Iedere maand zet Food Inspiration een foodstart-up in de spotlights. Een nieuwkomer met een innovatief product of idee. Deze maand: Cas & Kas, producent van – naar eigen zeggen – de lekkerste vegan bitterballen en kroketten.

In Nederland worden per jaar 300 miljoen kroketten en 1 miljard bitterballen gegeten. Als die allemaal vegan worden, dan scheelt dat ruim 650.000 ton CO2-uitstoot, zo berekenden Cas de Weerd en Kasper Luiten, de oprichters van Cas & Kas. Ze ontdekten dat hun vegan bitterballen en kroketten 92% minder CO2 uitstoten dan de rundvleesvarianten. Luiten: "En dan zijn onze bitterballen en kroketten ook nog eens net zo lekker als de vleesvarianten." 

Van project bitterbal tot vegan bitterbal

Het bedrijf Cas & Kas startte in 2019 onder de naam 'project bitterbal'. Luiten: "Er waren al veel vegan bitterballen en kroketten verkrijgbaar in de supermarkten en in de horeca, maar die vonden we allemaal niet echt naar bitterbal smaken. Als ik op het terras zit en een bitterbal bestel, dan wil ik geen bal van bieten, of zeewier, of paddenstoelen, dan wil ik de smaak en de bite van een 'gewone' bitterbal." Omdat zo'n 'gewone' bitterbal, maar dan vegan, volgens de mannen niet bestond, gingen ze zelf de keuken in. Na anderhalf jaar experimenteren en testen hadden ze een vegan bitterbal ontwikkeld die volgens hen net zo smaakt als rundvleesbitterballen. De bitterballen van Cas & Kas worden gemaakt op basis van tarwe en margarine. 

"Wij willen de nieuwe standaard zetten voor bitterballen en kroketten."

Verkrijgbaardheid Cas & Kas

In mei 2021 lanceerden de twee vrienden onder de naam Cas & Kas hun eerste vegan bitterballen en kroketten voor de horeca. Inmiddels staan de snacks bij ruim 250 horecazaken op de kaart, onder andere bij Bokaal Rotterdam en bij de populaire Rotterdamse bar De Gele Kanarie, en worden ze geserveerd bij De Kuip, Diergaarde Blijdorp en in het bedrijfsrestaurant van ABN AMRO Bank. Ook is Cas & Kas opgenomen in het assortiment van diverse horecagroothandels, waaronder Sligro, Bidfood en Makro.

Ook vanuit hun eigen Cas & Kas foodtruck promoten de mannen hun snacks. Ze staan op diverse evenementen, zo ook op de Food Inspiration Days. De Weerd: "Wij willen de nieuwe standaard zetten voor bitterballen en kroketten.” En daarvoor zijn ze aardig aan de weg aan het timmeren. 

Wil je de bitterballen van Cas & Kas zelf proeven? Kom dan naar de Food Inspiration Days. Op het Start-up stage presenteren de ondernemers hun verhaal, en in het start-up atelier kun je de producten proeven.