Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Saladerobot maakt straks zelfstandig salades. 2. Formidabele start van het jaar voor Sligro. 3. Bakker Bart, eazie en Spar in race voor NFV Franchise Trofee.

1. Saladerobot maakt straks zelfstandig salades

Bij Wageningen University & Research (WUR) werken onderzoekers aan saladerobots die binnen vijf jaar in staat moeten zijn geheel geautomatiseerd aan de slag te gaan, zonder dat er een mens aan te pas komt. Robots die assisteren bij het bereiden van hamburgers, pizza’s en pasta’s bestaan al langer. Maar saladerobots kennen nog altijd hun beperkingen.

De onderzoekers van het WUR-project Agro Food Robotics zeggen: “Het is nu nog niet mogelijk om alle verschillende producten voor een salade met één machine te verzamelen en te verpakken zonder dat er een mens aan te pas komt. Een trosje druiven door een robot laten pakken en verpakken vergt al veel technologie. Maar het kan dus nog ingewikkelder: automatisch een kant-en-klare salade klaarmaken.” Verwijzend naar Artificial Intelligence (AI) stelt WUR: “De technologie is er nu rijp voor. Bovendien scheelt het veel menskracht aan de lopende band, wat voordelig is op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.”

Meer weten over AI in food? Lees er meer over in ons digitale magazine »

De onderzoekers leggen uit: “Camera’s schieten beelden voor geavanceerde computerprogramma’s, die de producten moeten herkennen. Vervolgens stuurt dezelfde software robotgrijpers aan om de producten snel en onbeschadigd uit de oogstkratten te halen en in een verpakking op maat te leggen. De verpakking wordt vervolgens gesloten en bedrukt met de benodigde productinformatie.” In 2028 moet de saladerobot aan de slag kunnen. 

2. Formidabele start van het jaar voor Sligro

Groothandelsconcern Sligro Food Group beleefde een formidabele start van het jaar. Het eerste kwartaal van 2023 is afgesloten met een omzet van 634 miljoen euro. Dat is een omzetgroei van 166 miljoen euro, ofwel 35,5% ten opzichte van de omzet van het eerste kwartaal van 2022. Omdat toen corona Sligro en de horecamarkt nog parten speelde, is enige nuance op zijn plaats.

Echter, ook vergeleken met de jaren vóórdat de pandemie zich manifesteerde, is de omzetgroei opmerkelijk. De omzet in de eerste kwartalen van de jaren 2018, 2019 en 2020 lag ongeveer 100 miljoen euro lager dan dit jaar. Die varieerde van 525 miljoen euro in 2018  tot 533 miljoen euro in 2020.

Sligro zelf zei over de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar: “In de zelfbediening is sprake van een lichte druk op de volumes. De groei komt dus met name uit de bezorgoperatie. Binnen de bezorging komt de groei voornamelijk van de grotere nationaal opererende klanten. De lokale, kleinschalige horecaklanten blijven nog wat achter. Het tweede kwartaal zal meer duidelijkheid geven over de staat van de economie, het vertrouwen van de consument en de effecten daarvan op onze afzetmarkten.”

3. Bakker Bart, eazie en Spar in race voor NFV Franchise Trofee

Bakker Bart, eazie en Spar zijn de genomineerden voor de NFV Franchise Trofee 2023. Tijdens het jaarevent van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) wordt op 23 mei de winnaar bekendgemaakt.

De NFV Franchise Trofee is de belangrijkste franchisevakprijs van ons land. Vorig jaar ging de Limburgse broodjesformule Bufkes er met de trofee vandoor. De NFV Franchise Trofee wordt uitgereikt sinds 2004.

Bakker Bart

Bakker Bart is al lang een vaste waarde in ons land. Opgericht in 1977, telt het bakkersbedrijf momenteel circa 155 vestigingen. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in online verkoop en lunchbezorging. Bakker Bart is onderdeel van Vital Food Group, waar ook Bagels & Beans en Bakerstreet onderdeel van zijn. 

Eazie

Bij foodservice-concept eazie zijn ‘fast & healthy’ de pijlers. Eazie heeft een Aziatisch geïnspireerd assortiment. “In een urban-Asian omgeving biedt eazie haar gasten à la minute klaargemaakte wokmeals met unieke Aziatische smaken, poké bowls, noodle soups, salades, wraps en smoothies”, schrijft NFV. Eazie is bijna twintig jaar geleden begonnen in Leiden. Inmiddels heeft de formule 26 vestigingen en heeft de ambitie dit aantal de komende jaren uit te breiden naar 50 zaken.

Lees hier meer over eazie »

Spar

Qua aantal vestigingen is Spar internationaal het grootste Nederlandse supermarktconcern. De laatste jaren is de zichtbaarheid in ons land dankzij hun gemakswinkels als Spar Express en nieuwe buurtwinkels sterk verbeterd. Spar laat over zijn missie geen misverstand bestaan: de formule wil in ons land de ‘king of convenience’ worden. Het retailbedrijf richt zich toenemend op dezelfde markt als fastfoodzaken en biedt gemaksfood in de vorm van onder meer belegde broodjes, sapjes en tosti’s.