Tijdens de Food Inspiration Days 2022 in Veghel interviewde Hans Steenbergen twee bijzondere Amerikaanse chefs: Peter Cho (restaurant Han Oak in Portland) en Mei Lin (Nightshade en Daybird in Los Angeles). Ze vertelden over hun ondernemersreis en hun zoektocht naar een eigen signatuur. We vroegen ze om hun tip 5 voor hun eigen stad te delen. 

Vandaag de tip 5 van de talentvolle chef Mei Lin.

Mei Lin won in 2014 het programma Top Chef in de VS. Haar Chinese keuken viel vervolgens in de smaak bij misschien wel de allerbekendste Amerikaan ter wereld: Oprah. Zij vroeg Mei Lin als haar persoonlijke chef. ‘Pas’ in 2019 opende ze haar restaurant Nightshade in Los Angeles, hoewel haar omgeving haar na de winst in Top Chef liefst direct gebruik zag maken van haar bekendheid en populariteit, wilde zij eerst de tijd nemen zichzelf te ontwikkelen.

2019 bleek achteraf natuurlijk een ongelukkige timing. “Het restaurant was direct heel succesvol, maar de pandemie volgde vrij snel. In Amerika is er niet zomaar een vangnet voor ondernemers in zulke situaties, dus er was lange tijd grote onzekerheid over de toekomst van de zaak. Dat gaf veel stress.” Uiteindelijk kwam de overheid over de brug met tegemoetkomingen zodat ze de zaak toch draaiende kon houden. De crisis liet Mei Lin wel inzien dat ze op een andere manier wilde koken. In 2021 opende ze, naast het inmiddels gesloten Nightshade, haar fast casual Szechuan Hot Fried Chicken-restaurant Daybird, eveneens in LA om een breder publiek kennis te laten maken met haar Chinese keuken.

Daybird special: Szechuan Hot Chicken Sando met pickled chili-sla

1. Angler

Angler is onderdeel van Saison Hospitality. Deze restaurant-hospitalitygroep werd in 2016 opgericht als een joint venture tussen chef-kok Joshua Skenes, wijnmaker Mark Bright en serie-ondernemers Gary Gauba en Jag Kapoor. Saison Hospitality omvat onder meer de drie fine dining restaurants Saison**, Angler San Francisco* en Angler Los Angeles. Culinair directeur en chef-kok Paul Chung en zijn team zijn de laatste maanden druk bezig met de doorontwikkeling van het restaurant in Los Angeles, waarbij wordt voortgebouwd op de ethos van koken op vuur en het beste seafood. Het nieuwe menu zal een lofzang zijn op de vele culturele invloeden die Los Angeles rijk is, terwijl ook het restaurant zelf een opgefriste look krijgt. Het concept heropent in 2023.

2. Kato Restaurant

Bij fine dining restaurant Kato*, begin 2022 verhuisd naar Row DTLA, speelt vis een hoofdrol. Dinerprijzen starten vanaf 195 dollar per couvert, exclusief dranken, service tax en fooi. Voor wie het restaurant kent uit de laidback beginjaren, waarin het veel laagdrempeliger was, kan dat een schok zijn. Michelin schrijft over Kato: “Chef-kok Jonathan Yao bestuurt met verve het schip in Kato. Behendig put hij uit zijn Taiwanese achtergrond om eigentijdse gerechten te creëren die tegelijkertijd eenvoudig en complex zijn. Chef-kok Yao is niet bang voor verandering en past het menu vaak aan op basis van beschikbaarheid of zijn eigen humeur. Voor de ervaring maakt het niet uit, want je komt hier juist voor een consequent creatieve en eigenzinnige ervaring. De gerechten zijn elegant en inventief.”

Exterieur Kato DTLA, foto door Eater LA

3. Needle

In het hart van de wijk Silver Lake, gelegen aan Sunset Boulevard, vind je een piepklein Kantonees restaurantje. Chef-kok Ryan Wong probeert met Needle kleur aan de buurt te geven met een eenvoudig maar zorgvuldig doordacht menu vol herkenbare smaken uit de straten van Hong Kong. Pre-Covid was Needle een casual restaurant met counterservice. Sinds Covid heeft Needle zich herhaaldelijk heruitgevonden, maar in essentie is de ziel van het bedrijf onaangetast. Het restaurant is nog altijd open voor delivery en takeaway.

4. Summer Rolls

What you see is what you get. Want summer rolls zijn de signature dish van deze moderne eetgelegenheid in San Gabriel Valley, met twee locaties in Rosemead en Temple City. De in rijstpapier verpakte creaties bij Summer Rolls zijn volgens velen de beste in hun soort in Los Angeles. Elke roll bestaat uit een dunne, ultraknapperige loempia, plus groenten en een eiwitbron naar keuze. Specialiteit van het huis is de nem nuong, een Vietnamees varkensrolletje, geserveerd met een dikke feloranje dipsaus. Ook de bánh mì is zeer de moeite waard: de ciabatta-broodjes met sappig, smaakvol gegrild vlees.

5. El Flamin Taco Truck

Amerika heeft nog altijd een hele levendige foodtruckcultuur. Lin’s favoriet zijn de Mexicaanse specialiteiten van El Flamin Taco Truck, die regelmatig te vinden is op Sunset Boulevard en dagelijks geopend is van 7 uur ‘s avonds tot 3 uur ‘s nachts. Als we de recensies mogen geloven dan is vooral de Taco al Pastor een poging waard. Al pastor is een Mexicaanse streetfood klassieker: een taco met knapperig aan het spit gegrild varkensvlees.