Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Zes nieuwe namen in de Michelingids 

In aanloop naar de jaarlijkse uitreiking van de sterren, voegt Michelin iedere maand nieuwe namen toe aan hun befaamde restaurantgids. In februari maken maar liefst zes nieuwe zaken hun entree op de website van Michelin. Twee daarvan bevinden zich toevalligerwijs in Groningen. Als eerste wordt restaurant De Haan genoemd. Het restaurant wordt gerund door drie bevriende chefs die samen een menu bereiden en uitserveren. Gasten zijn zelf verantwoordelijk voor het pakken van drank en brood. De gids bejubelt de chefs om hun vegetarische versie van Stroganoff. Ook restaurant Nassau uit Groningen wordt toegevoegd aan de gids. Michelin is vooral onder de indruk van de sauzen van chef Christian de Vries.

Als derde nieuwkomer wordt Lagrange in het Gelderse vestingstadje Buren genoemd. Michelin is te spreken over chef Falco Lens’ moderne aanpak van Franse smaken. Ook Wils Bakery Café in Amsterdam staat vanaf nu met een vermelding in de gids. Wils Bakery Café is een combinatie van een bakkerij en een bistro. Het concept van chef Joris Bijdendijk is het bourgondische zusje van sterrenrestaurant Wils* dat op de derde verdieping van hetzelfde gebouw zit. Het Rotterdamse Yano krijgt ook een vermelding in de gids. Michelin: “Chef Yuri Wattimena laat zijn ervaring spreken. De keuken is kleurrijk en beheerst pittig. Hij vult zijn Franse basis aan met zijn half-Molukse afkomst en andere uitheemse invloeden.”

Als laatste wordt restaurant SAAM in Ouderkerk aan de Amstel toegevoegd aan de gids van Michelin. Mede-eigenaar en executive chef is Margot Janse die jarenlang aan het hoofd stond van The Tasting Room in Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid Afrika; een restaurant dat acht keer werd opgenomen in de lijst van World 50 Best Restaurants. Op het menu – ofwel de ‘spyskaart’ – van SAAM vind je gerechten met invloeden uit de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken. Producten uit beide landen vullen elkaar aan. Janse reist voor SAAM heen en weer tussen Nederland en haar thuisbasis in Zuid-Afrika. 

Lees hier meer over restaurant SAAM »

Nederland in de finale van Global Chefs Challenge

Het Nederlandse team heeft zich op 20 februari in Rimini geplaatst voor de finale van de Global Chefs Challenge in 2024. Deze wedstrijden worden georganiseerd door World Association of Chefs Societies (WACS) waar in Nederland het Gastronomisch Gilde bij aangesloten is. Tom Lamers (chef-kok) en Tim Hoppe (chef de partie) van restaurant Het Koetshuis* in Bennekom vertegenwoordigden Nederland tijdens de voorronde in Italië. Dat deden ze dus met verve, waardoor de chefs volgend jaar naar Singapore mogen om te strijden voor de hoogste titel.

In totaal deden achttien Europese landen mee aan de voorrondes. De deelnemers moesten binnen 2,5 uur een voorgerecht en hoofdgerecht presenteren aan de jury waarin heilbot en kalfsvlees verplichte ingrediënten waren. De jury roemde het gerecht met heilbot van Lamers en Hoppe: “Als je deze op de kaart zet gooi je hoge ogen bij Michelin.”

Lamers is sinds 2020 chef-kok bij restaurant Het Koetshuis* en al vijftien jaar lid van het Culinary Team The Netherlands. “Het prachtigste van de internationale competities vind ik dat je steeds nieuwe mensen leert kennen en te maken krijgt met verschillende culturen. Het deelnemen aan vakwedstrijden helpt me om bij te blijven met de nieuwste technieken in ons vak.”

Onlangs spraken wij met chef Tom Lamers. Lees hier het interview »

Bert van Manen, teammanager van het Nederlands Culinair Team die verantwoordelijk is van de deelname aan de wedstrijden van Worldchefs, is enorm trots op Tom en Tim. “In november zijn wij uitgenodigd door de Italiaanse chefsvereniging om deel te nemen aan deze wedstrijd en de jongens hebben dit heel snel opgepakt. Ondanks de korte voorbereidingstijd hebben zij een topprestatie neergezet en ik heb er alle vertrouwen in dat zij volgend jaar in Singapore hogen ogen gaan gooien", zo laat hij weten in een persbericht.

Lamers en Hoppe waren in november 2022 ook onderdeel van het Nederlandse wedstrijdteam tijdens de Culinaire Worldcup in Luxemburg. Food Inspiration was daarbij. Lees hier ons 'behind the scenes' wedstrijdverslag »