Zo’n 350 Nederlandse foodprofessionals trokken eind mei naar het Heuvelland in België. Deze leden van Foodservice Network – zusterbedrijf van Food Inspiration – ontdekten hidden gems en lieten zich inspireren door Vlaamse foodproducenten, ondernemers die stuk voor stuk veel aandacht hebben voor het ambacht en bol staan van gastvrijheid. Een selectie van 5 van deze bijzondere Vlaamse fooddestinations: een wijndomein, een restaurant, een feestlocatie, een voedselbos en een jeneverstokerij.

Wijndomein Heerlyckheycht Roonen Berg

Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh is gelegen in Westouter, met prachtig uitzicht op de Rodeberg. Het is een ideale locatie voor wijnliefhebbers. De bodem van ijzerzandsteen en zavel biedt een perfecte ondergrond om druiven te verbouwen. Met 1.250 wijnstokken en de keuze voor klassieke druivensoorten zoals Chardonnay en Pinot Noir streeft het domein naar topkwaliteit wijnen. Het wijndomein wordt regelmatig afgehuurd voor bruiloften en evenementen, en op het terrein bevindt zich ook een bed and breakfast die ruimte biedt voor 14 personen.

Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh

Feestlocatie Salons Cortina

Salons Cortina is sinds 2011 onderdeel van de Eccellenza groep. Op deze feestlocatie in Wevelgem volstaat elke gelegenheid voor een fijn feestje. De diverse feestzalen en tuin beschikken over een capaciteit van 20 tot 1.000 genodigden en zijn uitgegroeid tot een vaste waarde in de streek. De locatie beschikt over 26 hotelkamers.

De Eccellenza groep bezit 7 van dergelijke feestlocaties. Op de locaties werken zo’n 280 medewerkers. Per maand komen er circa 10.000 gasten feestvieren op een van de locaties van Eccellenza. Eigenaar van de groep Rudy Maes: “Bij al onze locaties focussen wij op bijzondere gelegenheden en optimale gastvrijheid. We passen het hele programma aan op de wensen van de klant en proberen ultiem te verrassen. Zo halen we regelmatig het vuurwerk erbij of sabreren we flessen champagne in de zalen.”

Een van de medewerkers van Eccellenza aan het werk op de locatie

Restaurant Koevert

Restaurant Koevert, gelegen in de schilderachtige wijdse van de Vlaamse Ardennen, wordt uitgebaat door Wim Loontjens, die tevens voorzitter is van Horeca Zuid West-Vlaanderen. In zijn restaurant Koevert wordt een hoogwaardig menu geserveerd, waarbij grillgerechten de specialiteit zijn. De côte à l’os van de grill is in de wijde omgeving zeer bekend. Voor de deur staat een groene koe - een verwijzing naar de côte à l’os en naar de naam van het restaurant: Koevert. Het restaurant met de ruime tuin is onder de Belgen een zeer populaire plek voor een zakelijke lunch. Opvallend: in het weekend is de zaak gesloten.

Restaurant Koevert

Voedselbos Le Monde des Mille Couleurs

Boerenzoon Dries Delanote groeide op in een boerenfamilie. Maar in een tijd waarin de landbouw grootschalig en industrieel was, plaatste hij vraagtekens bij deze aanpak. Hierdoor begon hij 20 jaar geleden met Le Monde des Mille Couleurs, een toegewijd wildlandbouw-terroir en voedselbos dat historische kruiden, botanische groenten, eetbare bloemen en robuuste groenten teelt. Het voedselbos staat haaks ­op de conventionele Vlaamse landbouw; het is volledig gewijd aan het respecteren van de oude tradities van landbewerking. Hier vind je geen perfect rechte wortelen, maar kromme varianten, die barsten van de smaak, uit een levendige grond. De oogst van Le Monde des Mille Couleurs staat op het menu in diverse vooraanstaande restaurants en is verkrijgbaar bij lokale biomarkten in België en Frankrijk. Onder zijn motto ‘We zijn boeren, we werken in het wild, we houden van de aarde, we doen aan wildlandbouwen' toont Delanote aan dat je met de natuur moet werken en niet ertegen. Zijn groenten kun je niet vergelijken met groenten uit de supermarkt. Er kan weleens een rupsje in je kool zitten, wat aantoont dat deze groenten op een biologische, pure en verantwoorde manier geteeld zijn.

Le Monde des Mille Couleurs

Jeneverstokerij Van Damme

Stokerij Van Damme, bekend om haar Balegemse jenever, is de laatste jeneverstokerij in de Benelux die zelf graan teelt. De volle, authentieke smaak van echte graanjenever proef je terug in de drank. Met een originele stookinstallatie controleert de stokerij het stookproces tot in het fijnste detail. Van korrel tot borrel: hier houden ze alle onderdelen van het productieproces in eigen hand, met een drank van absolute topkwaliteit als resultaat. Sinds 1993 staat de zesde generatie aan het roer van het familiebedrijf. De zevende generatie – de dames Sofie, Eva en Ilse Lampaert – wordt inmiddels klaargestoomd om de fakkel over te nemen.

Jeneverstokerij Van Damme

Geïnteresseerd in meer inspirerende concepten uit binnen- en buitenland? Kom naar de Food Inspiration Days 2024 en bezoek het Concepts & Hospitality stage. Reserveer snel je ticket met early-bird korting »