It is not a sacrifice to be sustainable, it is a business opportunity - @mattiasklum op #fidays. Lees terug [+fotos]

Gepassioneerd, met een persoonlijk verhaal, liet fotograaf en filmmaker Mattias Klum (1968) de gasten op de Food Inspiration Days inzien hoe mooi de aarde is. Niet alleen hoe mooi, maar ook zeker hoe belangrijk en fragiel. Vanuit een holistisch perspectief, begeleid door zijn meest schitterende natuurfoto’s is de zaal een klein uur in de ban van Klum’s verhaal.

Gedurende de presentatie, laat Klum de mensen in de zaal beseffen dat de aarde ernstig aan het veranderen is. ‘Things are really changing’, zegt hij en hij illustreert het met prachtige foto’s van koraal. ‘25% van het koraalrif wereldwijd is afgestorven, 50% verkeert in zorgwekkende staat en slechts 25% is “gezond”.’

   

Hij benadrukt ook hoe belangrijk natuurlijke ecosystemen zijn voor onze samenleving. ‘We just need to acknowledge that these fragile ecosystems are so valuable to us. For our wellbeing, future economy and for our health.’ Met die realisatie in het achterhoofd, vervolgt Klum dat we ons economisch systeem zo ingericht hebben, dat de natuur het niet meer bij kan houden. In zijn werk ziet hij hier de gevolgen van: ‘I see the flipside of the human enterprise coin, we are destabilizing the planetary system on which we depent’.

The flipside of the ‘human enterprise’ coin

Bijvoorbeeld, de groei van monocrops, het cultiveren van één soort gewas op grote schaal, is waar Klum ons voor waarschuwt. Hij illustreert zijn punt met indrukwekkende foto’s uit Borneo. Klum legt ons vervolgens het welbekende model van de 3P’s voor, People, Planet en Profit. De slide erna doet de zaal laten lachen, het model van drie gelijke cirkels is veranderd in een afbeelding van de ‘Mickey Mouse Economy’. Een spotnaam voor ons economisch systeem dat nog steeds Profit als prioriteit bestempelt.

Gelukkig brengt Klum ook een flinke dosis positivisme met zich mee en verzekert ons dat het nog niet te laat is om de mondiale samenleving naar een duurzamere situatie te sturen. Hij gelooft zelfs dat duurzaamheid kansen biedt voor bedrijven om te floreren. Maar, ‘we need to think properly and act responsible.’ Een mooi voorbeeld is zijn quote over Paul Polman, de CEO van Unilever. Na het bijwonen van een van Klum’s presentaties maakte Polman het statement: ‘Business as usual is dead’.

   

We are in the driver's seat

De manier waarop wij produceren, consumeren en keuzes maken heeft een direct effect op de natuur: ‘our choices are exceptionally important’. Om zijn argument kracht bij te zetten vervolgt hij met: ‘we are in the driver's seat’ en ‘you are the decision makers’. Enthousiast vertelt Klum hoe belangrijk het is om tradities in ere te houden: ‘We should reconnect with what we really love’. Hierin ziet Klum ook hoop voor de toekomst, want door datgene te doen waar we echt achter staan, ontstaat de mogelijkheid om de harmonie tussen menselijk gedrag en de natuur weer in balans te brengen.

Q&A

Na de presentatie volgt een korte Q&A van vragen uit het publiek. Een van de aanwezigen vraagt zich af hoe Klum eet als hij wekenlang in een boom hangt, wachtend tot een zeldzaam dier zich laat zien.

Tijdens fieldtrips hing Klum weleens dagenlang, uren achter elkaar op veertig meter hoogte in een harnas in de boom om die ene perfecte foto te kunnen schieten. Hij leerde ons dat sardientjes uit blik en biscuitjes mee naar boven konden aan de gordelriem, maar dat zelfs warme rijst en bonen werden geserveerd. Deze werden door de grondcrew bereid en op hoogte, door middel van een takel, geserveerd.

 

Geschreven door 'razende reporter' Koen van Renswoude