Tijdens de Food Inspiration Days 2022 in Veghel interviewde Hans Steenbergen twee bijzondere Amerikaanse chefs: Peter Cho (restaurant Han Oak en Toki in Portland) en Mei Lin (Nightshade en Daybird in Los Angeles). Ze vertelden over hun ondernemersreis en hun zoektocht naar een eigen signatuur. We vroegen ze om hun tip 5 voor hun eigen stad te delen. 

Vandaag de tip 5 van Peter Cho.

Peter Cho emigreerde als jongetje van zeven vanuit Korea naar Oregon, Amerika. Hij werkte tien jaar lang op het allerhoogste niveau in de food & culinaire scene van New York. De voortdurende werkdruk begon hem steeds zwaarder te wegen. Toen zijn moeder ziek werd, besloot hij terug te keren naar Portland om voor haar te zorgen. Hier herontdekte hij zijn liefde voor het vak. Zijn vrouw visualiseerde een klein restaurant waar Peter de Koreaanse gerechten maakte, waarmee hij zich het meest verwant voelt. Relatief eenvoudig comfort food met de fantastische smaken van de Koreaanse keuken. 

Koreaans comfort food uit de keuken van Han Oak, foto door Grace Rivera

Dat restaurant werd realiteit en opende in 2016 de deuren. In het debuutjaar ontving Han Oak de Best New Restaurant-erkenning van de James Beard Foundation. In 2019 en 2020 werd Cho door diezelfde organisatie uitgeroepen tot finalist in de categorie Best Chef: Northwest & Pacific. Eigenlijk was het restaurant in eerste instantie een verlengstuk van hun huis. Peter en zijn gezin woonden in hetzelfde pand: slechts een dun muurtje scheidde de eetzaal en de woonkamer. Inmiddels is het gezin verhuist naar een woning op loopafstand van het restaurant.

Die terugkeer naar zijn wortels en zijn familie geeft restaurant Han Oak haar ziel. Voor Cho was het de enige manier om zijn gezinsleven en rol als vader te combineren met het runnen van een restaurant, voor de gasten is het misschien wel de meest persoonlijke en intieme dinerervaring die ze ooit bij een topchef zullen beleven. In 2021 opende hij ten tijde van de pandemie downtown een tweede zaak voor takeaway: Toki. Dit restaurant is nu ook dagelijks open voor diner. 

1. Kann

Bij Kann proef je de Haïtiaanse keuken van de volprezen James Beard-awardwinnende chef-kok Gregory Gourdet. Het restaurant werd door de lokale Oregon-restaurantgids uitgeroepen tot het beste restaurant in Portland. Kann staat voor een duurzame aanpak. In het restaurant wordt gekookt op open vuur. Het restaurant eert het Haïtiaanse erfgoed en cultuur en eert tegelijkertijd de seizoenen en lokale ingrediënten van Oregon. Met zijn menu laat Gourdet zien dat traditionele Haïtiaanse smaken samen gaan met nieuwe gerechten geïnspireerd op de keukens van de Afrikaanse, Caribische en Zuidoost-Aziatische diaspora.

2. Berlu

Berlu staat voor een eigentijdse benadering van de Vietnamese keuken. Gasten ervaren dat tijdens een kunstzinnig en weldoordacht degustatiemenu. Het restaurant is open voor diner op donderdag, vrijdag en zaterdag en wordt stipt om 18.00 uur geserveerd. Het menu bevat lokale biologische producten, lokale zeevruchten en duurzaam gekweekt vlees en een paar niet al te zoete desserts. Naast de restaurantfunctie heeft Berlu ook een Vietnamese bakkerij met zoete en hartige lekkernijen. Deze is elke zondag geopend van 10 tot 13 uur. De Vietnamese gebakjes en hartige snacks kunnen vooraf worden besteld.

Berlu Bakery Portland

3. Someday

Cocktailbar Someday is weggestopt in een steegje, met een in het oog springende graffiti muurschildering. De inrichting binnen is minimalistisch en is een verfijnd alternatief voor de vele bars die in de drukke straten in de buurt te vinden zijn. Geopend donderdag tot en met maandag van 14.00 - 23.00 uur voor drinks, snacks en een licht diner. Technisch gezien biedt Someday binnen plaats voor iets meer dan 30 personen, hoewel er staand zeker meer in gaan. In de zomer worden de openslaande deuren naar de buitenplaats opengezet, waar relaxed gegeten en geborreld kan worden aan picknicktafels. 

De verstopte entree van Cocktailbar Someday, foto door Dina Avila

4. Scotch Lodge

Scotch Lodge is een cocktailbar voor whisky lovers. Het whisky-aanbod is gecureerd door mede-eigenaar en lokale grootheid Tommy Klus. Op het whiskymenu vind je alle bekende merken en zeer zeldzame schatten. De ondernemers hebben één ambitie: really good scotch for the money. Klus is een bekende naam in de Portland craft-cocktailscene, maar is vooral bekend doordat hij de enorme en exclusieve collectie in de Multnomah Whiskey Library in het centrum heeft samengesteld. De Scotch Lodge vormt daar een soort tegenhanger van: gericht op ontdekking in alle prijsklassen. Om het proeven aan te moedigen, kan alle whiskey op het menu besteld worden in een ‘half pour’. Iets wat hoogst ongebruikelijk is. Maar naast de overduidelijke focus op drank is Scotch Lodge ook een food-bestemming. Het speelse moderne Pacific Northwest geïnspireerde menu is van de hand van chef Tim Artale. 

Scotch Lodge interieur, foto door Jordan Hughes

5. Mekha restaurants

Bij Mekha is pho de signature dish. Dagelijks maken ze hier een nieuwe batch verse bouillon. Volgens de vele enthousiaste recensies is dit een van de beste Vietnamese restaurants in Portland. Daarnaast serveren ze ook Cambodjaanse gerechten. Het is gewoon een ijzersterk concept: goed eten, vriendelijk personeel, en een frisse inrichting. Er zijn twee locaties: Mekha Grill en Mekha Noodle.