De tweede editie van Plant FWD vindt op 23 en 24 april plaats in Amsterdam. Het is het jaarlijkse business evenement dat volledig in het teken staat van de eiwittransitie. Food Inspiration sprak met initiatiefnemers Maartje Nelissen en Marcel van der Heijden over de positie van Nederland in de eiwittransitie, het belang van die transitie en de rol die zij zich daar voor zichzelf in zien. 

Marcel van der Heijden en Maartje Nelissen zijn succesvolle impactondernemers in de foodservicemarkt. Van der Heijden richtte Karma Kebab op, een bedrijf dat vegetarische kebab verkoopt vanuit een eigen restaurant in Utrecht en via de groothandel aan horecabedrijven. Nelissen is mede-oprichter van The Food Line-up, een cateringbedrijf dat het foodaanbod van cateringpartijen en festivals organiseert in samenwerking met lokale chefs en ondernemers. In 2022 besloten zij hun krachten te bundelen en richtten ze samen met Tom van Duijn Plant FWD op, een platform rondom de eiwittransitie, met een jaarlijks event in april.

Marcel van der Heijden, Tom van Duijn en Maartje Nelissen

Is er genoeg animo voor een evenement over plantaardige eiwitten?

Van der Heijden: ‘In 2023 organiseerden we het eerste Plant FWD evenement in Theater Amsterdam. Op 23 en 24 april 2024 vindt de tweede editie plaats. Dit jaar twee dagen in plaats van een dag, en met twee keer zo veel bezoekers als vorig jaar. Dat geeft wel aan dat de interesse voor de eiwittransitie groeit.”

Lees hier meer over de eerste editie van Plant FWD, die plaats vond in 2023 »

Toch zien we dat veel partijen die zich richtten op vegan in zwaar weer zitten of zelfs failliet zijn gegaan. Hoe verklaar je dat?

Van der Heijden: “Dat klopt. Veel first movers zijn inmiddels gestopt of failliet. Maar de grote vraag: is dat erg? In grote transities zie je vaker dat de pioniers van het eerste uur de eindstreep niet halen. Maar dat betekent niet dat zij hebben gefaald. Zij hebben de weg vrijgemaakt voor andere partijen. We zitten wat dat betreft nog aan het begin van de eiwittransitie. Tegelijkertijd zie je dat steeds meer partijen en overheidsinstanties inzien dat de transitie nodig is.”

Hoe willen jullie de plant-based transitie bevorderen?

Nelissen: “We willen laten zien wat de kansen en mogelijkheden zijn. We zijn niet tegen vlees eten, maar we zijn er wel van overtuigd dat we minder vlees moeten eten. De eiwitinname van Nederlanders bestaat nu voor 60% uit dierlijke ingrediënten en voor 40% uit plantaardig. Voor de gezondheid van de mens en de planeet is het belangrijk om die verhouding om te draaien naar 60% plantaardig en 40% dierlijk. Dat willen we onder andere stimuleren met de lancering van de Plant FWD week, een plantaardige themaweek waarin horecalocaties op een hele laagdrempelige manier kunnen aanhaken. De eerste editie van de Plant FWD week vindt plaats van 20 tot en met 27 april. 40 restaurants uit Amsterdam doen al mee. Zij zetten in die week plant-based gerechten op het menu om hun gasten daarmee te verleiden om een keer iets anders te proeven.”

"Er wordt hard gewerkt aan technologieën als precisiefermentatie en het onttrekken van eiwitten uit onder andere eendenkroos en gras"

Van der Heijden: “Ook proberen we foodprofessionals tijdens ons event te inspireren en enthousiast te maken voor de plantaardige keuken. Zo staat tweesterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel** in Nijmegen op het podium. Hij is echt een inspirator die ook andere chefs kan aanzetten om meer plant-based te werken. Het restaurant werd eerder dit jaar uitgeroepen tot het beste groenterestaurant van de wereld. Van der Staak weet als geen ander hoe je groenten lekker kunt bereiden en aantrekkelijk kunt presenteren. Bij Van der Staak is het elke week Plant FWD week.”

Lees hier: Hoe Emile van der Staak de top bereikte met zijn botanische gastronomie »

Hoe ver is Nederland in de eiwittransitie ten opzichte van andere landen?

Van der Heijden: : “We doen het vergeleken met andere landen best aardig. Er zijn in ons land veel vleesvervangers op de markt en er wordt hard gewerkt aan technologieën als precisiefermentatie en het onttrekken van eiwitten uit onder andere eendenkroos en gras. Maar het kan beter. We willen als Nederland een top-3 speler worden in de eiwittransitie. Ik denk dat we nu ergens onderin de top-10 bungelen. Canada, Singapore en Denemarken zijn bijvoorbeeld al een stuk verder dan wij.”

De kritiek op Plant FWD is dat het event zich richt op een kleine groep Nederlanders, ‘de havermelkelite’, maar dat de rest van het land er niet zoveel interesse in heeft. Hoe zien jullie dat?

Nelissen: “Dat klopt. We bereiken met Plant FWD nu vooral de Crisp-doelgroep. Hoogopgeleide stedelingen met een relatief hoog inkomen. Dat is een mooi begin, maar onze ambitie is om iedereen in heel Nederland meer plantaardig te laten eten. We willen er voor waken dat de transitie niet verder komt dan de havermekelite. Als mensen bij Hoogvliet in Boskoop vaker voor plantaardig kiezen, is onze missie pas geslaagd.”