Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Twee Nederlanders genomineerd voor de titel ‘World’s Best Young Chef’

De San Pellegrino Young Chef Academy Competition 2022/2023 is een wereldwijde competitie voor chefs onder de 30 jaar, waarin nieuwe talenten koken voor de titel van ’s werelds beste jonge chef. Onder de regionale finalisten dit jaar zijn twee Nederlanders: chef-kok Eddie Meijboom van Bodega in Haarlem en Jet Loos, chef de partie patisserie bij RE-NAA** in Stavanger, Noorwegen. Met nog dertien anderen strijden ze op 24 en 25 oktober om de titel tijdens de Noord-Europese finale in Kopenhagen. 

Meijboom werkte eerder in keukens van restaurants als Fris, ML*, Cheval Blanc* en La Rive. Meijboom keerde uiteindelijk terug naar restaurant Fris als sous-chef, waar zijn oud-leermeester en nu goede vriend Rick May, in hem potentie zag om zijn talenten verder te ontwikkelen. Samen openden ze in 2020 het Spaanse restaurant Bodega, waar Meijboom nu als chef-kok in de keuken staat.

“Toen ik hoorde dat ik erbij zat, heb ik online meteen alle andere genomineerden opgezocht”, vertelt Meijboom naar aanleiding van zijn nominatie. “Dit gaat een pittige strijd worden. Tot de dag van de finale in oktober zal ik me elke dag voorbereiden en trainen. Ik zie deze competitie echt als een kans om internationaal te laten zien waar ik voor sta als chef.”

Jet Loos was als leerling en chef al onderdeel van verschillende sterrenkeukens. Zo kookte ze bij De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Na het afronden van haar studies vertrokt Loos direct richting haar droomleerplek: een stage in Noorwegen in de keuken van RE-NAA**. Wat als een stage begon, veranderde binnen vijf maanden in een baan als chef de partie patisserie. "De producten in Noorwegen zijn zo mooi en ik vind de Scandinavische stijl van koken heel interessant: ik moest daar naartoe. In mijn gerecht voor de competitie zie je zowel die liefde voor Scandinavië als mijn Nederlandse roots terug. Het weerspiegelt écht wie ik ben."

Restaurant Katseveer* krijgt nieuwe eigenaren  

Na negentien jaar dragen gastvrouw Jessica en chef Rutger van der Weel hun restaurant Katseveer* in Wilhelminadorp over aan maître-sommelier Paul Labruijere en sous-chef Leon Vermaire. Het echtpaar Van der Weel opende in oktober 2003 de deuren van het Zeeuwse restaurant, dat in alle toonaangevende restaurantgidsen is opgenomen en dat sinds 2005 onafgebroken in het bezit is van een Michelinster. 

In het persbericht lichten de ondernemers hun keuze toe. Rutger: “We zijn heel blij dat we Katseveer kunnen overdragen aan Paul en Leon en het is fijn dat ze ons werk en onze zaak voortzetten. Paul is hier samen met ons in 2003 begonnen en is als maître-sommelier naast Jessica het gezicht aan de voorkant. Leon werkt hier sinds 2015 als sous-chef en is al die tijd mijn rechterhand in de keuken geweest." Jessica: “Wij weten dat dit sterke duo Katseveer op het huidige niveau kan voortzetten en we vertrouwen ze daarom met alle liefde onze zaak toe." Labruijere en Vermaire gaan het restaurant en het appartement Zilte Lucht huren en de huidige ondernemers blijven pandeigenaar.

De factor tijd speelde een grote rol bij het besluit om afstand te nemen van de zaak. Jessica: “We zijn nu nog op een leeftijd dat we een switch kunnen maken. We zijn hier negentien jaar geleden begonnen, ik was net 20 jaar toen we Katseveer overnamen. Daarnaast hebben we niet het lichtste beroep, je levert elke dag weer een topprestatie.” Plannen voor de voortzetting van hun carrière zijn er genoeg, aldus Jessica: “Rutger heeft in Katseveer veel koks opgeleid en hij wil graag de jeugd motiveren voor het mooie koksvak, bijvoorbeeld als praktijkdocent in het horecaonderwijs. Zelf volg ik nu een opleiding voor life coach. Mijn doel is om een studie Klinische Psychologie te volgen en jonge mensen met eetstoornissen en gedragsproblemen te helpen.”

Servais Tielman breidt uit met Beluga Loves You* en Flavourz

Servais Tielman heeft zijn restaurant Beluga Loves You* in Maastricht uitgebreid met een foodbar. Aan de foodbar is plaats voor maximaal acht personen. "Vanaf 27 augustus is de foodbar beschikbaar voor lunch en diner, maar reserveren kan nu al", zo vertelt de chef aan het platform ChefsFriends. Ook opent de sterrenchef in augustus een tweede vestiging van zijn streetfoodconcept Flavourz. Op de kaart vind je onder andere oesters, charcuterie, sticky ribs en okonomiyaki-wafels.