In de VS is de belangstelling voor ‘seafood boils’ booming. Restaurantketens als Crab du Jour en Hook & Reel openen tientallen vestigingen, vooral aan de oostkust. In Nederland specialiseert het nieuwe Rotterdamse eetconcept Wowcrab zich op deze traditionele dish uit de staat Louisiana.

Vier bevindingen over seafood boils in de VS en Nederland:

1. SEAFOOD BOILS, SOCIAAL EVENT

De naam ‘seafood boil’ is getransformeerd tot een naam voor een type gerecht. Garnaal, krab, langoustine, maïs, pittige worst en laurier die in één pot worden gekookt en geserveerd met cajunkruiden, citroen en hete saus. Oorspronkelijk is seafood boil echter de naam van sociale evenementen in Louisiana. De ‘zeevruchten kokerij’ is in de Amerikaanse staat van oudsher populair als gezamenlijke kerkmaaltijd, als gerecht bij inzamelingsacties en andere bijeenkomsten van lokale gemeenschappen. Een ‘boilmaster’ heeft de supervisie.

2. GESERVEERD OP PAPIER

De traditionele wijze van serveren, doet een beetje denken aan de zogenaamde ‘mukbangs’ uit Korea, die al jaren veelbekeken internetfilmpjes opleveren. Bij mukbangs wordt een enorme hoeveelheid eten (zoals sushi en friet) op tafel uitgespreid en vervolgens kan iedereen aanvallen. Ook tijdens seafood boils worden de ingrediënten vaak direct vanuit de pan op vocht- en vetwerend papier over de tafel verspreid, waarna iedereen zelf naar smaak kan pakken, zonder dat daar bestek aan te pas komt.

3. WOWCRAB, COMBO’S EN HANDSCHOENTJES

In november opende het eerste restaurant van het seafood boil concept Wowcrab in Rotterdam. Onlangs ging de tweede zaak in Tilburg van start en eerder deze maand is Wowcrab Franchise opgericht. Bij Wowcrab worden seafood boils aan tafel uit kookzakken geserveerd op vetvrij papier. Het openen en uitstallen op tafel levert een enorme geurbeleving op. De gasten krijgen plastic handschoentjes om de royaal gekruide zeevruchten eruit te vissen.

De gast kan zelf zijn seafood boil samenstellen. Bij combo #1 (één of twee personen, €51,99) kunnen drie items worden gekozen uit tien zeevruchten. De gast kiest een kruiding naar smaak of gaat voor de Wow-melange met knoflookboter, cajunkruiden en citroenpepers, waarbij de keuze gaat tussen mild, medium en pittig.

Uitgebreid zijn ook de side-dishes. Gewone friet, zoete friet, cajunfrieten, sushi, chickenwings, pasta, zeewiersalades en popcornkip staan op menu van Wowcrab.

4. WOWCRAB, TIKTOK, DEEJAY

Wowcrab breekt met de traditie van lichte, wit-serene visrestaurants in ons land, zoals bijvoorbeeld The Sea Food Bar in Amsterdam en Utrecht. In tegenstelling zelfs: bij de Rotterdamse zeevruchtformule domineren nachtclub-achtig neonlicht en popmuziek.

Tijdens de opening night kwam een deejay de boel opschudden. Bovendien afficheert Wowcrab zich graag met influencers: TikTok-ster Xiaoxue maakte de officiële opening wereldkundig. Een eerdere video die een andere TikTokster maakte bij Wowcrab werd volop bekeken, geliked en gedeeld.