Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: tegenvallende cijfers voor bestelplatfoms. Ten tweede: kipconsumptie groeit komende jaren hard. Ten derde: online wereldsuper Manaw is failliet.

1. Minder groei Just Eat Takeaway en Deliveroo

De coronapandemie en de lockdowns betekenden voor de maaltijdbezorging een flinke stimulans, maar internationale platforms als Deliveroo en Just Eat Takeaway (JET) kampen nu met tegenvallende resultaten. Zo zag JET, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, het aantal bestellingen via zijn kanalen wereldwijd afnemen met 7%. Over heel 2021 groeide het aantal orders juist nog met liefst 33%.

Door een hogere gemiddelde besteding, mede het gevolg van inflatie, groeide de omzet het afgelopen half jaar echter wel met 7%. Dit leidde voor Just Eat Takeaway overigens niet tot groene cijfers. Vooral doordat JET het astronomische bedrag van €3 miljard afschreef over zijn Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub, werd in het eerste half jaar een verlies geleden van €3,5 miljard. Grubhub werd door JET ruim een jaar geleden overgenomen voor €6,5 miljard.

Ook het Britse bedrijf Deliveroo presenteerde tegenvallende cijfers. Het heeft zijn prognoses voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Deliveroo ging voor 2022 uit van een toename van de maaltijdomzet van 15% tot 25%. Er wordt nu 4% tot 12% omzetgroei verwacht dit jaar. Overigens gaat het hier om de zogenaamde GMV ofwel Gross Merchandise Value. Dit is niet de omzet van Deliveroo zelf, maar de bruto handelswaarde van alle bestellingen die via hun platforms worden gedaan.

Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar, was Deliveroo's omzetstijging van januari tot en met juni dit jaar 7%, exact hetzelfde percentage als bij Just Eat Takeaway.

2. Aandeel pluimveevlees groeit

Het aandeel van pluimvee in het wereldwijde vleesaanbod zal de komende jaren fors groeien. Dit meldt brancheorganisatie Landsbond Pluimvee op basis van een rapport dat enkele internationale organisaties onlangs publiceerden.

Tot 2031 zal volgens de prognoses in het rapport het aandeel van van kippen-, kalkoen- en ander pluimveevlees toenemen tot 47% van de wereldwijde vleesmarkt. De totaalomzet aan pluimveevlees zal groeien van circa €345 miljard dit jaar naar ongeveer €485 miljard in 2026. “De pluimveevleessector zal het komende decennium wereldwijd de snelst groeiende vleessector blijven,” aldus Landsbond Pluimvee. In 2031 ligt het aantal kippen en kalkoenen in houderijen op naar schatting 31 miljard. Dit betekent een 9% hogere broeikasuitstoot ten opzichte van de huidige situatie.

Wereldwijd verkiezen steeds meer consumenten pluimveevlees boven varkens- en rundvlees. In landen als China, Indonesië, India, Maleisië, Pakistan, Peru, de Filippijnen en Vietnam is het populair volksvoedsel. Maar ook in de VS en Brazilië wordt meer kip geconsumeerd.

In ons land eten we jaarlijks per hoofd van de bevolking 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan 20 kilo kip. De laatste jaren is sprake van lichte groei tot stabilisatie. Met name aan het einde van de vorige eeuw groeide de Nederlandse kipconsumptie pijlsnel.

3. Manaw is failliet

Online wereldsupermarkt Manaw is eind juli door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Manaw opende vorig jaar nog een groot distributiecentrum in het westelijk havengebied van Amsterdam. Het assortiment van de bezorgsuper was een mix van bekende foodmerken en specialistische producten van internationale markten. Na de lancering van een bezorgdienst in Amsterdam en Zaandam, werd de bezorging door Manaw al snel uitgerold in de nodige andere steden. Het streven van Manaw was om binnen enkele jaren een landelijke dekking te bereiken, maar inmiddels is de webshop offline gehaald. De bestelwagens van Manaw sprongen in het oog door hun opvallende paarse kleurstelling.

Manaw is niet het enige bekende bedrijf in de foodbranche dat met een faillissement te maken kreeg. Het Amsterdamse horecabedrijf IQ Creative, ontstaan in 1999, ging in juli eveneens failliet. IQ Creative had op zijn hoogtepunt meer dan tien restaurants en clubs in zijn portefeuille. De lockdowns tijdens corona, prijsstijgingen en personeelsgebrek hebben een belangrijke rol in het faillissement gespeeld. Niet alle vestigingen van IQ vallen overigens onder het faillissement. Zo is een vestiging van restaurantformule Happyhappyjoyjoy het eigendom van een franchisenemer.

Overigens is het aantal faillissementen in de horeca verder nog altijd betrekkelijk laag: in juni gingen er volgens het CBS twaalf horecabedrijven failliet. Ter vergelijking: dit waren er in 2019, dus voor corona, in totaal 196 ofwel gemiddeld zestien per maand.