In Nederland hebben we Dry January. In België staat juist de maand februari in het teken van geen alcohol drinken onder de noemer Tournée Minérale. Waarom die pauze? Omdat we er steeds meer van bewust zijn dat (te veel) alcohol drinken niet goed is voor de gezondheid. Vooral jonge mensen maken de stap van bingedrinker naar conscious drinker. Sommigen stappen zelfs permanent over op alcoholvrij. Gelukkig kan dat tegenwoordig zonder in te moeten leveren op smaak of kwaliteit. Want er zijn volop gastronomische 0% alternatieven op de markt.

Trend: conscious drinking

Bewust omgaan met alcoholgebruik, conscious drinking, is geen nieuwe trend. Met name jongeren kiezen er al een aantal jaar vaker voor om minder of zelfs helemaal geen alcohol te drinken. Ook in de gastronomie zie je steeds vaker 0.0 pairings naast de traditionele wijn-pairings. En ook bob-arrangementen groeien in populariteit, waarbij gasten wel kunnen genieten van een drank-spijscombinatie, maar niet bij ieder gerecht een volledig glas alcohol geserveerd krijgen. Paul Morel, misschien wel de bekendste bartender van België, ontwikkelt voor bedrijven in de hospitalitybranche specialty drinks op maat. Ook hij signaleert de no & low trend: “Dranken met een lager alcoholpercentage zijn enorm in ontwikkeling. Er komen steeds meer goede alternatieven op de markt. Als bartender vind ik dat echt leuk, het biedt ontzettend veel nieuwe mogelijkheden.”

Lees hier meer over deze trend »

Maxime Willems, oprichter van foodlaboratorium Proef! herkent eveneens de trend. In zijn incubatorruimte ontwikkelt hij prototypes van producten en recepturen. Willems: “Zo’n 75% van de bardranken die wij in 2022 ontwikkelden zijn alcoholarm of alcoholvrij. Een groot verschil met vroeger, toen 99% alcohol bevatte. De meeste alcoholvrije dranken die wij maken zijn 0.0 varianten van bestaande alcoholhoudende dranken, maar je ziet de laatste tijd in het segment ook compleet nieuwe dranken ontstaan.”

No & low dranken

Naast alcoholvrij bier en 0.0 wijnen zijn er tegenwoordig ook volop 0.0 alternatieven op de markt in de vorm mocktails, kombucha’s en sparkling tea. Enkele voorbeelden:

Mocktails

 • Odett: Een apéro zonder alcohol, én zonder suiker. Perfect te mixen met tonic en verse kruiden. De eerste variant wordt gemaakt met framboos en rozenblaadjes. Aan nieuwe smaken wordt gewerkt.

 • The Mocktail Club: Een bedrijf van twee zussen die een verschil willen maken in de drankenindustrie. ‘Van hangovers naar hangouts’, is hun motto. Daarvoor produceren ze ready-to-serve mocktails op basis van verse vruchten en kruiden in acht verschillende smaken. De zussen werden in 2020 uitgeroepen tot de meest veelbelovende ondernemers van België.

 • Craftails: Ook de mixologen van dit bedrijf ontwikkelden ready-to-serve mocktails voor de hospitalitysector. Daarmee willen ze bartenders een alternatief bieden naast alcoholhoudende cocktails. In het assortiment zitten zo’n 20 cocktails en mocktails. Volgens oprichter Sofian Vlaminck staat de mocktail Craftails Lazy Red Cheeks 0% inmiddels in de top 3 van hun best verkochte dranken.

Kombucha’s

 • BRON: Ontwikkelaar van tailormade kombucha’s. Oprichtster Natalie Schrauwen ontwikkelt in haar micro-brouwerij in Antwerpen op maat gemaakt kombucha’s op basis van botanische kruiden. Sommige restaurants serveren zelfs een compleet kombucha pairing-menu met de signatuur dranken van Schrauwen. Ze werkt onder andere met The Jane**, ‘t Zilte*** en YUST Hotel.

 • Leave Your Sword: Kombuchabrouwerij in Amsterdam. Oprichter Nicolas Adam werd opgeleid als kok, maar wijdt nu zijn creativiteit aan het brouwen van kombucha's. Adam: “Onze drank is een levend natuurproduct; ongefilterd, ongepasteuriseerd en met natuurlijk koolzuur. Hetzelfde als bij natuurwijn. Het doel van ons brouwproces is om er zo min mogelijk tussen te komen, waardoor de thee en moeder natuur de vrijheid krijgen om hun eigen heerlijke smaken te ontwikkelen.”

Lees hier meer over kombuchabrouwers »

Sparkling tea

 • Copenhagen Sparkling Tea Company: Producent van 0.0 bubbels. Mousserende dranken zonder alcohol worden vaak gemaakt van gefermenteerd druivensap, geblend met groene thee. Vandaar dat alcoholvrije bubbels ook wel sparkling tea genoemd worden. De flessen van Copenhagen Sparkling Tea Company wordt bij een aantal sterrenrestaurants geschonken als alcoholvrij aperitief, onder andere bij Restaurant Pikaar* in Hilvarenbeek.
   

Alcohol, de effecten

 • Zo’n 20% van de verkeersdoden in Nederland en België zijn het gevolg van rijden onder invloed van alcohol.

 • Alcohol veroorzaakt in Nederland jaarlijks meer dan 4.000 gevallen van kanker.

 • Alcohol veroorzaakt 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen van kanker bij vrouwen.

 • De combinatie van alcohol en roken geeft 5 tot 30 keer een hoger risico op keel-, mond- en slokdarmkanker.

 • Als je meer dan 5 glazen per dag drinkt dan heb je 1,5 keer zoveel kans op borstkanker als iemand die niet drinkt.

 • Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op bovenstaande ziektes. Maar zelfs bij een glas per dag heb je al een verhoogd risico.

 • Je bent aan het bingedrinken (meer drinken dan je lichaam kan herstellen) als je als vrouw 4 en als man 5 glazen of meer op één dag drinkt.

Bron: KWF Kankerbestrijding