Londen is een van de grootste steden van Europa. Er wonen zo'n 8 miljoen mensen. Dergelijke miljoenensteden zijn vaak een broedplaats voor nieuwe trends en ontwikkeling. Londen is dat ook zeker op het gebied van eten, drinken en hospitality. Food Inspiration trok in maart naar deze food capital en ontdekte 9 cool concepts.

Check hier ook ons artikel over trends die we ontdekten in Londen »

Farmer J

Het populaire fast casual concept Farmer J draait om kant-en-klare maaltijden die in de open keuken van de zaak vers bereid worden. De ingrediënten zijn afkomstig van lokale boeren. De gast selecteert een basis van rijst, pasta of sla voor zijn of haar 'field tray', en kiest vervolgens de groenten. Vlees en vis zijn als extra optie bij te bestellen. Een super populair concept onder werkende Londenaren, met name tijdens lunchtijd. In 2018 opende de eerste locatie. Er zijn inmiddels acht vestigingen in de stad. 

Farmer J

Darjeeling Express

Bij het Indiase restaurant Darjeeling Express werken alleen maar dames in de keuken. In de restaurantwereld die traditioneel gedomineerd wordt door mannen, voelen vrouwen zich namelijk vaak niet op hun gemak. Dit restaurant in de wijk Soho wil een warme en gewaardeerde plek bieden achter de kachel. Het restaurant is een daverend succes, mede dankzij de bezielende leiding van eigenaresse Asma Khan – die je kunt kennen van de Netflix-serie Chef’s Table. Er is zelfs een wachtlijst van vrouwen die bij Darjeeling Express in de keuken willen werken. Een droom voor veel horecazaken die te maken hebben met personeelstekorten! Lees hier meer over Darjeeling Express »

Darjeeling Express

Buns from Home

Een bakkerij die op dit moment hoge ogen scoort onder de Londenaren is Buns from Home. Gestart in de coronatijd door twee broers die niet zo veel te doen hadden en aan het bakken sloegen. De buns die ze maakten verkochten ze online. De ene broer bakte, de ander bezorgde. Na corona bleef de vraag naar hun baksels zo groot dat ze een fysiek uitgiftepunt openden. Inmiddels bakken ze niet meer vanuit huis, maar de naam Buns from Home is gebleven. De teller staat op zeven locaties en de planning is om er dit jaar nog zeven te openen. De buns zijn hun enige product, in een paar verschillende smaken, waaronder de cinnamon bun, een chocolade-hazelnoot bun en een vegan variant. Op een gemiddelde zaterdag worden er zo’n 5.000 buns verkocht per locatie.

Buns from Home

Redemption Roasters

Redemption Roasters is een koffiebar en -branderij die werkt met (ex-)gedetineerden. De koffiebranderij bevindt zich in de Mount Prison gevangenis, op een uur rijden van Londen. De gevangenen die in de branderij werken leren de praktische skills van het branden van koffiebonen. Ook leren ze er het baristavak. Het geeft ze zelfvertrouwen en een kans op een baan in een van de twaalf koffiebars in de stad op het moment dat hun straf erop zit. In de bars worden de mensen verder opgeleid, waarna ze kunnen doorstromen naar andere horecazaken. Zo leren ze een zinvol vak, waardoor de kans kleiner is dat ze terugvallen in de criminaliteit. Een mooi voorbeeld van een horecaconcept dat mensen met minder kansen toch een kans biedt.

Redemption Roasters

Jolene

Jolene combineert alle trends van het moment: lokale ingrediënten, bakery als betaalbare luxe, van boer tot bord, natuurwijn en Japandi-design (een combi tussen Japans en Scandinavisch). De restaurants zijn onderdeel van de grotere organisatie Wildfarmed. Dit bedrijf werkt samen met zo'n 70 regeneratieve boeren. Hun producten staan centraal in de verschillende vestigingen van Jolene. Er zijn vier bakeries, waarvan een, de locatie op Newington Green, ook dienst doet als restaurant. 

In de bakkerijen worden de granen van de boeren van Wildfarmed verwerkt in brood en pastries. In het restaurant worden de granen gebruikt voor het maken van verse pasta’s. Daarnaast is er een natuurwijnbar waar wijnen worden geschonken die gemaakt zijn van de druiven op de wijngaarden van de boeren. Iedere locatie lijkt uniek en standalone, terwijl ze uiteindelijk allemaal onderdeel zijn van dezelfde food group

Jolene Bakery & Restaurant

The Blue Posts

Bij alle zes de locaties van The Blue Posts pubs staan bijzondere bites op het barmenu. Bij de locatie op Rupert Street in het bijzonder. Hier eet je als borrelhap onder andere gefermenteerd aardappelbrood met een saus van opgeklopt kabeljauwkuit. Hoe zulke hoogstaande happen in een pub belanden? Onder de bar bevindt zich Michelinrestaurant Evelyn’s Table. De gastronomische bites die boven in de bar geserveerd worden, komen uit de sterrenkeuken beneden.

The Blue Posts

The Pig and Butcher

In Londen ontdekten we een hoop pubs waar je een prima pint kunt drinken, maar ook fantastisch kunt eten. Zo heeft de lokale pub The Pig and Butcher in de wijk Islington een keukenteam dat verse maaltijden bereidt van ingrediënten die dagvers worden afgeleverd door lokale leveranciers. Alle producten worden van kop tot kont verwerkt. Op het menu staat onder andere een gerecht gemaakt van varkenskop.

Gerecht met varkenskop van The Pig and Butcher

Flight Club

Een concept dat lekker eten en drinken en entertainment perfect combineert. Flight Club heeft vier locaties waar je terecht kunt voor een potje darten in combinatie met een potje bier. Vriendengroepen en collega’s komen hier om voor het voetbal kijken, na het werk of gewoon omdat het gezellig is een pijltje te gooien en te borrelen. Op het barmenu staan grote plaatpizza’s for sharing.

Flight Club

Amazon Fresh

Het foodretailconcept Amazon Fresh maakt het wel heel makkelijk om boodschappen te doen. Hier werken ze met de doorontwikkeling van zelfscankassa’s, namelijk géén kassa’s. Bij binnenkomst registreer je je door je met je telefoon een QR-code te scannen. De duizenden camera’s signaleren waar je loopt, en vooral ook welke boodschappen je in je tas stopt. Als je bij de uitgang je code weer scant gaan de poortjes open en verwerkt het systeem jouw boodschappen. Het verschuldigde bedrag wordt vervolgens direct van je creditcard afgeschreven. Er zijn 19 Amazon Fresh locaties in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland hebben we overigens zo’n gedigitaliseerd retailconcept: Aldi opende in 2022 een kassaloze winkel in Utrecht die werkt volgens hetzelfde systeem.

Lees hier meer over de foodtrends die wij spotten in Londen »

Amazon Fresh