Betalingsapps zijn al jaren in opkomst, van Apple Pay tot de Starbucks app. Betalen in de horeca met een app wordt ook steeds normaler, en het gebruik groeit in populariteit door de recente pandemie.

Innovatie in moeilijke tijden

Terwijl restaurants, cafés en andere horecagelegenheden de afgelopen maanden hun hoofd boven water probeerden te houden, kwamen andere ondernemers met innovaties die juist inspelen op de consequenties van het coronavirus. Nieuwe apps die het mogelijk maken om via je smartphone te reserveren, bestellen en betalen bieden mogelijkheden voor de horeca om gepaste afstand te waarborgen tussen personeel en gasten. 

Bestellen met QR code

Lodewijk Klosse en zijn partners richtten hun bedrijf al voor de corona-uitbraak op. In 2019 startte zij Obur. Obur faciliteert restaurants met QR codes. Wanneer een gast de code met de camera van zijn telefoon scant, verschijnt onmiddellijk het digitale menu op het scherm. Vervolgens kan er worden gereserveerd en achteraf worden betaald. Gasten hoeven dus geen speciale app te installeren. Via Obur worden bestellingen naar de keuken gestuurd, of komen terecht in de bonnenprinter. Klosse: “We zijn Obur begonnen uit persoonlijke frustratie; niets is irritanter dan te moeten wachten op een tafel, of om een bestelling te plaatsen. Dat moest handiger en sneller kunnen.”

Op de foto: Lodewijk Klosse

Klosse: “In eerste instantie was Obur bedoeld om horecapersoneel te ondersteunen. Obur zorgt ervoor dat bedrijfsvoering efficiënter kan worden ingericht en neemt bepaalde taken van bedienend personeel uit handen. De app kan worden vergeleken met de handheld die je vaak in de bediening ziet, alleen nu gebruiken gasten gewoon hun eigen smartphone."

 

Een greep uit vergelijkbare apps wereldwijd

De Nirvana XP-app stelt consumenten in de VS en India in staat om met hun smartphone in te checken, te reserveren, online te bestellen en te betalen door gebruik van QR codes. Nirvana XP is speciaal gebouwd voor grote restaurants met meerdere locaties.


TabbedOut is een vergelijkbare app die beschikbaar is in de VS en biedt bedrijven de mogelijkheid om contactmomenten  te minimaliseren doormiddel van mobiel bestellen en contactloos betalen.


MyCheck werkt samen met restaurants in de VS, Groot-Brittannië, Brazilië en Israël. Het bedrijf stelt gebruikers in staat om meerdere betaalmethoden toe te voegen, op te slaan en te beheren in hun digitale portemonnee. Gebruikers kunnen via een app bestellen, hun bon bekijken en de rekening splitsen.


CloudWaitress is beschikbaar in Australië en biedt gebruikers de mogelijkheid om te reserveren en op de hoogte te blijven via e-mail. De app helpt gebruikers direct vanaf hun tafel te bestellen door hun tafelnummer te selecteren of een QR-code te scannen.


NinjaOs is een online systeem voor gebruikers in Singapore. Het systeem werkt met een breed scala aan restaurants om af te halen, maar de app kan ook worden gebruikt om te reserveren of om in een restaurant te bestellen.

 

Horecagasten klaar voor technologie

Je kunt je afvragen of horecagasten wel op digitale services zitten te wachten, aangezien persoonlijke aandacht binnen hospitality wordt gezien als de toegevoegde waarde. Maar uit een onderzoek van Cornell University uit 2014, blijkt dat gasten wel degelijk openstaan voor het gebruik van technologie in de horeca. In het onderzoek beoordeelden drie groepen table top tablets smartphones en traditionele betalingen volgens acht criteria. Te weten: nauwkeurigheid, snelheid, gemak, efficiëntie, ervaring van kwaliteit, intentie voor toekomstig gebruik, privacy en tevredenheid met de betaalmethode. Op alle acht criteria werd het betalen door middel van technologie hoger beoordeeld dan de traditionele manier.

"Vóór COVID-19 was de restaurantindustrie behoorlijk conservatief. Maar nu is er ineens openheid voor technologie"

Coronaproof hulpmiddel

Ondanks dat het onderzoek al een aantal jaar geleden werd gepubliceerd en aantoont dat gasten welwillend blijken te zijn om technologie gebruiken, zijn speciale apps voor in de horeca pas de laatste maanden in grote getalen op de markt verschenen. De plotselinge groei kan worden verklaard doordat ondernemers met dergelijke apps reageren op de publieke bezorgdheid dat het coronavirus door contant geld kan worden overgedragen, en dat wordt geadviseerd fysiek contact tot een minimum te beperken. Apps zoals Obur bieden oplossingen voor het gebruik van contant geld en nauw menselijk contact. Maar er liggen ook kansen voor na corona. Voordat gasten hun bestelling ontvangen zijn er meerdere online interactiemomenten waarin gasten met een restaurant kunnen communiceren. Deze interacties bieden mogelijkheden voor horeca met betrekking tot klantloyaliteit en voorkeuren.

Klosse: "Vóór COVID-19 was de restaurantindustrie behoorlijk conservatief. Maar door deze uitdagende tijden is er ineens meer openheid voor technologie. Onze app biedt nu een uitkomst, voor een meer coronabestendige restaurantbeleving. De vraag naar ons product is enorm gestegen. Maar door de groeiende vraag is er ook veel meer concurrentie. Het betekent dat we als bedrijf scherp moeten blijven om de snel groeiende behoeften te faciliteren en naar de toekomst moeten blijven kijken."