Op woensdag 8 november legden de medewerkers van Foodservice Network, Shoot My Food en Food Inspiration mensen uit de omgeving van Ede in de culinaire watten. Vanuit Stichting Fluvium verzorgden zij een gastronomische driegangen-ervaring voor cliënten van Voedselbank Ede. De lunch en het diner vonden plaats in De Proefzaak op het ENKA-terrein in Ede.

In Ede zijn 147 huishoudens aangesloten bij de Voedselbank. Zij hebben zelf op dit moment niet de middelen om hun gezin te voeden, en in de meeste gevallen ook niet om uit eten te gaan. Vrijwilligers van de bedrijven Foodservice Network, Shoot My Food en Food Inspiration – eveneens gevestigd in Ede – trakteerden de cliënten van de Voedselbank op 8 november op een gratis en geheel verzorgde driegangenlunch of -diner. Op die manier konden de gasten, net als zoveel andere mensen in Nederland, op die dag genieten van culinaire gerechten en een gastvrije ervaring.

Voorbereiding van de lunch door de vrijwilligers

Stichting Fluvium

De lunch en het diner werden aangeboden door Stichting Fluvium, een stichting die in 2023 werd opgericht door medewerkers van Foodservice Network, Shoot My Food en Food Inspiration. Deze collega’s hebben stuk voor stuk een passie voor eten en drinken, en zijn dagelijks werkzaam in de wereld van food en hospitality. Middels de stichting delen zij die passie met anderen voor wie de gastvrijheidsindustrie niet of minder toegankelijk of vanzelfsprekend is.

Voorzitter Inge Lodewijkx: “We beseffen ons dat wij bevoorrecht zijn, omdat wij regelmatig kunnen genieten van een avondje uit, de horeca en foodfestivals. Die ervaring van zorgeloos genieten en in de watten gelegd worden, gunnen we iedereen. Daarom faciliteren we vanuit onze stichting deze ervaring voor mensen met minder kansen of financiële middelen. Wij zetten onze bedrijfscultuur van gastvrijheid en de passie voor eten en drinken in om die mensen een culinaire ervaring te bezorgen.”

Het voorgerecht: tomatentartaar

Het menu

Het menu voor de lunch en het diner op 8 november werd ontwikkeld door Jimmy van Grieken, sinds enkele maanden stagiair bij Food Inspiration en daarnaast een ervaren kok en werkzaam in de keuken van fine dining restaurant Orangerie De Pol in Doetinchem. Het menu bestond uit:

  • Amuse: Mini-caprese

  • Voorgerecht: Tomatentartaar

  • Hoofdgerecht vlees: Geroosterde kip met rode biet

  • Hoofdgerecht vega: Bietensteak

  • Dessert: Frambozensorbet met witte chocola, bramen en framboos

  • Friandises: Roomboterkoek, gevulde speculaas en macarons

Van Grieken: “Voor de samenstelling van het menu heb ik vooral gekeken naar smaken die ik zelf lekker vind. En natuurlijk naar welke producten in het seizoen zijn! Biet en paddenstoelen zijn bijvoorbeeld echte herfst-ingrediënten, die ik verwerkt heb in de gerechten. En als het buiten winter wordt en het koud en nat is, wordt toch iedereen blij van roomboterkoek en gevulde speculaas als afsluiting van een lunch of diner?”

Jimmy van Grieken aan het werk in de keuken

Reacties

Dat de gasten blij waren met de gastvrijheid van de vrijwilligers en de gerechten van Van Grieken en zijn keukenteam blijkt wel uit de reacties. ‘Het was een prachtige avond met alle gezinsleden’, liet iemand weten. ‘Het eten was overweldigend lekker’, zei een ander. ‘Mijn complimenten voor jullie hartelijkheid, zorgvuldigheid en professionaliteit’, reageerde een derde.

Samenwerkingspartners

Stichting Fluvium werkt tijdens haar evenementen altijd samen met sociale partners. Zo komt de stichting in contact met de juiste doelgroep en ontstaan waardevolle inzichten waarmee de activiteiten maximaal aansluiten op de behoeften van de doelgroep. Voor de activiteit op 8 november werd samengewerkt met Voedselbank Ede. In mei werd door de stichting een evenement georganiseerd in samenwerking met Stichting Koffieluitjes, een organisatie die zich inzet voor eenzame ouderen.

Ook zijn bij de evenementen van Stichting Fluvium vaak diverse foodpartners betrokken. Zo werden voor de culinaire activiteit op 8 november producten gedoneerd door onder andere Market Food Group (brood en friandises), Koppert Cress (verschillende soorten cressen), Aviko (friet en snacks), Van Geloven (snacks), Unilever Food Solutions (dressings en sauzen) en Orangerie De Pol (keukenmaterialen). De locatie, De Proefzaak, en een breed scala aan lokale ingrediënten werden ter beschikking gesteld door Neder Groep.

Lodewijkx: “Het is hartverwarmend om te zien dat zo veel partners, leden en klanten van onze bedrijven bereid zijn te helpen en op die manier samen een steentje bijdragen aan de missie van Stichting Fluvium: het delen van onvergetelijke culinaire momenten met mensen voor wie de gastvrijheidsindustrie niet of minder toegankelijk of vanzelfsprekend is.”

Vrijwilligers vanuit Foodservice Network, Shoot My Food en Food Inspiration voorafgaand aan het diner

Meer informatie, samenwerken, doneren of heb je andere ideeën over hoe je Stichting Fluvium kunt helpen? Neem contact met ons op!