Wist je dat nieuwjaarsdag traditioneel de dag is dat online de meeste bezorgmaaltijden worden besteld? Op deze eerste dag van het jaar presenteren we je 10 opvallende feiten, trends en cijfers over ons online bestelgedrag, afkomstig uit het Food Trend Rapport 2022 van Thuisbezorgd.nl. 

De cijfers

1. In 2022 maakten meer dan 6 miljoen consumenten en zo'n 13.000 restaurants gebruik van de bestelsite Thuisbezorgd.nl. 53% van de bestellers was vrouw, 46% man. 

2. De vijf populairste keukens van ons land zijn: Italiaans, Amerikaans, Japans, Chinees en Indonesisch. De keukens die het hardst groeien qua populariteit zijn: Midden-Oosters, Grieks, Indiaas, Indonesisch en Japans.

3. De belangrijkste redenen om eten te bestellen: geen zin om te koken (33%) of gewoon zin in iets lekkers (25%).

4. 1 op de 7 bestellingen was in 2022 vegetarisch of veganistisch. De 3 meest bestelde vegetarische gerechten: pizza margherita, pizza quattro formaggi en vega sushi. 

5. In Groningen, Friesland en Zuid-Holland werden in 2022 in verhouding de meeste bestellingen ‘s nachts geplaatst. Al kan Gelderland er ook wat van: daar werden het afgelopen jaar ‘s nachts meer dan 10.000 frikandellen besteld.

De trends

6. We verwennen onszelf steeds vaker met lekkernijen die aan huis geleverd worden. 64% van de Nederlanders ziet eten bestellen als een betaalbare manier om zichzelf af en toe te trakteren. Een derde geeft aan vaker op atypische eetmomenten te bestellen voor kleine geluksmomenten. Denk aan een goede koffie in de ochtend of een vieruurtje in de namiddag.

7. In de context van de prijsstijgingen overweegt de helft van de Nederlanders die online eten bestelt om dit te blijven doen, maar daarbij minder dure gerechten te kiezen. 68% van de Nederlanders zegt in de huidige onzekere tijden zelfs vaker online eten te bestellen als er kortingen beschikbaar zijn. 

8. De consument maakt vaker bewuste keuzes die een positief effect hebben op zowel de gezondheid als het milieu. Flexitarische, vegetarische en vegan diëten worden steeds populairder. 3 op de 5 Nederlanders is het afgelopen jaar gezonder gaan eten. 40% van de Nederlanders heeft het eetgedrag aangepast vanwege het milieu.

9. Gedreven door de hang naar wat vertrouwd en comfortabel is, is er een trend van culinaire nostalgie ontstaan. Restaurants en chefs combineren die hang naar nostalgie met nieuwe smaken en ideeën. Zij vinden klassiekers opnieuw uit. 60% van de Nederlanders probeert graag nieuwe, modernere versies van hun favoriete traditionele maaltijden.

10. We zien de opkomst van digitale gastronomie. De helft van alle Nederlanders zegt weleens op social media foto’s van gerechten te bekijken voordat ze eten bestellen. Een kwart zegt dit altijd te doen. 1 op de 10 Nederlanders zet elke maaltijd die ze bestellen op de foto. Bewust van deze invloed houden chefs rekening met de digitale presentatie van hun gerechten.