Heb je je ooit afgevraagd waarom Amerikanen een koffiebroodje een Danish noemen? Wij ook niet... Maar tijdens ons bezoek aan Kopenhagen werd het antwoord snel duidelijk. In Denemarken zijn ze dol op zoete baksels. In de stad vind je een enorm aanbod aan bijzondere bakkerijen en uitgesproken patisseriezaken.

Moderne klassiekers en gastronomische baksels

Waar je trip naar Parijs pas gestart is wanneer je een croissant in je handen hebt, geldt dat in Kopenhagen voor een Tebirke. Het broodje – ook wel bekend als københavnerbirke – bestaat uit verschillende laagjes bladerdeeg afgetopt met maanzaad en heeft een smaak die tussen hartig en zoet in valt. Wij aten er eentje tijdens onze foodtour bij Sneezing Fruits, een bakkerij verstopt op een oude werkplaats - waar je ook restaurant Alouette* vindt. Het waren de chef en maitre van het restaurant die ons vertelden dat Sneezing Fruits de beste buns in town heeft. 

Bekijk hier de video over onze tour langs 5 bakkerijen in Kopenhagen »

Denen gebruiken graag verschillende kruiden in hun zoete broodjes. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke kaneelbuns, maar ook kardemom is een graag gebruikt kruid. Het kardemombroodje gemaakt van restjes croissantdeeg en heel veel extra boter, is zelfs de hardloper bij Hart Bageri. Aan het roer van de populaire bakkerij staat de Britse Richard Hart, voorheen werkzaam bij Noma***. Samen met zijn oude chef-kok René Redzepi opende hij in 2018 een zuurdesembakkerij waar sindsdien dagelijks rijen voor de deur staan. Naast traditionele kruiden wordt in veel bakkerijen die we bezoeken ook gebruik gemaakt van minder traditionele smaakmakers, zoals de croissant met miso-caramel die wij krijgen bij Apothek57.

Ambacht in het zicht

Apothek57 is gevestigd in designstudio Frama. Chef Chiara Barla staat aan het hoofd van deze bakkerij en koffiezaak. Binnen haar manier van werken laat ze zich inspireren door haar achtergrond in de kunstgeschiedenis. Ze streeft ernaar een menu te creëren rond verse ingrediënten en weelderige smaken, texturen en kleuren. Deeg voor haar culinaire baksels wordt aan de counter vers gekneed. 

Bekijk hier de video over onze tour langs 5 bakkerijen in Kopenhagen »

Niet alleen bij Apothek57 kneden ze deeg in het hart van de zaak. Er is een groot aantal zaken die in-house en in-sight hun eigen brood bakken, veelal met lokale granen. Zo hebben we ook bij lunchroom Juno the Bakery (ook van een Ex-Noma chef) uitzicht op de indrukwekkende bakkerij. Terwijl je een koffie bestelt, heb je via een groot glazen raam uitzicht op een tiental bakkers die hard aan het werk zijn. Ook hier wordt niet alleen de schoonheid van de baksels geëtaleerd, maar ook het ambacht van bakken. 

Meer Kopenhagen inspiratie? Bekij deze video over fastfood in Kopenhagen en check deze 16 hotspots »