Mama’s Koelkast is een catering- en horecabedrijf met een bijzondere missie. De 80 ‘mama’s’ die bij het bedrijf zijn aangesloten koken authentieke gerechten en familierecepten uit hun land van herkomst. Oprichter Aaliyah Bochhah werd in 2023 uitgeroepen tot Foodheld van de Food100. Deze eervolle vermelding wordt jaarlijks uitgereikt aan de zes vernieuwers met de meest impactvolle of spraakmakende aanpak voor de transformatie van het voedselsysteem in Nederland.

Bekijk hier wie de andere Foodhelden van de Food100 van 2023 zijn »

Het ontstaan

Mama’s Koelkast bestond als een idee van Aaliyah Bochhah nadat ze in 2012 het laatste restje harira van haar overleden moeder in haar vriezer vond. Hoe mooi zou het zijn, dacht ze, als we de gerechten van onze ‘moeders’ kunnen vereeuwigen? Wat nou als we de culinaire pareltjes uit andere landen met Nederlanders zouden delen? Enerzijds houd je daarmee de herinnering levend aan andere culturen, anderzijds laat je mensen in Nederland daardoor kennis maken met nieuwe smaken. Bochhah besloot kokende moeders op te leiden en samen met hen een cateringbedrijf te beginnen: Mama’s Koelkast.

Waarom alleen moeders?

Omdat het in andere culturen vaak de vrouwen zijn die in de keuken staan en zij daardoor de meeste kennis hebben van de culinaire tradities van die cultuur. Tegelijkertijd hebben vrouwen met kinderen in Nederland gemiddeld gezien een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan mannen. Bochhah wil hen door middel van Mama's Koelkast helpen aan een opleiding en aan betaald werk. 

Mama’s Koelkast Academy

Met de Mama’s Koelkast Academy helpt Bochhah vrouwen aan een baan, ofwel binnen de organisatie van Mama’s Koelkast, ofwel als zelfstandig ondernemer in de foodsector. Het uiteindelijke doel van de academy is het (financieel) onafhankelijk en zelfstandig maken van moeders met ondernemersambities, alsmede het verkleinen en overbruggen van de drempel naar de arbeidsmarkt. Circa 60 vrouwen volgen jaarlijks het academy-programma.

Food100

De Food100 geeft de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland een podium. De jaarlijkse lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die bijdragen aan het oplossen van klimaat- en voedseluitdagingen. Deze foodhelden zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken. Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en wordt mede mogelijk gemaakt door ABAB, BO Akkerbouw, Food Impactors Summit en Rabobank.

Een cateringbedrijf, een winkel en een televisieprogramma

Inmiddels is Mama’s Koelkast uitgegroeid tot een succesvol cateringbedrijf waarbij meer dan 125 mama’s zijn aangesloten. Zij zijn afkomstig uit 21 verschillende landen. In 2023 opende Mama's Koelkast een eigen winkel in de Amsterdamse Jordaan waar gasten van woensdag tot en met zaterdag wereldmaaltijden kunnen afhalen of ter plekke kunnen opeten. Daarnaast is er een Mama’s Koelkast kookboek. Ook is Bochhah bezig met het opzetten van een Mama’s Koelkast franchisemodel om uit te breiden naar andere steden en komt er binnenkort een televisieprogramma en een podcast. Bochhah: “We merken nu eindelijk, na al die jaren, dat ons harde werken z’n vruchten afwerpt. Misschien is het de tijdsgeest, misschien zijn het de bijzondere verhalen van de mama’s, en misschien was het de Food100-erkenning die ons geholpen heeft, maar we zijn nu zo veel meer zichtbaar en daardoor zo veel meer succesvol.”

Bochhah voor de winkel van Mama's Koelkast in Amsterdam

Tip van Bochhah

De gouden tip van de Mama’s Koelkast oprichtster voor andere ondernemers in food? “Just do it! Kom in actie. Het creëren van bewustzijn voor het een of ander is niet onbelangrijk, maar uiteindelijk bereik je helemaal niks als je je woorden niet omzet in daden. Bij Mama’s Koelkast zeggen we altijd: wij hebben geen to do list. Alles wat we bedenken zetten we direct om in actie. Misschien heeft juist die mentaliteit ons wel zo ver gebracht…”

De inschrijvingen voor de Food100 van 2024 zijn geopend. Iemand nomineren of jezelf inschrijven kan via deze link »