Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Doorstart voor restaurant Sense*

Het Bossche sterrenrestaurant Sense* maakt een doorstart, zo meldde patron-cuisinier Dennis Middeldorp dinsdagochtend. Het restaurant werd eind september failliet verklaard. “Door de immense prijsverhogingen, loonsverhogingen, de verhoging van energiekosten en vanwege de forse belastingbedragen en overheidsvergoedingen die we moesten terugbetalen, bevonden we ons het afgelopen jaar in een oneerlijke financiële strijd”, zo meldt Middeldorp op sociale media. 

Middeldorp: “Wij hebben daarom in goed overleg met onze adviseurs afgelopen periode faillissement aangevraagd met als doel een doorstart te maken met een schone lei, want met alle ellende van de pandemie weggenomen staat er een prachtig, gezond en dynamisch bedrijf.” De chef gaat voorlopig door op de huidige voet, maar op termijn is aanpassing van het restaurant niet uitgesloten.

Ondernemers achter sterrenzaak Alma* openen bistro

Gastvrouw Malou Hagenaars en chef Wouter van Laarhoven breiden hun restaurant en bodega Alma in Oisterwijk uit met een bistro in Breda. De nieuwe loot aan de Alma-stam wordt een gastronomische bistro op niveau. De nieuwe zaak wordt gevestigd in een monumentaal pand aan de Ginnekenstraat 88 in Breda en biedt plaats aan 50 gasten. 

Wouter van Laarhoven: “We hadden wel plannen om ons bedrijf in de toekomst uit te breiden, maar waren nog niet concreet op zoek. Toen we dit prachtige monumentale 17e-eeuwse pand casco aangeboden kregen, konden we de kans niet laten schieten. De zaak wordt de komende tijd volledig naar onze wensen aangepast en ingericht. De planning is dat we in het voorjaar van 2024 de deuren kunnen openen.” 

Alma Bistro wordt volgens Van Laarhoven en Hagenaars een gastronomische zaak, waarbij het niveau tussen hun bodega en het sterrenrestaurant in zit. Van Laarhoven: “Denk aan gerechten met lekkere sauzen, niet al te veel poespas op het bord, een mooie wijnkaart en een relaxte sfeer. Tegelijkertijd doen we geen concessies aan ons hoge serviceniveau, zoals men van Alma gewend is. Vanaf het middaguur kun je er terecht voor lunch, borrel en diner en we bieden zowel een à la carte kaart als een menu.” 

La Rigue krijgt 14,5 punten van Gault&Millau

La Rigue, het nieuwe restaurant van topchef Peter Goossens in Knokke-Heist, is voor de eerste keer beoordeeld door Gault&Millau. Ondanks eerdere kritiek van recensenten, kreeg het restaurant een score van 14,5 punten uit de 20. Knokke-Heist is de enige stad of gemeente ter wereld met een eigen Gault&Millau-gids. Iedere twee jaar wordt een nieuwe editie uitgebracht. Veel zaken in de gemeente zien de ‘lokale gids’ als een voorbode voor de Belgische nationale gids, die over twee maanden uitkomt. Vaak blijven de punten uit de gids van Knokke-Heist ongewijzigd. 

De Belgische topchef verkocht zijn zijn driesterrenzaak Hof van Cleve*** in Kruisem in 2023 en ging verder als executive chef La Rique in viersterrenhotel La Réserve in Knokke. Klassiekers uit de Belgische en Franse restaurantkeuken, op basis van lokale ingrediënten, staan centraal in het restaurant. Op de kaart vind je gerechten zoals steak tartaar, vol-au-vent, langoustines en gegrilde tarbot. La Réserve is het grootschalige hotelproject van ondernemers Bart Versluys en Marc Coucke. Ze namen in 2021 het hotel over om het volledig te renoveren en naar een vijfsterren plus-niveau te upgraden. 

Sinds de opening in juli 2023, is La Rique onderhevig aan felle kritiek van de Vlaamse pers, dus de score van Gault&Millau is een welkome steun in de rug. “We counteren alle kritiek. Voor ons is het bord nog steeds bepalend”, stelt Johan Mergaert van Gault&Millau. “De gerechten waren heel smaakvol en de hand van Peter Goossens was herkenbaar.”

Negen nieuwe groene sterren in Zwitserland

In Zwitserland viel deze week een sterrenregen tijdens de jaarlijkse uitreiking van Michelin. Zo kregen 19 nieuwe restaurants hun eerste ster en kwamen er vijf nieuwe tweesterrenzaken bij. Het land telt nu 138 sterrenzaken in totaal. Opvallend tijdens de uitreiking waren ook de negen nieuwe restaurants die werden bekroond met een groene ster. 

"Opnieuw toont de Zwitserse topgastronomie haar aanpassingsvermogen in moeilijke economische tijden. Wat onze inspecteurs vooral opviel was het groeiende - en absoluut terechte - zelfvertrouwen van Zwitserse chef-koks en producenten met betrekking tot hun regionale producten. Van lamsvlees uit Appenzell tot zalm uit Lostallo. De Zwitserse gastronomie laat zien dat ze in staat zijn duurzaamheidsnormen te stellen en tegelijkertijd kunnen zorgen voor gerechten en ervaringen op het hoogste niveau.” 

Nieuwe Zwitserse restaurants met een groene ster:

  • ZOE, Bern 
  • Le Tapis Rouge, Brienz 
  • Gilles Varone, Chandolin-près-Savièse 
  • Radius by Stefan Beer, Interlaken 
  • Le Maguet, Les Evouettes 
  • Wiesner Mysterion, Zauber, Romoos
  • Wiesner Mysterion, Werkstatt Kost, Romoos 
  • Magdalena, Schwyz 
  • Elmira, Zurich

In totaal hebben maar liefst 33 restaurants in Zwitserland nu een groene ster op hun naam staan. 

Lees ook: Dit zijn de restaurants in Nederland met een nieuwe groene Michelinster »