65% van de Ned. mannetjesvarkens worden gecastreerd vanwege hun berengeur. Onnodig en dieronvriendelijk zeggen onderzoekers.

Berengeur. Geen onbekende term in de agrarische sector. Het is de onsmakelijke geur die mannelijk varkensvlees afgeeft tijdens het bakken en die varkenshouders de aanzet geeft om al hun beerbiggen te castreren. Dertig tot veertig jaar geleden had 20 tot 30 procent van de ongecastreerde beren last van berengeur, nu nog maar 3 tot 4 procent. ( Wageningen UR , 2014). Ondanks dat lage percentage is het voor de internationale afzetmarkt belangrijk dat berengeur afwezig is. Vlees met berengeur levert namelijk aanzienlijk minder geld op. En dus ontkomt geen big aan castratie.

Maatschappelijk issue

De castratie van beerbiggen is al lange tijd een maatschappelijk issue. Het proces is niet diervriendelijk en hoewel de castratie sinds 2009 verdoofd moet gebeuren, vermindert het ook de productiviteit van de varkens. In Nederlandse supermarkten is geen vlees van gecastreerde biggen meer te vinden, maar omdat veel varkensvlees geëxporteerd wordt, wordt nog steeds 65% van de Nederlandse beerbiggen gecastreerd.

Bears heading for 2018

Eind 2014 vond het internationale congres ‘Boars heading for 2018’ plaats in Amsterdam die de castratie aan de tand stelde. De doelstelling uit de Declaration of Brussels uit 2012 is dat in 2019 de castratie van beerbiggen in heel Europa is afgeschaft.

Meer weten over dit onderwerp?