Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Nieuw lunchconcept op zondag bij Beluga Loves You*

Servais en Stephanie Tielman lanceren een nieuw lunchconcept in hun restaurant Beluga Loves You* in Maastricht onder de naam Terra Lunch. Gasten kunnen op zondagen reserveren voor een viergangenlunch, die wordt geserveerd aan lange tafels waar 10 gasten aan plaats kunnen nemen. Doel is om gasten met elkaar in gesprek te laten komen en een intieme sfeer te creëren, zoals aan de keukentafel bij Stephanie en Servais thuis. Op het menu staan een tartaar van kalf uit Margraten met remouladesaus en een beignet van kalfshersenen, gebakken coquilles met fenegriek-botersaus, groene asperges en oesterblad, zeebaars met mosselen, verveine en risotto en gemarineerde aardbeien met vlierbloesem en chocolade.

Inschrijvingen Gouden Koksmuts geopend

De inschrijvingen voor de Gouden Koksmuts zijn weer geopend. De wedstrijd georganiseerd door Gastronomisch Gilde in samenwerking met HANOS, heeft als doel jonge chefs in de spotlights te zetten. De voorronde vindt plaats op 19 september tijdens Gastvrij Rotterdam. Deelnemers moeten een voor- en tussengerecht bereiden met ingrediënten uit een black box. Ook worden ze geacht een amuse te presenteren die ‘thuis’ mag worden voorbereid. 

Jasper Panis van restaurant Flore** in Amsterdam ging vorig jaar met de felbegeerde titel naar huis. 

“Het meest leerzame van de wedstrijd vond ik het à la minute toepassen en ontwikkelen van mijn creativiteit, techniek en kennis. Zeker bij de black box-gerechten worden die vaardigheden danig op de proef gesteld. Wedstrijdkoken blijft anders dan koken tijdens een service. Je zit vast aan een onwijs strakke tijdsplanning, waardoor alles in één keer goed moet gaan. Er is nauwelijks tijd om iets te corrigeren. Door de druk waar je onder staat is het van belang snel te schakelen en duidelijk te communiceren.”

Lees hier het meer over Jasper Panis, de winnaar van de Gouden Koksmuts 2023 »

Chefs die op 8 januari 2024 niet ouder zijn dan 35 jaar en commis die op 8 januari 2024 niet ouder zijn dan 25 jaar, mogen meedoen aan de wedstrijd. Vorig jaar lag die leeftijd lager, wat leidde tot veel teleurgestelde chefs die net te oud waren. In overleg met hoofdsponsor Hanos is besloten de maximale leeftijd van de chefs dit jaar te verhogen. 

Sterrenchefs koken samen tijdens Mazijk Culinair

Dit jaar vindt de eerste editie van Mazijk Culinair plaats in Wijk bij Duurstede. Tijdens dit evenement, dat plaatsvindt van 16 tot 18 juni, worden workshops gehouden, is er een proefmarkt en koken sterrenchefs tijdens verschillende diners en lunches, met als thema: lokale smaken die raken. Deelnemende chefs zijn André van Alten van restaurant La Provence* in Driebergen, Richard van Oostenbrugge van restaurant 212** in Amsterdam, Dennis van Huwaë van restaurant Daalder* in Amsterdam, Wilco Berends van restaurant De Nederlanden* in Vreeland en Jermain de Rozario van restaurant De Rozario* in Helmond.