Anne Reijnders is foodconsultant en zet mannenvlees letterlijk en figuurlijk op de kaart. Samen met haar vriend Jorn Verhoof runt ze cateringbedrijf De Lekkere Man. De ondernemers begonnen met grote ambities; want dieren als bijproduct van onze zuivel- en eierconsumptie? Dat moet anders. Hoe los je als ondernemer een probleem op dat je aan het hart gaat? En hoe blijf je met grote ambities, toch zo dicht mogelijk bij jezelf staan?

Reijnders spreekt graag over haar ondernemerspad en legt uit hoe sommige plannen anders lopen dan in eerste instantie gedacht. Die kennis en ervaring was het vertrekpunt voor Rebel Day, een event dat dit jaar op 11 oktober plaatsvindt. Al sinds 2019 organiseert Reijnders deze dag in samenwerking met AgriFood Capital. De dag is bedoeld om jonge ondernemers in food te inspireren en activeren. Haar boodschap? Wees niet bang voor je eigen kwetsbaarheid en hak knopen door. 

Kun je wat meer vertellen over jouw start als ondernemer?

“Toen we startten met De Lekkere Man hadden we grote plannen. We wilden mede de verantwoordelijkheid nemen voor het probleem rondom mannenvlees. We wilden graag impact maken op grote schaal. Logischerwijs kwamen we uit op productontwikkeling; op die manier konden we immers een grote groep consumenten bereiken en veel mannelijke dieren een goed leven geven.” 

Probleem rond mannenvlees

Na WOII zijn Nederlandse boeren dieren gaan fokken die goed zijn in de productie van melk of eieren of in de productie van vlees. Daarom ziet bijvoorbeeld de legkip er totaal anders uit dan de vleeskip (slank versus dik). Maar door deze specialisatie is een levend bijproduct ontstaan. Van de vleesrassen eten we zowel man als vrouw, maar van de melk- en legrassen zijn alleen de vrouwen gewenst.  De 'ongewenste' mannen geven geen melk en leggen geen eieren. Ze groeien, omdat ze geen vleesras zijn, langzamer en er zit minder vlees aan. Dat betekent dat ze meer kosten en minder geld opbrengen. Zij hebben dus een lage economische waarde. Door de mannen te eten, krijgen ze meer waarde. En met waarde ontstaat de mogelijkheid de mannen een goed leven te geven.


“Het bleek echter niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Om op grote schaal te produceren hadden we een grote investering nodig – die we niet wilden – of moesten we het proces uitbesteden. Bovendien is er veel regulering rondom voedselveiligheid waardoor een aanzienlijk deel van productontwikkeling om de verpakking draait. We wilden geen product op de markt brengen waar veel plastic bij komt kijken. Daarnaast waren we ook bezig met catering, zowel particulier als op festivals."

"We probeerden een jaar lang allerlei verschillende dingen, maar uiteindelijk moet je een keuze maken. Wat was het meest rendabel en waar werden wij het meest gelukkig van? Dat bleek uiteindelijk catering te zijn. Door te koken met mannelijk vlees kunnen we het probleem op de agenda zetten. Bovendien hebben we zo ook de ruimte om andere mooie verhalen te vertellen en kunnen we bijzondere producten een podium bieden.”

Rebel Day 2019

Jij bent inspirator tijdens Rebel Day, waarom is dat belangrijk voor je?

“In 2019 werd ik gevraagd of ik samen met AgriFood Capital een dag wilde organiseren voor jonge ondernemers in food. Ik kreeg veel vrijheid om het programma in te richten, maar wilde dat niet alleen doen; met een sparringpartner bereik je meer. De afgelopen twee jaar was Wilbert van de Kamp mijn partner en dit jaar organiseer ik Rebel Day samen met Eva Flantua van Studio Daagsch.”  

“De dag is bedoeld om jonge ondernemers te helpen om impact te maken. Veel mensen zitten bomvol goede ideeën, maar weten niet hoe die te vertalen naar impact. We focussen tijdens Rebel Day op de zachte kant van ondernemen. Thema’s als: ‘zit je lekker in je vel?’ en ‘hoe vraag je hulp?’ komen aan bod. Deelnemers kunnen alleen bij de dag aanwezig zijn op uitnodiging van een 'gevestigde' foodveranderaar. Hierdoor ontstaat een interessante mix aan mensen. Speerpunt voor de sfeer van de dag is kwetsbaarheid. We vragen sprekers en aanwezigen naar de bloopers binnen hun carrière, lessen die zijn geleerd en dingen waar ze tegenaan lopen als ondernemer.”

Waar liep jij tegenaan toen je startte als ondernemer in food?

(Lachend) “Er zijn zoveel bloopers te noemen in mijn carrière. De grootste fout is dat ik te lang geen keuze hebt gemaakt over de richting die ik op wilde met De Lekkere Man. Ik bleef te lang hangen in de manier waarop ik impact wilde maken, namelijk op grote schaal met productontwikkeling. Uiteindelijk kostte me dat veel meer energie dan dat het opleverde. Ik werd er niet gelukkig van en het ging ook ten koste van de mensen met wie ik samenwerk. Op een gegeven moment vroeg Jorn me: ‘Jeetje is er nog iets dat jij wel leuk vindt in ons werk?’ Toen wist ik dat ik een knoop moest doorhakken.”

Wat zijn belangrijke ondernemerslessen voor jou geweest?

"Ik heb tijdens mijn freelance werk als foodconsultant geleerd dat je jezelf niet te groots moet voordoen. Ik was toen ik startte nog zoekende. Ik wist wel wat mijn kwaliteiten waren, maar de juiste woorden ervoor vinden, dat was lastig. Ik werd er onzeker van en daardoor sprak ik te vaag en abstract over mijn eigen kunde. Ook kwam ik er in de loop van mijn carrière achter dat opdrachtgevers heus niet heilig zijn. Ik durf het nu aan te geven wanneer ik iets niet begrijp, of als ik het ergens mee oneens ben. De kunst is het vinden van de goede toon en juiste onderbouwing. Uit je twijfels altijd op een respectvolle manier en heb vertrouwen in jezelf.”

“Stiekem heb ik ook heel veel geleerd van het begeleiden van stagiaires. Alle mensen die bij ons stage lopen, geef ik aan de start een bonusdag. Ze mogen één dag vrij nemen zonder zich te verantwoorden – in te zetten op een dag naar eigen keuze. Heb je een dagje vrij omdat je een kater hebt? Je kat ziek is? Je even niet zo lekker in je vel zit? Pak die dag. Iedereen heeft die ruimte soms nodig. Doordat ik die aan onze stagiaires geef, sta ik ook stil bij de ruimte die ik mezelf soms moet gunnen.”

Waar zie je het meeste naar uit tijdens Rebel Day?

“Ik vind het leuk om te zien hoe de sfeer zich ontwikkelt. Deelnemers kennen het programma van te voren niet. Ze hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. Het is mooi om te zien dat mensen zich gedurende de dag, steeds meer open en kwetsbaar opstellen. Voor mij als organisator is het ook fantastisch om nieuwe mensen in food te leren kennen. De deelnemers van de dag worden aangedragen door ambassadeurs van Rebel Day. Voor mij zijn dat ook vaak weer nieuwe interessante contacten binnen de wereld van food. Ik denk vaak: waarom kende ik jou niet al eerder?!”