts bij vliegtuigpassagiers op Schiphol vlak voordat ze boarden. Reizigers die vliegen met Transavia, kunnen tot 2,5 uur voor hun vertrek de zoete deegbroodjes online bestellen. Daarnaast wordt nog een speciale app geïntroduceerd. Dunkin’ levert via Thuisbezorgd.nl de bestelling af bij de ingang van de Transavia-vliegtuigen.

De klant kan kiezen uit twee variëteiten: een box met twee donuts of een zogenaamd ‘variety pack’ met vier stuks. Wel geldt het credo ‘op is op’, want per vlucht kunnen maximaal 24 maaltijden geleverd worden. Volgens de Nederlandse masterfranchiser van Dunkin’ Donuts gaat het om een wereldprimeur.

De bezorgservice van Dunkin’ Donuts staat niet op zichzelf. Transavia experimenteert op meer fronten met foodservice. Zo kunnen passagiers sinds najaar 2020 al maaltijden naar keuze aan boord laten komen via Thuisbezorgd.nl. Transavia’s keuken heeft voor de bestellingen een eigen plekje op het online platform. Eigen bezorgers van Thuisbezorgd.nl leveren de bestellingen af op de vliegtuigtrap.

Sinds maart dit jaar verkoopt Transavia op vluchten bovendien speciale low carb friet onder de naam ‘Fries in the Skies’, een product dat is ontwikkeld mede door schrijver Leon de Winter. Frietbereiding aan boord van vliegtuigen is op conventionele wijze vrijwel onmogelijk. Bovendien is de smaak op grote hoogte anders en minder intens. Met Foodcase, specialist in luchtvaartfood, ontwikkelde De Winter daarom een speciaal vliegfrietje voor Transavia.