Yornie van Dijk ontving maandag tijdens de Gault&Millau gidspresentatie de award voor New chef on the block 2023. De 29-jaar jonge chef runt sinds juli 2022 restaurant Basiliek in Harderwijk, het voormalige restaurant van Rik Jansma. Wij vroegen aan de jonge chef hoe het voelt om tussen de grote sterren op het awardpodium te staan.

Van harte gefeliciteerd met deze award! Hoe was het voor jou om deze prijs te winnen?

“Ik wist niet eens dat de prijs bestond. Dus ik kon er van te voren ook niet op hopen of over nadenken hoe het zou zijn om die te winnen. Ik zat lekker in de zaal van de show te genieten toen ik ineens mijn naam hoorde. Super gaaf natuurlijk! Bizar om dan ineens als jonge chef tussen de grote sterren van de gastronomie op het podium te staan. Dat geeft echt een kick.”

Wat heb je gedaan na het winnen van de prijs?

“Ik moest ‘s avonds gewoon weer werken. Dus ik heb snel een glas champagne achterover geslagen en ben toen met de award weer terug gereden naar Harderwijk om daar het diner te draaien. Terug naar de orde van de dag. Alhoewel het natuurlijk bij terugkomst in het restaurant ook feest was. Iedereen van het team en ook veel gasten kwamen me feliciteren, sommigen hadden zelfs cadeautjes meegenomen. Super lief!”

Restaurant Basiliek

Wat betekent de award voor jou?

“Het is een super mooie erkenning. Zowel voor mijzelf als voor het team. Het geeft aan dat we met elkaar op de goede weg zitten. En dat in zo’n korte tijd! In juli 2022 heb ik het restaurant overgenomen van mijn voormalige baas en chef Rik Jansma. Na een kleine verbouwing en restyling zijn we toen al snel weer opengegaan. Dus we zijn pas een half jaar onderweg. En moet je zien wat er binnen dat half jaar allemaal gebeurd is: we staan op de 66e plek in de Lekker, we worden dit jaar ook in de Michelingids opgenomen, van Gault&Millau krijgen we 15 punten en natuurlijk die prachtige award. Het is een hele mond vol. Een mooie stok achter de deur om verder te groeien; als persoon, als team, en als restaurant.”

Wat wil je andere jonge chefs meegeven?

“Dat je heel ver kunt komen als je zelf wilt. Ik heb mijn middelbare school niet afgemaakt en ben via een achterdeur bij de Cas Spijkers Academie terecht gekomen. Ik heb niet zo veel papiertjes, maar in dit vak zeggen papiertjes ook niet zo veel. Het gaat veel meer om je motivatie, discipline en doorzettingsvermogen. Ik ben nu 29 en heb wel mooi mijn eigen restaurant en een award van Gault&Millau. Dat kunnen niet zo veel mensen van 29 zeggen!”