Hawaii heeft een imago van surfers en wuivende palmbomen. Maar ook steeds vaker komt de eilandengroep op het culinaire netvlies, met een mix van eetculturen, fine dining en toegankelijke restaurants van hoge kwaliteit.

Hawaii is een eclectische mix van allerlei voedselculturen, van Japans tot Portugees en de Fillipijnen. Om het gehate fusion-woord maar te vermijden, brachten alle bevolkingsgroepen iets in. Niet omdat het hip was, of een sterk verdienmodel, maar omdat het logisch was. Spam is een klassieke combinatie met rijst en zeewier en saimin is een noedelsoep met Japanse dashi, Chinese Char Siu en Portugese worstjes. Vier andere gerechten ter inspiratie:

  • Shave ice is nog vrij onbekend in Nederland, maar zou zo een Instagram-hit kunnen worden. IJs (als in bevroren water) wordt geschaafd tot het fluffy is en siropen goed opneemt. Op Hawaii serveren ze het met roomijs en vers fruit. Shaved ice wordt niet alleen op Hawaii geserveerd, maar lokaal geteelde vruchten als passievrucht, papaya en zuurzak maakt het wel tot een Hawaiiaans gerecht. 

  • Varkensvlees speelt een grote rol op de eilandengroep. Een van de bekendste gerechten is lau lau, varkensbuik ingepakt in het blad van de taroplant en gestoomd of gegaard in een imu. Dat laatste is een ondergrondse oven, zoals ze die in meerdere regio’s gebruiken, en tevens een graag gebruikt onderwerp is van series op Netflix.

  • Poke(bowls) zijn een ware hit in Nederland. Ergens in de hype is de Hawaiiaanse oorsprong kwijtgeraakt: een salade van rauwe vis, aangemaakt met bijvoorbeeld zeewier, kemirinoten en uien. 

  • Poi wordt bereid door taro te koken, stomen of bakken. Vervolgens wordt het gestampt tot een pudding, die meer of minder stevig kan zijn naargelang de voorkeuren van de chef. Vaak wordt het kort gefermenteerd om een iets zurige smaak te ontwikkelen.