Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: food scoort goed in KvK Innovatie Top 100. Ten tweede: vega fastfood concept Nom Nom Nom start in Amsterdam. Ten derde: volgens CBS is de horeca somber.

1. Pieter Pot hoog in Innovatie Top 100

De verpakkingsloze online supermarkt Pieter Pot en de gastronomische kweker Koppert Cress staan in de top 10 van de KvK Innovatie Top 100, de jaarlijkse Kamer van Koophandel ranglijst van vernieuwende bedrijven. Pieter Pot eindigde als derde. 'Boodschappen doen zonder dat er één product in je winkelmandje verpakt is. Onmogelijk? Toch niet! Bij Pieter Pot kan alle plastic verpakking de pot op. De enige verpakking die zij gebruiken zijn herbruikbare glazen potten', schrijft de KvK.

In de KvK Innovatie Top 100 werd Koppert Cress gelauwerd met de negende plaats vanwege de kweek van Nederlandse vanille. Food Inspirations hoofdredacteur Maaike de Reuver was een van de jury-leden in de categorie agri-food. De Reuver over Koppert Cress: “Vanille wordt ook wel het zwarte goud van de patisserie genoemd. Een klassieke en luxueuze aromamaker, geliefd door velen en door chefs wereldwijd gebruikt vanwege de perfecte smaak. Koppert Cress lanceerde begin dit jaar een exclusief assortiment aan Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille, een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft."

Op de eerste plaats eindigde SenseGlove. Het bedrijf ontwikkelde een handschoen die een digitaal object aanraakbaar maakt. Zodoende kun je het voelen en manipuleren. Andere agri-foodbedrijven in de ranglijst van dit jaar zijn:

- Flikweert Vision Technologisch (19), elektronische aardappelsorteermachines

- JOZ (20), systeem voor reductie stikstof

- Aquamar Disinfection Products (51), zuurstofborging van water voor de glastuinbouw

Karma Kebab (60), veganistische kebab op basis van knolselderij

- The Waste Transformers (61), hergebruik consumeerbaar voedselafval

- Pixelfarming Robotics (78), robot voor gewasbescherming en onkruidbestrijding in de landbouw

- Cyclups Creation (79) restafval van graan voor bioverpakkingen

- AgXeed (81), robots voor landbouwarbeid

- Groentegoed (100), alternatief en verantwoord broodbeleg zoals choco-pastinaak

2. Nieuw in Amsterdam: Nom Nom Nom

Amsterdam is een plantaardig fastfoodconcept rijker. Eind vorige week opende aan de Kinkerstraat Nom Nom Nom zijn deuren. Actrice Georgina Verbaan bakte de eerste plantaardige burgers van Nom Nom Nom, dat voor de extra reuring ook en passant drie pop-uplocaties in de hoofdstad in gebruik nam.

Nom Nom Nom werkt uitsluitend met fruit, groenten en producten met hele granen. De burgersandwiches dragen namen als Whole Green, Spicy Bean, Gentle Fennel en Mushroom Deluxe. Het nieuwe concept claimt goedkoper te zijn dan McDonald’s.

Side dishes zijn veggie nuggets, sweet potato pillows (flensjes met vulling van zoete aardappel), healthshakes, desserts en sauzen. Verder verkoopt Nom Nom Nom biologische frisdranken van het merk Charlie’s. Er wordt niet gefrituurd: de gerechten worden bereid in computergestuurde luchtovens.

De initiatiefnemers van Nom Nom Nom zijn een voormalige marketingmanager van Picnic, een dataspecialist en een voedseltechnoloog. Het komende jaar wil Nom Nom Nom uitbreiden naar vier andere steden in de Randstad. Het concept wordt gesteund door investeerders uit verschillende landen. De nieuwe formule schuwt grote woorden niet. Op de website staat: 'Nom Nom Nom is the world’s first fast food chain that sells healthy fast food!'

Check dit artikel voor 6 andere veelbelovende vegaketens in binnen- en buitenland »

3. Vertrouwen van horecaondernemers neemt af, aldus CBS

Het omzetvolume van de horeca is in het derde kwartaal van dit jaar niet of nauwelijks gegroeid. Dit blijkt uit het nieuwe kwartaalbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 nam de omzet van de horeca van juli tot en met september toe met 2,7%.

Van volumegroei ofwel een toenemende productverkoop is echter nauwelijks sprake. Als de prijsverhogingen achterwege worden gelaten, was per saldo de omzettoename slechts 0,1%. 

Verder schetsen de deskundigen van het CBS een somber beeld van de horeca. Althans: het vertrouwen van horecaondernemers, dat begin dit jaar nog op recordhoogte lag, zakte de afgelopen maanden terug met 27%.

In het tweede kwartaal lag het horecavertrouwen nog op plus-15, in het derde kwartaal zakte het ver onder de rode streep. Voor de komende drie maanden verwacht 38% van de horecaondernemers een verslechtering van de economische situatie.